Merkezi Kırşehir olmak üzere her yıl yurt genelinde kutlanan 31. Ahilik Haftası ve 54. Esnaf Bayramı kutlamaları Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruhsar Acar’ın da katıldığı törenle sona erdi.
Dünya sigortacılığına ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkarların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla, "Elini, dilini, belini bağlı; kapını, gönlünü, sofranı açık tut" prensibi temel alınarak 54 yıldır bayram, 31 yıldan bu yana da hafta niteliğinde Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı olarak kutlanan Ahilik Haftası etkinliklerinin Cumartesi günkü etkinliklerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, TESK Genel başkanı Bendevi Palandöken, TESKOM Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, TOBB Başkan Vekili Selçuk Öztürk, Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, Ankara Milletvekili Hacı Turan, başta olmak üzere Milletvekilleri, belediye başkanları başta olmak üzere 81 ilden oda birlik başkanları katıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "31. Ahilik Haftası Kutlamaları" kapsamında geldiği Kırşehir'de önce Valiliği ve Ahi Evran-ı Veli'nin türbesini ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ı, Valilik girişinde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, milletvekilleri ve diğer yetkililer karşıladı. Valiliğe geçen Oktay, basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Vali Akın'dan kentte yapılan çalışmalarla ilgili brifing aldı.
Oktay, daha sonra Ahi Külliyesi içindeki Ahi Evran- Veli'nin türbesini ziyaret ederek, dua okudu. Ziyarete, Bakan Pekcan da eşlik etti. Belediye Başkanı Bahçeci de ziyarette Ahi Evran Külliyesi Projesi hakkında Oktay'a bilgi verdi.
Ardından Cacabey Meydanı’ndaki kutlamalara geçildi. Kalfalıktan ustalığa geçişi sembolize eden Şed Kuşatma töreninden sonra protokol konuşmalarına geçildi.
Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Vali İbrahim Akın birer konuşma yaparak Ahilik kültürün önemine dikkat çektiler.
TİCARET BAKANI PEKÇAN: TÜKETİCİYE ZARAR VERİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”
Ticaret Bakanı Ruhsan Pekcan ise, Anadolu'daki Ahilik geleneğine sahip çıkmak için çeşitli faaliyetlerde bulunacaklarını dile getirdi.
Bakan Pekcan şunları söyledi:
“Ahilik kültürü içinden geçtiğimiz bugünlerde ne kadar değerli ve önemli olduğunu bir kez daha göstermiş bulunmaktadır. Ahilik kültürü yüreğinden çıkarıp Anadolu topraklarına bıraktığı bir mirastır. Bu mayanın özü dürüstlüktür. Diğerini düşünmek, kardeş olma ahilik kültürünün bir ürünüdür. Bugün ahilik Haftasını kutlarken bir kez daha vurgulamak isterim ki buraya bu ruh hala ayaktadır daha bizimle beraber geçmişte olduğu gibi bugünde alın teri en büyük sermayesi, dürüstlüğü en büyük ilkesi, önceliği ülkesi olan her gün işyerini bu bilinçle açan her esnafımız bir ahidir. Kendilerine hayırlı, bereketli, bol kazançlar diliyorum. Ahilik her şeyden önce ekonomik bağımsızlık ve kendine yetme çabasıdır. Milletimiz asırlar önce Moğol iştahlısından kaçarlarken Ahilik Kültürüyle bir araya gelmiş ve ahi teşkilatının çatısı altında birleşmiştir. Türk esnaf ve sanatkarı aralarında sağladıkları karşılıklı dayanışma, güven sayesinde Anadolu’nun ticari hayatında söz sahibi olmuştur. Medeniyetimiz aynı zamanda ustalık üzerine kurulmuştur. Usta yaptığı işin sırrını bilen, bu sırrı meslek sırrı denen sözü de buradan gelmektedir. Bu sırrı kalfasına, çırağına öğretendir. Çırakla kalfayı bir birine bağlayan kardeşlik bağıdır. Kültürümüzü derinden etkileyen şiirlerin, eserlerin ibretli sözlerin kökeni Ahilik Kültürüne dayanmaktadır. İçinden geçtiğimiz bugünlerde Ahilik ruhuna çok daha sıkı sarılmamız gerekmektedir. Ahiliğin önemli ilkelerinden birisi de yerliliktir. Bildiğiniz gibi bugünlerde yerli üretim logomuzu geçiştirdik hepinize tekrar hayırlı olmasını diliyorum. Yerli üretimimize sahip çıkmak, alın terimize sahip çıkmak, çocuklarımızın zengin geleceğine sahip çıkmaktır. Yine Ahiliğin ilkelerinden birisi de dürüstlük, insanı merkeze koyan ahilik kültürü alırken, üretirken, satarken, dürüst, güvenilir ve insan hukukuna uygun hareket etmeyi saygılı olmayı şart koşmuştur. Bunun sonucu olarak Ahiliğin temeli hilesiz iş, sağlam mal ve ölçülü kazançtır. Usta yaptığı işin sırrını bilen ve bu sırrı kalfa ve çırağa öğretendir. Kültürümüzü derinden etkileyen sözlerin hikmeti Ahilik kültürüne dayanmaktadır. Yerli üretim logomuzu hayata geçirdik. Hayırlı olsun. Ahilik yerliliktir. Yerli üretime sahip çıkmak çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaktır. Ahiliğin temeli hilesiz iş sağlam mal ve ölçüsüz kazançtır. Bakanlık olarak Ahilik kültürüne aykırı davrananları kınıyor teşhir ediyor ve kınıyoruz. İç piyasada tüketiciye zarar veren üreticiyi cezalandırıyoruz. Tüketiciye zarar verilmesine müsaade etmeyeceğiz. İçinden geçtiğimiz bu günlerde Ahi Evran'ın emanetine sahip çıkıyoruz. Değerlere sahip çıkılması adına Türkçe ve İngilizce kitaplar bastırıyoruz. Külliye sona erdiğinde Kırşehir önemli bir esere kavuşacak. Ahilik kültürünün yetişmesi adına Ahilik Vakfı kurulması çalışması da devam etmektedir."
Kırşehir'de gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlamalarına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, esnafa verilen kredi desteklerinin artacağını söyledi.
Ahilik kültürüne dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şunları söyledi:
“Bugün burada tam bir kardeşlik iklimi içerisinde önemli bir geleneği ihya ediyoruz. Bu sene 31. Kutladığımız bu törenlerle bir kez daha köklerimizle kadim geleneğimizle olan bağlarımızı yeniliyor güçlendiriyoruz. Tarihimiz boyunca beşeriyi sosyal ve iktidarı hayatımızın düzenlenmesinde ahilerimiz çok büyük yükler üstlenmiştir. Bu topraklar akıncılarımızın kılıçları yanın da ilim ve hikmet erbabımızın medreselerinde Ahilerimizin de ticari hayatlarında verdikleri mücadelelerle bizlere vatan kılınmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımızın kendi aralarında sergiledikleri dayanışma ticari hayatlarındaki dürüstlük ve ahlakları medeniyetimizin kökleşmesini temin etmiştir. Ben bu güzel geleneği devam ettiren yaşayan, yaşatan yaygınlaşmasına vesile olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Başta Ahilik Teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran olmak üzere asırlar boyunca bu muhteşem geleneğin bir parçası olmuş ve Ahirete intihal etmiş bütün esnaf ve sanatkarlarımızı rahmetle yad ediyorum. Yine bu köklü geleneğin bir parçası olan Bacıyan-ı Rum teşkilatını kuran Fatma Bacıyı rahmetle minnetle yad ediyor bütün kadınlarımızı ve gençlerimizi selamlıyorum. Bugünkü törenle bu yılın ahileri olarak şed kuşanacak olan kardeşlerimizi kutluyorum. Bu kardeşlerimizin ahilik ilkelerine ahilik edep ve ahlakına uygun bir ruhla mesleklerinde nice hayırlı işle bulunmalarını cenabı mevladan niyaz ediyorum. Burada da gördük biraz önce bir ahilerin teşkilatının nasıl çalıştığı çıraklıktan ustalığa nasıl geçildiği ne tür değerlerden geçtiğini sonrasında nasıl esnaf olunduğunu bir kez daha şahit olduk. Biz öyle bir geleneğin öyle bir mirasın sahipleriyiz ki ticaret erbabının bu kadar hakkı riayet ettiği bu kadar hakkı ve hukuku gözettiği hem kendi arasında hem de ticaret yaptığı müşterileri esnaflar arasındaki bu hassasiyeti gördüğümüzde böyle bir milletin bugün karşı karşıya kaldığımız fırsatçılık veya benzeri hasretleri yapıyor olma veya yaptırıyor olma şansı kesinlikle yoktur. dünyaya örnek olacak teşkilatın mirasçılarıyız. Aynı gelenek ve göreneklerimiz aynı değerlerimizi bütün gücüyle sürdürmeye çalışıyoruz. Ve bu bizi geleceğe taşıyan değerlerdir. Her bir teşkilatımızın her bir organizasyonumuzun her bir kuruluşumuzun kendi üyeleri arasındaki oluşturacağı bu değerler bizim sadece bugün hayatta kalmamızı güçlü olmamızı sağlamayacak aynı şekilde bizlerden de torunlarımıza çocuklarımıza bırakacağımız değerli miraslar olarak taşınacaktır.
“Doğal kaynakların sınırsızca tüketildiği bitmek bilmeyen bir hırsın ve kıran kırana bir rekabetin kol gezdiği bir dünyada yaşıyoruz. Günümüz dünyasında zenginin daha da zenginleştiği fakirin ekmeğinin her geçen gün daha da küçüldüğü bir sistemle karşı karşıyayız. Bu sistem maalesef ki milyarlarca insanı açlık ve kıtlığa mahkum ediyor. Komşu coğrafyamız dahil dünyanın bir çok köşesinden hemen her gün ekranlarımıza yansıyan fotoğraflar bu acı gerçeğin sadece birer tezahürüdür. Böyle bir ekonomik düzende insanı merkeze alan ilkeleriyle ahilik Kültürü çoğu sıkıntının çözüm yolunu bünyesinde barındırmaktadır. ecdadımızın en güzel şekliyle uyguladığı Ahilik sistemi yıkan değil yapan, dağıtan değil toparlayan bir kurumdur. Ayrıca düsturlarını yüce dinimizden ve töremizden alması maddi ve manevi bütün ihtiyaçları gidermeyi amaçlaması Ahilik Teşkilatını büyük bir kurumsal çatı yapar. Bütün bu özellikleriyle bu coğrafyanın Türkleşmesi ve İslamlaşmasında bir birinden farklı Türk Boylarının kaynaşıp millet olma bilincine ulaşmasında büyük bir rol oynayan Ahilik Kültürünü doğru anlamalı ve anlatmalıyız. Ahiliğin el kitabı olan sükunetnamelere her baktığımızda Ahilerin kanaatkar olması gerektiğinin önemle ifade edildiğini görüyoruz. Para biriktirme telaşı mal yığma kaygısı gütmeyen ahiler paralarının sermayelerinin ve kazançlarının çokluğuyla değil bereketiyle övünmüşlerdir. İşte bunun için kendisi siftah ettikten sonra komşusunun siftah etmesini bekleyen ahiler arasında rakiplerini ezme anlayışı yoktur. İşte bunun için 8 günlük ömre 9 günlük rızık katma tavsiyesini kendilerine daima hatırlatmışlardır. Ahilik kültüründe ustalar çırağının her türlü sıkıntısında onu kollayan bir ağabeyi, bilgisini karşılıksız ve muhabbetle paylaşan bir öğretmeni, neredeyse babası beraberinde onu gözeten bir abisidir. Çırakta ustasını böyle gördüğü için Ahilik Kültürünün yaşandığı bir sistemde işçi işveren ayrımı olmaz. Aralarında bir çatışma yaşanmaz. Ahi teşkilatı içinde yaşanan dükkana çırak olarak giren bir genç için orası hem mesleğinin inceliklerini öğreneceği bir işyeri hem hayatını idame ettireceği bir rızık kapısı, hem dinini, ilimi, bilgisini, görgüsünü geliştireceği bir okul hem de ahlakını güzelleştireceği bir hikmet yurdudur. Şet kuşatma törenlerine bu tören esnasındaki ifadelere baktığımızda bu gerçeğin çok daha net bir şekilde görüleceğine inanıyorum.
Esnaf ve sanatkarlar için yeni düzenlemeler getirdiklerini de vurgu yapan Oktay, şöyle devam etti:
“Elimizde bulunan bu hazinenin kıymetini bilerek bu mirası geleceğe taşıyacak olan siz kıymetli esnafımız için yeni düzenlemeler hayata geçiriyoruz. Sicil affında ÖTV muafiyetine Ahilik Sandığı uygulamasından faizsiz kredi desteklerine kadar verdiğimiz destek artarak devam edecek. Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanlığı kararı ile kiraların dövizle belirlenmesinin önüne geçecek ilk adımı attık. Bu adım hem Türk Lirasının güçlenmesine katkı sunacak, hem de esnafımız için büyük bir rahatlama sağlayacaktır. Yine geçtiğimiz Çarşamba günü biraz öncede sayın bakanımızın ifade ettiği şekilde Ticaret Bakanımız Yerli Üretim Logosunun tanıtımını yaptılar. Bu logo da iş insanlarımızın ve esnafımızın ürettiği yerli ve milli ürünlerin tüketilmesine katkı sunacağı, esnafımızın hayatını daha da kolaylaştıracak icatlarımızın yanı sıra şehirlerimizin kalkınmasına katkı sunacak projelere de devam edeceğiz.”
Kırşehir’e 16 yılda 5 milyar liralık yatırım yaptıklarını da anlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şunları söyledi:
“Ahi Evran’ın Muharrem Usta’nın bizlere emaneti olan tıpkı Neşet Ertaş’ın dediği gibi gönlümüzün içinde yer eden Kırşehir’e 16 yılda 5 milyar yatırım yaptık. 2002 yılında sadece 15 milyon dolar olan ihracatımız geçtiğimiz yıl 189 milyon dolara ulaştı Kırşehir’de yeter mi tabi ki yetmez 2018 hedefimiz en az 200 milyon dolar hedefimiz onun kesinlikle üzerine çıkmaktır. En çok ihracat yapan illerimiz arasında 43’üncü sıradan 32’inci sıraya yükseldi. Büyümeye devam eden Ahi Evran Üniversitesi ve Organize Sanayi Bölgesi’yle Kırşehir’i kalkınma yarışında daha üst seviyelere çıkaracağız taşıyacağız. Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Niğde hızlı tren hattının proje çalışmaları devam ediyor. Buraya gelmeden önce ziyaret ettiğimiz Ahi Evran Külliyesinin ikinci etabını da yapıyoruz. Ayrıca Kırşehir için çok önemli olduğunu bildiğimiz Ahi Evran Veli Vakfı kanunun da önümüzdeki haftalarda Meclise gelecek. Şimdiden hayırlı olsun. Kıymetli kardeşlerim geleneği olmayanın geleceği de olmaz. Asırların içinden süzülüp gelen bu geleneği oluşturan işte bu umreleri Anadolu’yu mayalayan bu ruhu önce iyi kavramak durumundayız. Ahilik Teşkilatına hayat veren bakış açısını yeniden ihya etmeli, işlerimize, iş yerlerimize, üretimimize ve ürünlerimize yansıtmanın yollarını mutlak aramalıyız. Ahiliği oluşturan ruhu ne kadar hoş tutarsak yeni nesillere ne derece güçlü aktarabilirsek geleceğimize de o derece güvenle bakabiliriz. 15 Temmuz hafin FETÖ Darbe girişimi ve akabinde yaşadıklarımız bu gerçeğin en somut örneğidir. 15 Temmuz gecesi aziz milletimizin diğer fertleriyle birlikte esnaf ve sanatkârlarımızın sergilediği destansı duruş Ahilik ruhunun halen bir kor gibi bir kor bir ateş gibi bu milletin bağrında yandığını tüm dünyaya göstermiştir. Bu ruhu hayatta olduğu müddetçe Allah’ın izniyle ülkemize ve geleceğimize yönelik saldırıların tamamı hakim kalmaya mahkumdur. Türkiye’nin son günlerde özellikle döviz kuru üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılan ekonomik manipülasyonun bu anlayışla aşacağına inanıyorum inanıyoruz. Başta esnaf ve sanatkarlarımızın dayanışması sonra aziz milletimizin birlik ve beraberliğiyle Türkiye ekonomisi bu süreçte atlatacaktır atlatmaktadır. Kuşkusuz hükümetimizde yaptığı düzenlemelerle üretimi, mesleki eğitimi ve kaliteyi artırıcı nitelikteki teşvikleriyle esnaf ve sanatkarımızı güçlendirmeyi sürdürecek.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’de yılın çırağı seçilen Mustafa Sankaya, Yılın kalfası Gamze Demiröz ile Yılın Ustası Osman Kalay’a ve 2018 yılı hizmet ödülünü de YÖK Başkanı Yekta Saraç adına Başkan Vekili Prof. Dr. Zafer Kapıcıoğlu’na verdi.
TOBB Başkan Vekili Selçuk Öztürk, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile TESKOM Başkanı Abdulkadir Akgül tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Ahilik Kaftanı giydirildi. Ayrıca Fuat Oktay’a “Yılın Ahilik Ödülü”nü Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan verdi.
Konuşmaların ardından, Muharrem ayı dolayısıyla Cacabey Meydanında aşure dağıtımı yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Ticaret Bakanı Ruhcar Pekcan, vatandaşları aşure ikramı ile sona erdi. (HABER: SALİH GÜNER)