Kırşehir Barosu Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu:

“Avukat sayısının kontrolsüz şekilde artması geleceğe dair ciddi bir problemdir”

Kırşehir Barosu Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle düzenlenen çelenk koyma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de son 7 yıldır avukat sayısında çok ciddi bir artış gözlemlendiğini bildirdi.
Avukat sayısının kontrolsüz şekilde artmasının geleceğe dair ciddi bir problem oluşturacağına dikkat çeken Baro Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu, Kırşehir Barosuna kayıtlı avukat sayının da 198’e ulaştığını ifade etti.
Kayıtlı avukatların 162’si merkez ilçede, 20’si Kaman, 10’u Mucur ilçesinde, 6’sının da kamu avukatı olarak başka illerde çalıştığını belirten Başkan Tuzcu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla düzenlediğimiz törene hoş geldiniz, şeref verdiniz. Kırşehir Barosu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. İstanbul Barosunun ilk genel kurul toplantısının 5 Nisan 1878 yılında yapılmış olması, Türkiye’deki baroların tek çatı altında toplanması fikrinin 5 Nisan 1958 günü İzmir’de yapılan toplantıda gündeme getirilmiş olması nedeniyle yıllar sonra, 1987 yılındaki Türkiye Barolar Birliği genel kurul toplantısında bu günün Avukatlar Günü olarak kutlanmasına oybirliğiyle karar verilmiş ve her yıl kutlanır hale gelmiştir.
“Kırşehir Barosu olarak biz de geçen seneye kadar Adliye bahçesinde yaptığımız törenle başlamak üzere bazı etkinliklerle günümüzü kutlamış idik. Ancak 2019 yılında başlayıp bütün dünyayla beraber ülkemizde de etkili olan kovid 19 salgını nedeniyle geçen yıl kutlama töreni gerçekleştiremedik. Bu yıl ise sadece çelenk koyma kısmını yapabileceğiz.
“Maalesef ki açıklanan son verilere göre tespit edilen hasta sayısı 45 binlere yaklaşmış durumdadır. Bu salgın sadece sağlık açısından değil, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik açıdan da hepimizi etkilemiştir. Daha birkaç gün önce 26 yaşında genç bir meslektaşımız yaşadığı bunalım sonucu hayatına son vermiştir. Kendisine Allah tan rahmet, ailesine sabır diliyorum. Özellikle son birkaç yıldır avukatlarda görülen intihar vakaları artmıştır. Elbette ki bunda pandemi nedeniyle yaşanılan maddi sıkıntıların katkısı büyüktür. Ancak avukat sayısının disiplinsiz bir şekilde artması neticesi avukatlar arasında işsizliğin arttığı da bir gerçektir. Bugün Türkiye’de kamuda ve özel çalışanlar olmak üzere 130 bin civarı avukat bulunmaktadır.
“Kırşehir Barosuna kayıtlı avukat sayımız ise 198’tir. Kayıtlı avukatlarımızın 162’si merkez ilçede, 20’si Kaman, 10’u Mucur ilçesinde, 6’sı da kamu avukatı olarak başka illerde çalışmaktadır. Kayıtlı avukatlarımızdan 77’si kadın, 121’i erkektir. Stajyer avukat sayımız ise 46’dır.
“2010 yılından 2017 yılına kadar Baromuza yılda ortalama 3 avukat kayıt yaptırıp çalışmaya başlarken 2018 yılından sonra yılda 20 avukat kayıt yaptırmıştır. 2019 yılı 5 Nisan gününden bugüne baromuza kayıt yaptıran avukat sayısı 56’dır.
“Türkiye Barolar Birliği verilerine göre, ülke genelinde 2013 yılı sonuna kadar yılda ortalama 4000 avukat kayıt yaptırırken, 2014 yılı sonrası yılda ortalama 6500 avukat, son olarak da 2018 yılından sonra ise yılda ortalama 10 bin avukat barolara kayıt yaptırmıştır.
“Son 7 yıldır avukat sayısında çok ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Bunun en temel nedeni üniversiteye girişte minimum baraj puanı bile getirilmemiş vakıf üniversitelerinin mezun vermeye başlamış olmasıdır. İkinci neden ise, Hukuk fakültesi mezunlarının staj sonunda hiçbir eleme sınavına tabi tutulmaksızın avukatlık ruhsatını alabilmeleridir.
“Hukuk fakültesinden mezun sayısının artmasında herhangi bir problem yoktur. Ancak avukat sayısının kontrolsüz şekilde artması geleceğe dair ciddi bir problemdir.
“Avukat sayısındaki nicelik artışının niteliği artırmadığı bir gerçektir. Mesleğin niteliğinde artış sağlamak için öncelikle, hukuk fakültesine öğrenci alımında ciddi bir eleme sınavı ve ardından avukatlık mesleğine alımda ciddi bir eleme sınavı getirilmelidir. 2019 yılının ekim ayında kabul edilen kanun ile hukuk mesleklerine giriş sınavı öngörülmüş olup ilkinin 2023 yılında yapılması düşünülmektedir. Eğer gerçekleştirilirse mesleğe girişte ciddi bir baraj görevi görecektir.
“Kıymetli meslektaşlarım, söyleyecek çok söz, konuşacak çok konumuz var. Ancak kalabalıkla temas süresini uzatmamak açısından konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Daha ayrıntılı şekilde konuşmak üzere 22 Mayıs 2021 Cumartesi günü yapılacak olan genel kurul toplantısında buluşmayı diliyorum.
“Avukatların yargının vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve adaletin sağlanması için avukatın olmazsa olmaz bir unsur olduğunu asla unutmamak ve unutturmamak gerekiyor.
Yüz yıllardır var olan avukatlık mesleği, yeryüzündeki ölümsüz mesleklerden biridir. Çünkü herkesin savunulmaya, hukuk hizmeti almaya ihtiyacı ve hakkı vardır. Bu nedenle mesleğimizin kıymetini bilmemiz ve bunu topluma hissettirmemiz gerekmektedir. Herkesten önce bizzat Biz mesleğimize sahip çıkmalı, meslek kurallarına uygun davranmalı, yaptığımız işleri, üstlendiğimiz görevleri özen ve dikkatle yerine getirmeliyiz. Sırtımızdaki cüppeyi bir aksesuar olarak değil bir hak savunucusunun zırhı olarak görmeliyiz. Mesleğimize, meslektaşımıza, cüppemize saygı duymalı ve saygı duyulması için de gayret göstermeliyiz. Avukatlık mesleğine, yargıya duyulan güveni artırmak için daha çok çalışmalı, bilgilerimizi güncellemeli, bilgiyle ve toplumla barışık yaşamalıyız.
“Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi sonlandırırken avukatlar günümüzü tekrar kutluyor, aramızdan ayrılan avukat, hakim, savcı tüm meslektaşlarımızı ve bu toprakları bize vatan yapmak için canını vermiş tüm şehitlerimizi, Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmetle anıyorum.” (HABER: BEYHAN BALLI)