Vali Akın: “Kırşehirliler, tarihimizin o en karanlık günlerinde Mustafa Kemal’e
olan bağlılığını ifade etmenin ve Atasıyla ebedileşmenin mutluluğuna ermiştir”

Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyetinin ilimize gelişlerinin 99. Yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.
Cacabey Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören, Atatürk'ün Kırşehir'de karşılandığı yer olan Gazi Parkı’nda devam etti.
Kaleden üç pare top atılması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali İbrahim Akın, Mustafa Kemal’in ilimizde kaldığı süre içerisinde Kırşehirli gençlerin içindeki vatan ve millet sevgisine şahit olduğunu, tüm Kırşehirlilerin desteğini alarak ilimizden ayrıldığını söyledi.
Mustafa Kemal Paşa’nın milli mücadele sürecinde attığı her adımda millet iradesini görmek isteyen bir lider olduğunu belirten Vali İbrahim Akın, şunları söyledi:
“Milletimizin desteğini arkasına alarak Samsun’da başlattığı bağımsızlık mücadelesini, Sivas ve Erzurum Kongrelerinde yeni bir boyuta taşıyan Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti, aldığı kararlar ile yurdumuzun kurtuluş reçetesini ortaya koymuştur. Meclis açılana kadar yürütme organı olarak görev yapan Temsil Heyeti, tüm baskı ve engellemelere rağmen milli mücadelenin merkezi olarak seçilen Ankara’ya hareketini sürdürmüştür.
“Yol güzergâhındaki şehirlerde de görüşmelerini sürdüren ve milli mücadele fikrini Anadolu’nun her tarafına yaymaya çalışan Atatürk, 21 Aralık 1919 tarihinde geldiği Mucur ilçemizde 3 gün boyunca temaslarını sürdürmüş, 24 Aralık 1919 tarihinde de Kırşehir’e gelmiştir. Kongre Heyeti’nin Kırşehir’e geleceği haberi dalga dalga her tarafa yayılmış, vatanın kurtulması için teşkilatlar kuran vatansever Kırşehirliler, Atatürk ve arkadaşlarını en güzel şekilde ağırlamak için seferber olmuşlardır. Kış mevsiminin kendisini iyiden iyiye hissettirdiği bir zamanda büyük önderi ağırlamanın gururunu yaşayan Kırşehir halkının coşkusu o soğuk havayı adeta tersine çevirmiştir. Kırşehirliler, tarihimizin o en karanlık günlerinde Mustafa Kemal’e olan bağlılığını ifade etmenin ve Atasıyla ebedileşmenin mutluluğuna ermiş, Büyük Kurtarıcı da Kırşehir halkına ve gençlere duyduğu güveni ‘Beni çok hislendirdiniz. Her yerde halkın coşkun tezahürleriyle karşılaştık. Milletin azm ü imanının kuvvetli olduğuna inandık.’ sözleriyle belirtmiştir.
“Kırşehir, herhangi bir düşman işgaline maruz kalmamasına rağmen, ülkemizin karşı karşıya kaldığı haksız işgallere karşı tepkisini sonuna kadar ortaya koymuş, işgallere karşı miting ve protesto telgraflarıyla milli ruhu sürekli canlı tutarak, kurulan derneklerle bu ruhun amacına ulaşmasında rol sahibi olmuştur. İşgallerin başladığı ilk andan itibaren, ‘Geldikleri gibi giderler’ sözüyle, düşmanın yurdumuzda barınamayacağını ifade eden Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın ancak Türk Milleti’nin azmi ve kararlı duruşuyla kazanacağına inanıyordu. Hislerinde yanılmayan ve engin görüşlülüğünü bir kez daha gösteren Atatürk, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açmış ve bizden her anlamda kat ve kat üstün olan düşman güçlerini yenerek Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasını sağlamıştır.
“Sivil-asker, yaşlı-genç, kadın-erkek demeden bütün halkımızın yurdumuzun kurtuluşu için tek yürek olduğu, birlik ve beraberliğin en güzel örneğinin sergilendiği Kurtuluş Savaşı, milli uyanış ve millet olma bilincinin nelere kadir olduğunu gösteren emsalsiz bir destan niteliği taşımaktadır. Bu zaferin kazanılmasında elbette tüm milletimizin olduğu gibi siz değerli Kırşehirlilerin de Mustafa Kemal ve arkadaşlarına gösterdiği sevgi, güven ve desteğin payı vardır. İnanıyorum ki Kırşehirliler, aradan yaklaşık bir asır geçmesine rağmen, Büyük Önder’e ev sahipliği yapmanın ilk günkü gururunu ve heyecanını bugün de ziyadesiyle yaşamaktadırlar.
“Bu duygularla, ilimize gelişinin 99. yıldönümünde Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha şükran ve minnetle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum.”
Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de konuşmasında “Kırşehir, Samsun’da başlayan Milli Mücadelenin önemli duraklardan bir tanesi olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, hem milli mücadeleyi hem de Sivas Kongresinde alınan kararları milletimize anlatmak üzere bir yolculuğa çıktı. Mucur-Kırşehir-Kaman istikametinden Ankara’ya ulaştı. Tarihimizi bilmek, geçmişimizi iyi anlamak gençlerimizin geleceğini yönlendirmesi veya şekillendirmesi açısından son derece önemli. Milletimiz, tarih boyunca milli mücadelelere her zaman büyük destek vermiştir. Böylesine önemli bir güzergâhta yer almak biz Kırşehirliler için onur vericidir.” dedi.
Günün anlam ve önemine dair şiirlerin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defterine yazdığı metin ile Gençliğin Atatürk’e Cevabının okunduğu törene Valin İbrahim Akın’ın yanı sıra Milletvekili Mustafa Kendirli, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ferhat Kuran, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Atatürk’ü Anma Kros Yarışmasında dereceye girenlere Vali Akın ve diğer protokol tarafından ödüllerinin verildiği ‘Atatürk'ün İlimize Gelişinin 99. Yıldönümü’ etkinlikleri Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi Aşık Said Salonunda, Aşıkpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Temel Recai Yağmur tarafından verilen “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi” konulu konferans ile devam etti. (HABER MERKEZİ)