Kuraklık had safhada yaşanırken, 30 yıl sonra yağan yoğun kar yağışı ekili alanlara ve doğaya ilaç gibi geldi

BEREKET YAĞIYOR

Kırşehir il genelinde bir haftadır etkili olan ve son 30 yılda görülen en yoğun kar yağışı ekili alanlara ve doğaya adeta ilaç gibi geldi.

Yıllardır kuraklığın hâkim olduğu Kırşehir il genelinde yoğun kar yağıyı etkisini sürdürüyor. Geçen hafta şehir merkezinde 40-50 santimi, ilçe ve köylerde 80 santim ile 1 metreye bulan yoğun kar yağışı zaman zaman aksamalara neden oluyor.

İlimizde bir haftadır devam etmekte olan kar yağışı Pazar gece saatlerinden sonra dün de zaman zaman yoğun şekilde devam etti.

Kırşehir Valiliği kar yağışı dolayısıyla ilgili kurum ve kuruluşları ve vatandaşları muhtemel risklere, ulaşımda aksamalara, tipi, görüş mesafesinde daralma, çığ, buzlanma ve don gibi olaylara karşı tedbirli ve dikkatli olunması konusunda uyardı.

Kırşehir İl Özel İdare ekipleri ile Belediye ekipleri karla kaplı olan yolları açmak için dün de yoğun bir çaba içine girdiler.

Kırşehir merkezde yarım metre, ilçe ve köylerde 1 ile 1,5 metreyi bulan kar yağışının ardından hafta sonunda hava sıcaklığı hissedilir oranda düştü ve -25’lere kadar ulaştı. Vatandaşlar evlerini ısıtmakta büyük sıkıntı çekerken, balkonlardaki yiyeceklerinin de donduğu öğrenildi.

Kar ve dondurucu soğuk hava nedeniyle araçlarını çalıştıramayan, ya da araçlarında kar lastiği bulunmayan vatandaşlar büyük sıkıntı yaşadı.

HAVA SICAKLIĞI ARTACAK

Meteoroloji’nin yaptığı değerlendirmelere göre, hava sıcaklığının bugünden itibaren hissedilir oranda artmaya başlayacağı bildirildi. Hafta sonunda ve dün -5 ile -15 dereceyi bulan hava sıcaklığının bugün 0 derece, Çarşamba günü 3 derece, Perşembe günü ise 2 derecelerde seyredeceği açıklandı.

SON 30 YILIN EN YOĞUN KAR YAĞIŞI

Kırşehir’de 1 ile 1,5 metreleri bulan kar yağışının son 30 yılda görülmediğini, kuraklığın had safhalara geldiği bir zamanda görülen bu kar yağışı herkesi sevindirdi.

Ekili alanlara ilaç gibi gelen kar yağışının yeraltı sularının artmasına, baraj ve göletlerin seviyesinin artmasını bir nebze olsun sağlaması bekleniyor.

BARAJ VE GÖLETLERE SU SEVİYESİ ARTACAK

Kırşehir il sınırları içinde bulunan Hirfanlı Barajı başta olmak üzere Kızılırmak’ta, diğer sulama barajları ile göletlerle düşen su seviyesinin artacağına kesin gözle bakılırken, son yıllarda gerekli yağışın görülmemesi sonucu kuruyan Seyfe Kuş Cenneti’nin de yeniden eski günlere dönmesini diliyoruz.

VATANDAŞ ISINMA DERDİNDE

Bu arada son bir haftadır etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın ardından ısınmakta zorlanan vatandaşlar büyük sıkıntı yaşadı. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına gelen büyük zamların ardından tasarrufa yönelen vatandaşlar, evlerinde doğalgazı kısarak battaniye altında oturmak zorunda kaldılar.

Evlerinde doğalgaz kullanmayan vatandaşlar ise odun ve kömür satıcılarının yolunu tuttu. Ancak fiyatları görünce adeta şok oldular.

Kömür fiyatlarının tonunun 2 ila 4 bin liradan başladığını gören vatandaşlar, ton yerine artık torbayla kömür aldıklarını belirtirken, kömür ve odun satan mahrukatçılar ise fiyatların yüksekliğinden dolayı satışlarda çok fazla düşüş yaşandığını ifade ettiler. (HABER: BEYHAN BALLI)