Vali İbrahim Akın, “32. Ahilik Haftası ” kapanış töreninde konuştu:
“Ahiliğin her çağa ışık tutan prensipleri daima hayatımızda var olacaktır”

Ahilik kültürünün tanıtılması, yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve onun mimarı Ahi Evran-ı Veli’yi anmak üzere düzenlenen “32. Ahilik Haftası”nın Cumartesi günkü kapanış töreninde konuşan Vali İbrahim Akın, Ahiliğin her çağa ışık
tutan prensipleri daima hayatımızda var olacağını ifade etti.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop başta olmak üzere törenlere katılanlara, destek olan kişi ve kuruluşları teşekkür eden Vali Akın, Cacabey Meydanı’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Ahilik Teşkilatı, düşünce ve çalışma sistemiyle 13. yüzyıldan itibaren tarihimize siyasi, ekonomik, askeri, kültürel ve sosyal alanlarda etki ederek medeniyetimizin oluşmasında önemli bir faktör olmuştur. Büyük bir âlim ve mutasavvıf olan Ahi Evran-ı Veli, kurduğu Ahilik sistemi ile insanları vasıflı bir meslek sahibi ve üretici haline getirmiş, onları hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışan, kardeşliği, cömertliği, doğruluğu, dürüstlüğü, ahlaklı olmayı kendisine şiar edinmiş bireyler olarak yetiştirmiştir. Milletimize özgü bir fütüvvet hareketi olarak da nitelendirilen Ahilik geleneği, toplumda birlik ve beraberliği sağlayarak halkımızın maddi ve manevi ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışmıştır.
“Milletimiz de milli ve dini değerlerimizin harmanı olan Ahiliği ve onun getirdiği prensipleri içselleştirerek yaşantısına aksettirmiş ve yüzyıllar boyunca huzur ve mutluluğa ermiştir. Ahilik, toplum yararını kişisel çıkardan üstün gören, kanaatkâr ancak müteşebbis ruhlu insan yetiştirmeye çalışmıştır. Ahiler için dünya bir imtihan yeri olduğundan dünyada yaptıkları iktisadi faaliyetlerin temel amacı ahireti kazanmaktır. Bu nedenle kul hakkına, emek ve alın terine, başkalarını sömürmemeye, helal kazanç sağlamaya büyük bir itina göstermişlerdir. Biliyoruz ki, bilim ve teknoloji hayatımızda ne kadar yer edinirse edinsin, insanların hayattan beklentileri ne kadar çok artarsa arsın Ahiliğin her çağa ışık tutan prensipleri daima hayatımızda var olacaktır. Bu yüzden imanın, ilim ve ahlakla yoğrulduğu, çalışma ile şekillendiği milletimize özgü bu sistemi yaşatmak hepimizin ortak görevidir.
Tüm esnaf ve zanaatkârlarımızın, Kırşehirli hemşerilerimizin ve milletimizin Ahilik Bayramı’nı kutluyor, bugün yoğun devlet işlerine rağmen törenimize katılarak bizleri onurlandıran Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımıza şükranlarımı arz ediyor, tüm katılımcıları saygı ile selamlıyorum.” (HABER: BEYHAN BALLI)