Ahilik kutlamalarının mimarı "Ahi Baba" anıldı

Ahilik kültürünün tanıtımına katkı sunan, Ahilik Haftası kutlamalarının Türkiye'de yaygınlaşmasını sağlayan Mustafa Karagüllü, Kırşehir'deki mezarı başında anıldı

Ahilik kültürü ve prensiplerini tanıtmak için yurt içinde ve dışında sayısız konferans veren, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a sunduğu tavsiye ile Ahilik Haftası kutlamalarının Türkiye'de yaygınlaşmasını sağlayan Mustafa Karagüllü, Kırşehir'deki mezarı başında anıldı.
Ömrünü Ahilik kültürünün yaşatılmasına adayan, bu özelliğiyle kentte "Ahi Baba" olarak bilinen ve geçen yıl 91 yaşında vefat eden Karagüllü için Kümbetaltı Mezarlığı'nda anma programı düzenlendi. Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından Karagüllü için dua edildi.
Törene katılan Ahi Baba'nın eşi İsmet Sevinç Karagüllü, Mustafa Karagüllü'nün servetini Ahiliğin engin ve evrensel prensiplerinin anlatılması için harcadığını belirterek anma programına katılanlara teşekkür etti.
Eşinin, Ahilik Haftası kutlamalarının Türkiye geneline yaygınlaşmasına vesile olduğunu belirten Karagüllü, "Mustafa Bey, esnaf bakanlığı kurulması için de çok mücadele etmişti ama bir türlü kurulamadı. İnşallah bundan sonra esnaf bakanlığı kurulursa o da yattığı yerde mutlu olur." dedi.
Karagüllü, eşinin mezarının yaptırılmasını sağlayan Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk'e teşekkür etti.
Törene, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'nin farklı illerinden gelen oda başkanları, ozan ve şairler, İYİ Parti Kırşehir İl Başkanı Müfit Göçen, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde eğitim gören Somalili öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Ardından Ahi Baba” Mustafa Karagüllü ölümün 1. Yılında Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezindeki programa geçildi. Programın açılış konuşmasını Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Bahamettin Öztürk yaptı.
Başkan Bahamettin Öztürk 17 Mayıs 2018 tarihinde kaybettikleri “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü’yü hiçbir zaman unutmayacaklarını, yeni nesillere de aktarmaya devam edeceklerini belirterek, “Kırşehir’de Mustafa Karagüllü denince Ahiliğe ve Kırşehir'e adanmış bir ömür akıllara geliyor. Bütün ömrünü yollarda Ahiliği anlatmak için harcadı. Ömrü boyunca ne milletin, ne devletin malına tamah etmedi. Gözü hiçbir zaman oralarda olmadı. Hatta tüm mal varlığını Ahilik uğruna harcadı. Onu gelecek kuşaklarına aktarmamız da hepimizin görevi. Bizler için Mustafa Karagüllü Kırşehir Esnaf Birliğimizin ve Kooperatifimizin kurucusu olmaktan çok daha fazlasıydı. Sevgi dolu bir ağabey, gerçek ve vefalı bir arkadaş, ülkesine âşık bir vatandaş, aydın ve vizyoner bir yönetici ve çalışanlarına güç veren ve her zaman destekleyen bir liderdi. Ama daha da ötesi geniş halk kitleleri tarafından çok sevilen bir o kadar saygı duyulan, kalbi vicdanı büyük, alçak gönüllü bir insandı. Hayata pozitif bakış açısı ve hoşgörüsüyle hepimize örnek oldu. Daha ötesi geniş kitleler tarafından sevilen, alçak gönüllü, bir insandı. Mustafa Karagüllü, hayata pozitif bakış açısı ve hoşgörüsü ile hepimize örnek olurdu. O bir ekol, bir çınar ağacı idi. Ahi Baba, bütün Türkiye'ye mal olmuş, Ahiliği her yerde en iyi şekilde anlatan bir Ahi idi. Allah mekânını cennet eylesin. Ruhunu şad eylesin, onun hatırasını yaşatmak bizlere düşüyor. Biz de bu nedenle onu ölüm yıldönümünde her yıl çeşitli etkinliklerle anacağız. Ahi Babamız Mustafa Karagüllü’yü vefatının birinci yılında saygıyla anıyor, ruhu şad mekânı cennet olsun” diye konuştu.
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu anma programında bir konuşma yaparak şunları söyledi:
“Kırşehir topraklarında yetişmiş büyük bir insan hazinesi, 90 yıllık hayatı boyunca, önceliği her zaman Ahilik ve Kırşehir olmuş, kadim ve derin bir Ahilik felsefesini kişiliğinde harmanlamış, 21. Yüzyılın Ahisi Mustafa Karagüllü nam-ı diğer Ahi Babamız geçen yıl bugün hepimize büyük bir miras bırakarak aramızdan ayrıldı. Bu miras; iyilik, doğruluk, dürüstlük, cömertlik, haktan yana olma ilkeleriyle bezenmiş Ahilik kültürü ve felsefesidir. Bizim yaşadığımız çağda; Ahilik denilince ilk akla gelen isim Mustafa Karagüllü olmuştur. Mustafa Karagüllü’nün Ahiliğin özüne uygun kişiliği ve yaşam tarzı hepimize örnek teşkil etmiş, aydın kişiliği ve duruşuyla; Kırşehir’i diğer illerden ayıran o farklı kültürel ve sosyal dokunun oluşmasına çok büyük katkı sağlamıştır. Ahi Baba Mustafa Karagüllü abimiz, kanaat önderliğiyle, Kırşehir’de; başta esnaf, sanatkâr, ticaret ve sanayi camiası olmak üzere bütün alanlarda haktan ve doğruluktan yana kişiliğiyle bizlere rehber olmuş, hepimize önderlik etmiştir.
“Binlerce kitabının bulunduğu o eşsiz kütüphanesinde Ahilik konusunda yaptığı çalışmaları yerelden başlayıp ulusal ve uluslararası alana taşıyan Ahi Baba Mustafa Karagüllü, hiç yorulmadan, büyük bir özveri ve sabırla ömrünü Ahiliği anlatmaya adamıştır. Anadolu’nun orta yerinde, yüzyıllar önce yanan aydınlanma ışığının temsilcileri Ahi Evran-ı Veli, Aşık Paşa, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli’nin insanlığa sunduğu evrensel öğretileri günümüze taşıyan çağdaş bilge Mustafa Karagüllü, o asil tarzıyla yeri asla doldurulamayacak müstesna bir şahsiyettir.
“Onu genç kuşaklara tanıtmak hepimizin boynunun borcudur diye düşünüyorum. Bu anlamda bu yıl ilk kez düzenlenen anma programının geleneksel hale gelmesi için Belediye olarak elimizden gelen ne varsa yapacağımızı da buradan bildirmek istiyorum.
“Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir, diyen Ahi Evran-ı Veli gibi bir değere sahip olmak biz Kırşehirliler için kıymet biçilmez bir değerdir. Mustafa Karagüllü bu değerin farkında olan ve ömrünü bu değere adayan yeri doldurulamaz bir insandı.
“Buradan şunu da belirtmek isterim ki; nasıl ki günümüzün Ahi Evran’ı Mustafa Karagüllü ise Fatma Hatun’u da İsmet Karagüllü ablamızdır. O’nun Ahi Baba’nın yanı başında Ahiliğe ve Kırşehir’e yaptığı hizmetleri de asla unutmayacağız. Ahi Anne İsmet Ablamıza da, sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum.
“Değerli büyüğümüz, kanaat önderimiz Ahi Baba Mustafa Karagüllü’yü bir kez daha saygı ve rahmetle anarken, O’nun yokluğunu, geçen bu bir yıl içerisinde çok fazla hissettiğimi de bildirmek istiyorum. Ruhun şad olsun Ahi Baba, bize bıraktığın Ahilik öğretilerine ve bütün o kıymetli değerlere sahip çıkacağımıza söz veriyorum. Seni asla unutmayacağız.”
Daha sonra Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayfer Şahin “İnsan Hazinesi Ahi Baba”, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanlarından İhsan Yeşilli “Anılarda Ahi baba”, Eşi İ. Sevinç Karagüllü de duygularını dile getiren birer konuşma yaptılar.
“Ahilik ve Ahi Baba” için yazılan şiirlerin okunmasının ardından plâketler takdim edildi. Akşam da Cacabey Meydanı’nda iftar yemeği verildi. Yemeğin ardından aynı yerde “Ahi Baba Belgeseli ve Şiir Dinletisi” sunuldu.
Ahi Baba” Mustafa Karagüllü’yü anma etkinlikleri Cumartesi günü şehrin tarihi yerlerinin gezilmesi, akşam da şiir ve müzik dinletisi ile sona erdi.
Mustafa Karagüllü, Ahiliğin başkenti Kırşehir'de, yaklaşık 35 yıl Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu. (HABER: BEYHAN BALLI)-(KIRŞEHİR AA)