ANILARIYLA NEŞET ERTAŞ
PANELİNE İLGİ YOĞUNDU

Vali Akın: “Neşet Ertaş, seslendirdiği bozlak ve türkülerle, Türk Halk Müziği’ne yeni bir nefes ve yorum getirmiştir.”

Bayram Bilge Tokel: “Neşet Ertaş Anma Programlarını Kültür Bakanlığı mutlaka desteklemeli”  

Büyük Ozanımız Neşet Ertaş’ı Anma Programı başladı. Program kapsamında 24 Eylül 2021 dün Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen Neşet Ertaş Anısına karma Resim Sergisi açılışı gerçekleştirildi.
Kırşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde saat 10:30'da başlayan ve Vali İbrahim Akın, CHP Kırşehir milletvekili Dr. Metin ilhan, İYİParti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, CHP İl Başkanı Baran Genç, İYİ Parti İl Başkanı Müfit Göçen ve çok sayıda Kırşehirli hemşehrimizin katıldığı panelde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yine Kırşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Neşet Ertaş'ın “Benim Yurdum” adlı Türküsünün seslendirildiği video klip izlendi. 
Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezinde “Neşet Ertaş Anısına” adlı resim sergisinin gezilmesi ile başlayan programa Vali İbrahim Akın, Milletvekili Metin İlhan, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, çok sayıda misafir ile yakınları ve sevenleri katıldı.
Anma programında bir konuşma yapan Vali İbrahim Akın, gönül telimizi titreten sesi, mütevazı kişiliği ve geride bıraktığı unutulmaz eserleri ile kendisini geniş kitlelere sevdiren Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın bu toprakların yetiştirdiği en önemli saz ve söz üstatlarından birisi olduğunu söyledi.
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de kültür şehri olma özelliğini devam ettiren ilimizin, yetiştiği döneme damgasını vuran ilim ve irfan önderleri, sanatçıları ve halk ozanları ile ülkemizin kültür kaynağı olmuş kadim bir şehir olduğunu belirten Vali İbrahim Akın, “Neşet Ertaş, küçük yaşlardan itibaren yoksullukla ve hayatın zorluklarıyla mücadele etmiş, doğuştan gelen müzik sevgisi ve yeteneği ile Türk müzik kültürüne emsalsiz eserler bırakmıştır. Kendisi gibi büyük bir halk ozanı olan babası Muharrem Ertaş’ın üslubunu devam ettiren Neşet Ertaş, seslendirdiği bozlak ve türkülerle, Türk Halk Müziği’ne yeni bir nefes ve yorum getirmiştir.” dedi.
Neşet Ertaş’ın sanatıyla ülkemizde ve yurtdışında büyük şan ve şöhrete ulaşmasına rağmen mütevazı kişiliğinden hiçbir şey kaybetmeyerek sesiyle ve eserleriyle gönüllerde yer edinmeyi en büyük gaye edindiğini ifade eden Vali Akın, “Kendisinden sonra yetişecek genç nesillere ilham olacak her biri birbirinden dokunaklı eserler bırakan değerli sanatçımızın aramızdan ayrılışı hem sanat dünyası hem de sevenleri için büyük bir kayıp olmuştur. İnanıyorum ki Neşet Ertaş, hayat verdiği bozlak ve türkülerle milletimizin gönlünde sonsuza kadar yaşayacak, ilimizin müzik şehri olması yönünde vermiş olduğu katkılar hiçbir zaman unutulmayacaktır. Bu duygularla, özündeki insan sevgisi ve hoşgörüsüyle, insanları hep sevmeye, sevilmeye ve kardeşçe yaşamaya çağıran değerli ozanımız Neşet Ertaş’ı aramızdan ayrılışının 9. yıldönümünde bir kez daha rahmetle anıyorum.” sözlerine yer verdi.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da Ertaş'ın türküleri ve insana dokunuşuyla, geleceğe olan umuduyla, benzersiz sesi ve yorumuyla Anadolu Abdal geleneğinin öncüsü ve türkülerin en büyük temsilcilerinden biri olduğunu söyledi. 
Program, konuşmaların ardından  “Anılarıyla Neşet Ertaş Sohbetleri” isimli söyleşiyle devam etti.
Programda araştırmacı yazar Adnan Yılmaz'ın moderatörlüğünde şair-müzisyen-yazar Bayram Bilge Tokel, Davul Ustası Yaşayan İnsan Hazinesi Adem Göçer ve Büyük Ozanımız Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş panelde birer konuşma gerçekleştirdi.
İlk olarak söz alan Bayram Bilge Tokel, "Neşet Ertaş Anma Programlarının uluslararası boyuta mutlaka taşınmalı." diyerek dünyanın farklı ülkelerinde Neşet Ertaş ekolünden sanatçıların mevcut olduğunu ve bu tür sanatçıların bu programlara davet edilmesi gerektiğini söyledi. Tokel, Kültür Bakanlığı'nın da bu programları mutlaka desteklemesi gerektiği çağrısında bulundu.
Daha sonra UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Adem Göçer: "Neşet Ertaş'ın 'iyi konuşmak insana yakışır' sözünü unutmam. Neşet Ertaş, Avrupa'dayken kendi emeğinin karşılığını hep bizlere aktardı. Kendisiyle yaşamak bir ayrıcalıktır." dedi.
Panelin son konuşmasını gerçekleştiren Hüseyin Ertaş ise şunları ifade etti:-
“Değerli katılımcılarla birlikte olmaktan şeref duydum. Haziran ayında yitirdiğimiz Babamın can yoldaşı Hasan Baltık'ı saygı, özlem ve rahmetle anıyorum. Özü sözü bir, mert, cömert ve her zaman bana destek olan eşi bulunmaz bir insandı ve yokluğunu hissediyoruz. Güzel insanlar bir bir azalıyor ve birbirimizin değerini bilelim. Valimize, Milletvekilime, Belediye Başkanıma, Başkan Yardımcılarımıza ve tüm çalışma ekibine buradan ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Dedemizin evinin Müze haline getirilmesi, Ozanlar Anıtının eski yerine yeniden yerleştirilmesi dolayısıyla tekrar teşekkür ediyorum.
“Neşet Ertaş Müzesi yapma çalışmasını da Belediyemizle birlikte yapıyoruz. Ozanlarımızla ilgili en doğru bilgilerin Kırşehir'den yayılması en büyük dileğimizdir. Anma programlarının ana vatanımız baba yurdumuz Kırşehir'de yapılması bizim için çok önemli.
Babamın eserlerindeki, nasihatlerinin hayatındaki doğrularla örtüştüğünün bilinmesini istiyorum."
Almanya'ya gitme süreçlerini de anlatan Hüseyin Ertaş, Neşet Ertaş'ın orada açtığı Müzik Dükkanı sayesinde yaşadıklarını ifade etti ve Neşet Ertaş'ın konserler ve düğünlerde kazandığı parayı bu dükkana yatırdığını ve bu sayede ailenin oturma iznini sürdürdüğüne
değindi. 
5. senenin sonunda dükkanı bırakıp Köln yakınlarına göçtüklerini söyleyen Hüseyin Ertaş, bir yandan da okuma sürecini aksatmamaya çalıştığına değindi.
Aile olarak hayatlarının hep ayrılıklarla ve mücadeleyle geçtiğini söyleyen Ertaş, Neşet Ertaş'ın Bayram Bilge Tolkel'in ısrarıyla Türkiye'ye döndüğünü ifade etti. Neşet Ertaş'ın sohbet aralarında söylediği sözlerin dahi kendilerine ders gibi geldiğini belirten Hüseyin Ertaş, onun özlü sözlerinden örnekler aktardı.
Hüseyin Ertaş, babası Neşet Ertaş'ın ayrımcılığı hiçbir şekilde kabul etmediğini ifade ederek Atatürk'e olan sevgisine de vurgu yaptı.
Akıl, fikir ve soruşturmanın Neşet Ertaş için çok önemli olduğunu ifade eden Hüseyin Ertaş, üreten ozanların ortak değerlerimiz olduğunun altını çizdi. 
Ozanların ürettikleri eserlerin eğlence amaçlı olmadığını ve sözlerinde hayat felsefesi olduğunu dile getiren Hüseyin Ertaş her alanda sorgulayıcı olunması gerektiğini ifade etti.
Ozanların düşünmeden tartmadan söz söylemediklerini ifade eden Hüseyin Ertaş, toplumun dinlediği eserlerin kalitesinin o toplumun kültürünü belirlediğini belirtti. 
Ozanlara yapılacak en büyük saygının onların eserlerini bozmadan aktarmak olduğunu belirten Hüseyin Ertaş, hayatın her alanından geçerliliği olan "rıza" olayına değinerek aile rızası olmadan Neşet Ertaş'la ilgili film yapılmasının gündeme gelmesinin üzüntüsünü dile getirdi. 
Hüseyin Ertaş, Neşet Ertaş'ın yaşadığı dönemde kendisinin film yapılmasına karşı olduğunun altını çizdi. 
"Babanızın yaşarken reddettiği şeyi sizler, o vefat ettikten sonra kabul eder ve satar mıydınız?" sorusunu soran Hüseyin Ertaş, "Siz, onun neler düşünerek film konusunu reddettiğini nereden bileceksiniz ?"diyerek piyasa çalışması yapanlara seslendi.
Zorla, zorbalıkla güzellik olmayacağını ifade eden Hüseyin Ertaş, iyi duygular beslemekle yanlış işler yapılamasının gerektiğine de vurgu yaptı.
"Bazı şeyler dokunulmaz ve kutsaldır; babamız da bizim için kutsaldır" diyen Hüseyin Ertaş Neşet Ertaş'ın inandığı şeyleri savunmaktan çekinmediğini ve kendilerinin de onun inandıkları şeyleri savunmaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Neşet Ertaş'ın hatırasına sahip çıktıklarını ve çıkmaya da devam edeceklerini söyleyen Hüseyin Ertaş, bizim için tek geçerli ölçü babamızın yaşarken istediklerini yerine getirmektir dedi. "Sesimizi evimizde Kırşehir'imizde duyurmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diyerek konuşmasını tamamlayan Hüseyin Ertaş'ın konuşmasının ardından Anma Programı çerçevesinde Yunus Deveci tarafından Neşet Ertaş Türküsü seslendirildi.
Neşet Ertaş'ın kızları ve gelininin de katıldığı panelde ödül törenine geçildi.
Veli Ertaş adına Zafer Ertaş'a plaketini Hüseyin Ertaş takdim ederken, Vali İbrahim Akın tarafından Ayşe Tekin'e; Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu tarafından Hüseyin Ertaş'a, Milletvekili Dr. Metin İlhan tarafından Neşet Ertaş'ın dostu şair müzisyen yazar Bayram Bilge Tokel'e, Belediye Başkan Yardımcısı Asaf Kayaoğlu tarafından Yunus Deveci'ye, Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz tarafından moderatör Adnan Yılmaz'a ve Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Polat tarafından da davul efsanesi UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Adem Göçer'e plaket takdimi yapıldı. (HABER MERKEZİ)