“Bozkırın Tezenesi” Neşet Usta’yı anıyoruz

Belediye Başkanı Ekicioğlu: “Neşet Ertaş’ı ve
abdal ozan sanatçılarımızı rahmetle anıyorum”

25 Eylül 2012 tarihinde aramızdan ayrılan Anadolu Abdal-Ozan geleneğinin büyük ismi “Bozkırın Tezenesi” Neşet Ertaş vefatının 8. Yılında yarın Kırşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek bir etkinlikle anılacak.
Yarın saat 11.00’de Neşet Ertaş’ın Bağbaşı Mezarlığındaki mezarının ziyaretiyle başlayacak anma etkinliği pandemi dolayısıyla sadece akşam müzikli bir söyleşi ile devam edecek.
Saat 19.00’da Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde Araştırmacı Gazeteci- Yazar Adnan Yılmaz’ın moderatörlüğünde “Müzikli söyleşi” ile devam edecek.
700 kişilik salonda seyreltilmiş asgari düzeyde katılım organize edilecek bu etkinliğin içeriği bilgi yönüyle dolu, sahnesi klasik Kırşehir Evi Odası görselliğinde bir dizayn içinde olacak.
Neşet Ertaş ve abdal geleneği üzerinde yaptığı çalışma ve eserleriyle tanınan Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı bulunan Prof. Dr. Salahattin Bekki de bu müzikli söyleşide yer alacak.
Programın sunuculuğunu Gürsel Seçilmiş yapacağı “Müzikli Şölen”e katılımcılarla birlikte Abdal ozanlarımızdan Burhan Ertaş, Birol Ertaş ve Emre Altaş’ın sahne alacağı müzikli söyleşi de aynı anda abdal kültürünün davul efsanesi olarak bilinen bu geleneğin "Yaşayan İnsan Hazinesi" Adem Göçer ve folklor faaliyetleriyle bilinen Halit Mutlu anı ve anlatımlarıyla katılım gösterecek.
Neşet Ertaş’ı Anma etkinliğiyle ilgili olarak gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e bir açıklama yapan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, şöyle dedi:
“Kırşehirimizin yetiştirdiği ünlü saz ve söz ustamız Neşet Ertaş’ı 8 yıl önce  kaybetmiştik. O aramızdan ayrılmış olsa da eserleri ve bozlakları hep bizimle. Onun yetiştirdiği, onun izinden yürüyen bizim abdallarımız; nesilden nesile aktarımlarından kaynaklı Bozlak tarzında olağanüstü olmanın yanında yüz yıllık türkülerin bugünlere gelmesinde haklı bir gurura sahiptirler. Bu geleneğin ünlü temsilcisi Neşet Ertaş müzik yaşamı süresince ve de Hakk’a yürüyüşünde ciddî ve köklü bu kültür hazinemize hizmetin ötesinde evrensel boyutlarda ilgi kazandırmış, Anadolu coğrafyasında yüz yılların yaşam kültürüyle yoğrulmuş, sevmeyi sevilmeyi incinsen de incitme düsturu içinde geleneğiyle yaşatmıştır.
“Türkülerinde kadını, Ana’yı yâri, aşkı ve insan sevgisini nakış nakış işleyen, makam mevki sınıf farklılıkları her ne olursa insan olabilmeyi öne çıkaran, atalarından kendisine intikal eden insani değerleri kutsayan ve yaşatan büyük ozanımızı yetiştiği toprakların evlatları olarak şüphesiz ki türküleriyle de anmaya devam edeceğiz.
“Gönül isterdi ki büyük ustamızı daha geniş kapsamlı bir etkinlikle kutlayalım. Ancak bu yıl ağır pandemi koşullarına rağmen kısıtlayarak ama içeriğini boşalmayarak anma etkinliğini boşluğa düşüremezdik. Değerli katılımcılarımızın ve abdal temsilcilerimizin bir arada aynı sahneyi paylaşacağı müzikli söyleşimize maske mesafe ve hijyen koşullarına azami tarzda dikkat göstermemiz nedeniyle bu programımız sosyal medya unsurları vasıtasıyla canlı olarak da izlenebilecektir. Abdal-Ozan geleneğinin en büyük büyük temsilcisi, Türk Halk Müziğinin büyük kaynak pınarı, Anadolu coğrafyasının hümanizma, Hoşgörü sevgi ve aşk duyguların mütevazı sözcüsü, Bozkırımızın tezenesi Neşet Ertaş’ın aramızdan ayrılışının 8. yıldönümünde de saygı ve özlemle anıyoruz. Bu vesileyle Halk kültürümüze eşsiz değerler katmış ve ebediyete intikal etmiş Neşet Ertaş’a ve abdal ozan sanatçılarımızı rahmetle anıyorum.” (HABER: BEYHAN BALLI)