Kırşehir Depo Bölüğü’nde görevli iken 8 Ocak 1337 (1921) tarihinde Kargın Kızık Harbinde şehiden vefat eden Musa Keradoğlu 66 Sayılı Kanunun gereği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstiklal savaşı Şehidi olarak onaylandı.
99 yıl sonra İstiklal Savaşı şehidi olarak kabul edilen Musa Keradoğlu’nun yeğeni Mehmet Ali Memiş’e madalyası ve beratının verileceğine dair kararname Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gezete’nin 26 Aralık 1919 tarih ve 30990 sayısında yayınlanarak 13 Ocak 2020 tarihinde tebliğ edildi.
İstiklal Savaşı Şehiti Geredeoğlu Musa'nın Kardeşi H. Mehmet'in oğlu, Musa Memiş’in gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e verdiği bilgiye göre, İstiklal Savaşı Şehiti Kahraman Geredeoğlu Musa'nın, Şehitlik Beratı'nın ve İstiklal Madalyası'nın alınması için yazışmaları M. Ali Memiş’in başlattığını ve 2 yıl sonra 26. Aralık. 2019 tarihli ve 30990 Sayılı Resmi Gazete'de, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Geredeoğlu Musa'nın Şehitlik Berati ve İstiklal Madalyası 66 Sayılı Madalya Kanununa göre yayımlanarak, Amcaları Geredeoğlu Musa'nın İstiklal Savaşı Şehitlik Berati ve İstiklal Madalyası 99 yıl sonra 13 Ocak. 2020 tarihinde ilk mirasçısı M. Ali Memiş'e teslim edildi.
İSTİKLAL SAVAŞI ŞEHİTİ KAHRAMAN GEREDEOĞLU MUSA'NIN SECERESİ
1800 yıları başında eski Osmanlı Devleti'nin Bolu yöresindeki Gerede Beldesi'nden gelen ve Kırşehir-Merkez- Özbağ Beldesi'nin Örcün Köyü'ne yerleşen Geredeoğlu Hacı Musa oğlu Mustafa Kahya ve Fatma'dan olma olan Geredeoğlu Musa, (1315) 1899 doğumlu T.C. Vatandaşı olarak, Kırşehir ili Merkez İlçesi Özbağ-Örcün Köyü 115 Hane, 060/04 Cilt ve 87. Sayfada olarak Kırşehir Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne kayıtlıdır.
Eski Osmanlı Devleti Vatandaşı olan Geredeoğlu Musa'nın, 3.Haziran.(1333) 1917 tarihinde Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu Bölgesi'ndeki 7. Ordu'ya bağlı 8. Piyade Alayı'na askerliğini yapmak üzere Kırşehir Askerlik Şubesi'nden şevki yapılır.
Geredeoğlu Musa'nın, Kırşehir Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ndeki kayıtlı Geredeoğlu lakabı, Kırşehir Askerlik Şubesi'nce veya gittiği askeri birliklerince yanlışlıkla Keradoğullarından diye Lakabının kaydı yapılmış olup, bu yanlışlık tüm askeri birliklerinde devam ederek, yeni çıkartılan T.C. Milli Savunma Bakanlığı'nın Askeri Künye kayıtlarda da devam etmiştir.
Büyüklerimizden dinlediğim anlatıya göre, birçok kaynaklardan araştırmalarıma göre ve resmi kayıtlarına göre; Geredeoğlu Musa, 3. Haziran. 1917 tarihinde Kırşehir Askerlik Şubesi'nden askerlik hizmetine sevk edilen askerlerle birlikte ve Anadolu'daki diğer askerlik şubelerinden sevk edilen askerlerle birlikte Ortadoğudaki Osmanlı Devleti'nin Nablus Şehri'ndeki (eski Filistin'deki ve yeni İsrail'deki ) 7. Ordu Komutanlığı'na bağlı Eski 8.Piyade Alayı'na askerlik hizmetini yapmak için Temmuz. 1917'de teslim olur. Bu 7.Ordu Komutanlığı'na da 16. Ağustos. 1918 tarihinde de Mustafa Kemal Paşa istemsiz olarak 7. Ordu Komutanı olarak atanır.
Enver Paşa'nın, ısrarlı istemi üzerine Nablus'daki 7.Ordu Komutanı olarak atanan Mustafa Kemal Paşa, (Atatürk)Ortadoğu'daki bu birlikleri çok dağınık ve çok zayıf görür. Bu arada Mustafa Kemal Paşa'ya 2. Ordu olan Liman Von Sandrers Yıldırım Ordusu'da 31.Ekim.1918 tarihinde bağlanır. Orduları kısa sürede toparlamakta çok güçlük çekilir. Aynı zamanda Mondros Mütakeresi dönemidir. Osmanlı Devleti ve Askeri Ordusu İngilizlere yenik düşmüştür.
İçerisinde Geredeoğlu Musa'nın da bulunduğu 7. Ordu'nun 8. Piyade Alayı'na bağlı Gazze Bölgesi'ndeki asker kafilesini, (Kendilerinin savunmasını, korumalığını ve jandarmalığını yapan Osmanlı'nın Askerlerini) Gazze Bölgesi'ndeki Arapların, İngilizlere ihbar ve ispiyon etmesi sonucu, İngiliz Askeri Birlikleri bu Osmanlı asker kafilesini tuzağa düşürerek 31 Ağustos 1917 tarihinde ESİR almışlardır. Araplar, Osmanlı'yı dışlamıştır.
Geredeoğlu Musa'nın da içerisinde bulunduğu Osmanlı Asker Kafilesi'ni, İngiliz Askerleri Süveyiş Kanalı'na götürerek orada tam 2 yıl. 5 ay. 20 gün esir olarak kanal açılması işlerinde çalıştırırlar. İngilizlerin Süveyiş Kanalı işleri bittiğinde 20. Şubat. 1920 tarihinde bu esirleri azat ederek serbest bırakırlar. Esirlikten bırakılan bu Osmanlı Askerleri 3-4 gün yolculuktan sonra 24. Şubat. 1920 tarihinde Osmanlı'nın Gazze'de bulunan 27. Alayı'na dönerler veya İngilizler tarafınca da Gazze'ye bırakılmış olabilirler. Esirlik bitmiştir.
Osmanlı'nın Ortadoğu'daki 27. Alayı, bu esirlikten dönen Amcamız Geredeoğlu Musa'ya 27. Alayı'nın Neferi olarak 24 veya 28. Şubat. 1920 tarihinde 475838 yevmiye numarası ile TEZKERE verilmiştir. Amcamız Geredeoğlu Musa, Mart. 1920'de Kırşehir Askerlik Şubesi'ne ve oradan da Özbağ-Örcün'deki baba evine döner. Askerlik ve esirlik süresi toplam olarak 2 yıl. 8 ay. 18 gündür. Askerlik zorunlu ( mecburi ) hizmeti burada bitmiştir.
Babası Mustafa Kahya'nın yanına dönen Geredeoğlu Musa, aynı köyden olan Özaslanlar Soyundan olan Halil ve Hava kızı 1894 doğumlu (kendisinden 5 yaş büyük) Ümüş ile Nisan. 1920 tarihinde evlenirler.
Fakat baba Mustafa Kahya, oğlu Geredeoğlu Musa'nın bu evliliğine rıza göstermeyerek itiraz eder.
Ülkemizde, Mustafa Kemal Paşa'nın başlatmış olduğu istiklal Savaşı'na hazırlık çalışmaları sürmektedir. Ülkemiz, emperyalist ülkeler tarafınca işgal edilmiştir. Ayrıca, ülkemizin içerisindeki eşkiyalaşma, çeteleşme, din istismarı, tekke, zaviye, tarikatlar, şeh, şıh ve ağalık kuşatma çatışmaları çoğalmıştır. Bu Osmanlı Devleti'nin zayıflamasının ve yok olmasının farkında olan ve Devletinin bekasını düşünen Amcamız Geredeoğlu Musa, Mustafa Kemal Paşa'nın başlatmış olduğu Ya İstiklal! , Ya Ölüm! İstiklal Savaşı'na katılmak için Mayıs. 1920'de Kuvay-ı Milliye'ye katılır. (Amcamız Geredeoğlu Musa; Mustafa Kemal Paşa'nın ismini, belki askerlik yaptığı ve bağlı bulunduğu 7.Ordu Komutanlığı'ndan tanıyor olabilir. Bu nedenle de İstiklal Savaşı'na katılmış olabilir.)
Geredeoğlu Musa, Mutafa Kemal Paşa'nın (Atatürk'ün) Osmanlı dönemindeki 1915 Çanakkale- Gelibolu Savaşı 57. Alay Komutanlığı'nı yaptığı 57. Alay'ın İstikam Depo Bölüğü sayfa: 760 ve sıra: 109 rütbesi: Er olarak Kırşehir-Kaman yöresindeki Kargın Kızıközü Karyesine Mayıs. 1920 tarihinde katılır.
Geredeoğlu Musa, burada bir süre gönüllü askerlik yaptıktan sonra Kasım. 1920'de Kırşehir-Merkez- Özbağ-Örcün Köyü'ndeki babasını ve ailesini ziyarete gelir. Bu kısa ziyaret için evine döndüğünde eşi Ümüş'ün, Özbağ-Helvacılar Köyü Karşıyaka Mevki'ndeki (Nüfus Müdürlüğü'nde 69 Hanede kayıtlı) Halit Vural, Ziya Vural ve Süleyman Vural'ın babası Damağın Haşan ile evlendiğini öğrenir. Böylelikle Amcamız Geredeoğlu Musa, eski sevgilisi ve eşi Ümüş'den boşanmış olur. Bu durumdan Babası Mustafa Kahya hoşnut olur.
Bu boşanmadan sonra Amcamız Geredeoğlu Musa'yı, Babası Mustafa Kahya Kırşehir-Merkez-Çuğun Köyü'ndeki Kara Süleyman ve Hatice'den olma 1898 doğumlu Nezihe ile nişan sözü yapar. Amcamız Geredeoğlu Musa, izinli olarak dönmüş olduğu askeri birliğine Aralık. 1920'de dönmek ister. Askeri birliğine dönerken Çuğun Köyü'ndeki nişanlısına uğrar. Nişanlısı Nezihe, nişanlısı Geredeoğlu Musa'ya «Musa çok kötü bir rüya gördüm. Mecbur olmadığın askerliğe geri gitme !» demiş. Fakat Amcamız Geredeoğlu Musa, nişanlısına «Ben oradaki asker arkadaşlarıma geri döneceğim diye söz verdim. Arkadaşlarımla helalleşeyim ve zimmetli eşyalarımı birliğime teslim edeyim ondan sonra geri temelli dönerim. » diyerek nişanlısından ayrılarak Kaman- Kargın Kızıközü'ndeki askeri birliğine geri dönmüştür.
Geredeoğlu Musa, Kargın Kızıközü Karyesi'nde Dişikitli Çete Grubu'nca vuku bulan eşkiya ile askeri çatışmada 08. Ocak. 1921 tarihinde ŞEHİT düşerek KAHRAMANIMIZ olmuştur. Ruhu şad olsun. Şehit Geredeoğlu Musa'nın Gönüllü İstiklal Savaşı Askerlik Hizmeti (izin süresi hariç) 7 ay olmuştur.
İstiklal Şavaşı Şehiti Kahraman Geredeoğlu Musa'nın toplam askerlik hizmeti 3 yıl. 3 ay. 18 gündür.
İstiklal Savaşı Şehiti ve Kahramanı olan Amcamız Geredeoğlu Musa'nın Babası Mustafa Kahya, Şehit Geredeoğlu Musa'nın dul kalan nişanlısı Nezihe Hanımı, 2. Oğlu olan ve Şehit Geredeoğlu Musa'nın Kardeşi olan 1901 doğumlu Geredeoğlu Haşan ile evlendirir. ( Mehmet Ali MEMİŞ'in babası) Geredeoğlu Haşan ile 1898 doğumlu Nezihe Hanım 1921 yılında evlendikten sonra Turan isminde bir erkek çocukları olur. Bu Turan, 9 yaşlarında iken evin eşeğini dağa yaylıma (otlatmaya) götürür. Eşek kaçmasın diye ipin bir ucunu eşeğin arka ayağına bağlar ve ipin diğer bir ucunu da kendi ayağına bağlar. Bu durumdan ürken eşek, köyün içine kadar kaçar. Fakat eşeğin ayağına bağlı bulunan Turan'ı da, eşek köyün içine kadar sürükler. Turan bu eşek sürükleme neticesinde 02.03.1934 tarihinde oracıkta ölür. Ruhu şad olsun. Bu hazin evlat acısına dayanamayan Annesi Nezihe (Şehit Geredeoğlu Musa'nın eski nişanlısı) , bazı hastalıklara yakalanarak Çocuğu Turan'ın ölümünden 4 ay sonra 03.07.1934 tarihinde kendisi de ölür. Ruhu şad olsun.
İstiklal Savaşı Şehiti Kahraman Geredeoğlu Musa'nın seceresi, serüveni ve hazin sonu burada son bulur. Kendilerine Allahtan Rahmet dileyerek saygıyla anıyoruz. Ruhu şad olsun. (HABER: BEYHAN BALLI)