Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyetinin ilimize gelişlerinin 102. Yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Büyük Önder Atatürk'ün halkla beraber bir ölüm kalım savaşına girdiği o günlerde Heyet-i Temsiliye Reisi olarak Ankara'ya giderken Kayseri-Hacıbektaş güzergâhından 24 Aralık 1919'da Kırşehir'e gelişinin 102. yıldönümü kutlama programı bugün saat 10.00'da Cacabey Meydanı Atatürk Anıtı'na Valilik ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Cacabey Meydanı’ndaki törenin ardından saat 10.30'da Kılıççı Köprüsü-Basın Anıtı-Atatürk Caddesi-Gazi Parkı güzergâhında sembolik kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Hava muhalefeti nedeniyle Gazi Parkı'ndaki anma programı da Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde yapıldı.

102 yıl önce Kırşehir'e gelişinde çamur içinde, yağmur ve soğuk altında kendisini bekleyen yoksul halk ve çocukların kendisinden esirgemedikleri sevgilerine karşılık halka birkaç kelime etmek üzere Yenice Mahallesi'nde boş arsada bir kaya parçasının üzerine çıkarak, “Bu makûs talihi yeneceğiz. Çocukları daha fazla üşütmeyin” diyen Ulu Önderimiz için Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan programda Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ile Vali İbrahim Akın'ın konuşmalarını öğrencilerin şiirler okuması izledi.

Belediye Başkanı Ekicioğlu, törende yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

"Anadolu topraklarının emperyalistler tarafından işgal edilmesi sonucunda çaresizlik duygusunun adeta bir karanlık gibi çöktüğü o zor şartlarda Anadolu’ya bir güneş gibi doğan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkması sonucu başlayan bağımsızlık mücadelesi ile ardından yapılan Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlar doğrultusunda Anadolu halkı, Onun önderliğinde işgallere karşı onurlu direnişini başlatmıştır. Anadolu halkının birlik ve beraberlik ruhunu perçinleştirmek, direniş ve kurtuluş ruhunu tüm Anadolu’ya yaymak amacıyla, Kurtuluş Mücadelesi’ne önderlik eden Heyet-i Temsiliye Başkanı Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları kongreler sürecinin ardından Anadolu’da karargah olarak seçtikleri Ankara’ya geçerken 24 Aralık 1919 tarihinde Kırşehir’e uğramışlardır. Soğuk bir kış günü Kırşehir’de Kılıçlı Köprüsü mevkiinde çoğu gençlerden oluşan kararlı ve inançlı Kırşehir halkı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Heyet-i Temsiliye Üyelerini karşılayıp, Milli Mücadele kahramanlarını adeta bağırlarına basmış, Kurtuluş ve Kuruluş yolundan asla vazgeçmeyeceklerini bildirmişlerdir. Kırşehirliler o zor şartlar altında büyük bir kararlılık göstererek Anadolu Halkına önderlik eden, destan niteliğinde bir kurtuluş mücadelesi sonucunda ülkemizi bağımsızlığa kavuşturan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’ü ilimizde ağırlamanın onurunu 102 yıldır yaşıyor.

“Ulu Önderimiz Mustafa kemal Atatürk’ün çizdiği yoldan ve Cumhuriyet değerlerinden asla vazgeçmeyeceğimizi, bundan tam 102 yıl önce Kılıçlı Köprüsü’nde bulunan gençlerin azim ve kararlılığıyla bir kez daha bildiriyor; başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.”

Vali İbrahim Akın da yaptığı konuşmada, İstiklal Mücadelemizin Önderi Mustafa Kemal Paşa’nın işgal altındaki vatan topraklarını düşmanlardan temizlemek için 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan Anadolu’ya çıktığını söyledi.

Mondros Ateşkes Antlaşması neticesinde yurdumuzun işgallere açık hale geldiğini belirten Vali İbrahim Akın; “Böylece Batılı güçler savaşla giremedikleri topraklarımızı bu antlaşmaya dayanarak işgal etmeye başlamışlardır. Mustafa Kemal Paşa vatanımızı içine düştüğü bu durumdan kurtarmak ve Millî Mücadeleyi başlatmak amacıyla öncelikle Amasya Genelgesini yayımlamış, ardından da millet temsilcilerinin katılımıyla Erzurum ve Sivas Kongrelerini gerçekleştirmiştir. Vatanımızın kurtuluşuyla ilgili alınan önemli kararları uygulamak amacıyla oluşturulan Temsil Heyeti, Millî Mücadelenin merkezi olarak belirlenen Ankara’ya ilerleyişini sürdürmüştür. Yol güzergâhı üzerindeki şehirlerde de Millî Mücadele için görüşmelerini sürdüren Temsil Heyeti 21 Aralık 1919 tarihinde Mucur’a gelmiş buradaki görüşmelerin ardından 24 Aralık günü Kırşehir’de, 25 Aralık’ta da Kaman’da temaslarını sürdürmüşlerdir.” dedi.

Yüreği vatan ve millet sevgisi ile dolu Kırşehir halkının Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti’ni sevgi gösterileriyle karşıladıklarını ifade eden Vali İbrahim Akın; “Kırşehirliler, Temsil Heyetine Millî Mücadele yolunda her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduklarını ifade etmişlerdir. Milletimiz, Millî Mücadele yıllarını ve ecdadımızın bu uğurda verdiği emsalsiz mücadeleyi hiçbir zaman unutmayacak, onların bizlere bıraktığı en kıymetli emanet olan ülkemizi her alanda daha yükseklere taşımak için çaba gösterecektir. Bu duygularla, ilimize gelişinin 102. Yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha şükran ve rahmetle anıyorum.” diye konuştu.

Program, öğrencilerin şiirler okuması, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defterine yazdığı metin ile Kırşehirli Gençlerin Ata’ya cevabının okunmasının ardından Atatürk Koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi. Program, Tarih Öğretmeni Temel Recai Yağmur tarafından “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi ve Kırşehir’in Millî Mücadeleye Katkısı” konulu konferansın verilmesi ile sona erdi.

Düzenlenen törenlere Vali İbrahim Akın’ın yanı sıra Milletvekili Metin İlhan, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutan Vekili Jan. Alb. Savaş Çağlayan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yılmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, CHP İl Başkanı Baran Genç, İYİ Parti İl Başkanı Müfit Göçen ile protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. (HABER MERKEZİ)