Vali İbrahim Akın, “Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına Kırşehir olarak 
ev sahipliği yapmanın gururunu ve heyecanını hep birlikte yaşıyoruz” 

BÜYÜK ÖNDERİMİZ  KIRŞEHİR’DEYDİ

Belediye Başkanı Ekicioğlu: “Kırşehirimiz herhangi bir işgale maruz kalmamış, ama Kırşehir halkı, Milli Mücadele’ye hem askeri, hem mali hem de birçok alanda desteğini esirgememiş, Anadolu’nun kurtuluş mücadelesine önemli katkılar sağlamıştır”

Büyük Önder Atatürk'ün halkla beraber bir ölüm kalım savaşına girdiği zor günlerden geçerken  Heyet-i Temsiliye Reisi olarak Ankara'ya giderken Kayseri-Hacıbektaş güzergâhından 24 Aralık 1919'da Kırşehir'e gelişinin 101. yıldönümü anma töreni bugün şehrimizde gerçekleştirildi.
Saat 10.00'da Cacabey Meydanı Atatürk Anıtı'na Valilik ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan tören, saat 10.15'te Kılıçlı Köprüsü-Basın Anıtı-Gazi Parkı güzergahında pandemi ve hava şartlarına göre kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. 
Kale’de 3 pare top atışının yapılmasının ardından Atatürk’ün ilk karşılandığı yer olan Gazi Parkı’nda düzenlenen programda saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşımız okundu. Buradaki törende konuşan Vali İbrahim Akın, Kırşehirliler olarak Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmanın gururunu ve heyecanını hep birlikte yaşadığımızı söyledi.
Mustafa Kemal Paşa’nın, her köşesi düşmanlarca işgal edilmiş vatan topraklarını kurtarmak amacıyla 19 Mayıs 1919’da Samsun'a çıktığını belirten Vali İbrahim Akın, “Öncelikle milli bilincin uyandırılması için Havza ve Amasya genelgeleri yayınlanmış, ardından da Erzurum ve Sivas’ta millet temsilcilerinin katılımıyla kongreler düzenlenmiştir. Halkın iradesine dayalı yeni bir Millet Meclisi açılana kadar yürütme organı olarak görev yapması kararlaştırılan Temsil Heyeti, Milli Mücadelenin merkezi olarak seçilen Ankara’ya dönerken yol üzerindeki şehirlerde de görüşmelerini sürdürmüş, düşmana karşı birlik ve beraberlik içerisinde mücadele etme fikrini yaymaya çalışmışlardır. Nitekim 21 Aralık 1919 tarihinde Mucur’a gelen Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Temsil Heyeti buradaki temaslarının ardından,  24 Aralık günü Kırşehir’e hareket etmişlerdir. Temsil Heyeti’nin Kırşehir’e geleceği haberini alan vatansever Kırşehirliler, onları büyük bir coşkuyla karşılamışlar ve vatanın kurtuluşu için her türlü fedakârlığa hazır olduklarını ifade etmişlerdir.” dedi.
25 Aralık’ta Kaman İlçemize geçerek görüşmelerini sürdüren Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının ilimizde kaldığı süre içerisinde Kırşehirlilerin yüreklerinde taşıdığı vatan ve millet sevgisiyle kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını görmenin memnuniyeti içerisinde ilimizden ayrıldığını ifade eden Vali İbrahim Akın, “Neticede, halkın temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da Büyük Millet Meclisi açılmış, milletimiz Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlatılan Milli Mücadele sonucunda kazanılan zaferlerle yeniden bağımsızlığına kavuşmuştur. Hepimiz biliyoruz ki; Milletimiz savaş günlerinde çok zor badirelerden geçmiş, bu topraklar şehitlerimizin kanlarıyla sulanarak ebedi yurdumuz olmuştur. Vatanımızın kurtuluşu, bayrağımızın ilelebet göklerde dalgalanması için ecdadımızın gösterdiği fedakârlıklar asla unutulmayacaktır. İşte bu anlamlı günde tüm Kırşehirliler olarak, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmanın gururunu ve heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Bu duygularla, ilimize gelişinin 101. Yıldönümünde Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha şükran ve minnetle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum.” sözlerine yer verdi.
Törende konuşyan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Kırşehir’e gelişinin 101. Yıldönümünde minnet ve şükranla andıklarını belirterek, şunları ifade etti:
“24 Aralık, Kırşehirimiz’in en önemli günlerinden biridir. Kırşehirliler olarak, 101 yıl boyunca her 24 Aralık günü;  Anadolu’ya bir umut ışığı olarak doğan Mustafa Kemal Atatürk’ü ilimizde ağırlamanın onurunu yaşıyor ve aynı zamanda işgal altında geçen o günkü zor koşulları, Anadolu ve Kırşehir halkının büyük bir özveri ile verdikleri vatan mücadelesini bir kez daha saygı ile hatırlıyoruz. 
“Geçmişini bilmeyen toplumlar, bugününü kavrayamaz ve geleceğini de kuramazlar. Bizler, işgal edilmiş topraklarda, büyük sıkıntılarla ve kıt imkânlarla; onuru ve namusuyla kurtuluş mücadelesi vermiş olan Anadolu halkının birer evladı olmaktan gurur ve onur duyuyoruz. 
“Hepimizin bildiği gibi; Kırşehirimiz, o dönem herhangi bir işgale maruz kalmamıştır. Ancak Kırşehir halkı, Milli Mücadele’ye hem askeri, hem mali hem de birçok alanda desteğini esirgememiş, Anadolu’nun kurtuluş mücadelesine  önemli katkılar sağlamıştır.
“Milli Mücadele’nin lideri Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk; kongre süreçlerinin ardından, 24 Aralık’ta karlı bir kış günü Kırşehirimiz’e gelmiş, Kırşehir halkı o gün coşkulu bir kalabalıkla Mustafa Kemal’i bağrına basmış, O’nu bir gece Kırşehir’de misafir etmekten onur ve gurur duymuştur. 
“Biz de bugün Kırşehirliler olarak, Milli Mücadele’yi başarıya ulaştırıp, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bize uygarlığın kapılarını açan, Anadolu Aydınlanması’nın öncüsü Mustafa Kemal Atatürk’ü 101 yıl önce Kılıçlı Köprüsü’nde bağrına basan Kırşehir gençliğinin kararlı duruşunun onurunu yaşıyor, Anadolu halkının birlik ve bütünlüğünün harcını karan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, bir kez daha saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz.”
Başkan Ekicioğlu’nun konuşmasının andından program, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defterine yazdığı metin ile Kırşehirli gençlerin Ata’ya Cevabının okunması ve Atatürk Koşusunda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.
Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyetinin İlimize Gelişinin 101. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında saat 18:00’de Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nce “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi ve Kırşehir’in Milli Mücadeleye Katkısı” konulu çevrimiçi konferans verildi.
Düzenlenen törenlere Vali İbrahim Akın’ın yanı sıra Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül ile protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 
Mustafa Kemal'in Heyet-i Temsiliye ile 25 Aralık 1919'da Kaman'a gelişinin yıldönümü törenleri bugün Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek. Tören saat 10.00'da şanlı Türk bayrağımızın Cumhuriyet Meydanı'na getirilmesi ile başlayacak. Çelenklerin sunulmasının ardından İstiklal Marşımız okunacak. Ardından protokol konuşmalarıyla sona erecek. (HABER: BEYHAN BALLI)