Kurduğu Ahilik Teşkilatı ile sosyal hayatımızı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve onun ilkelerini yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenen "Ahilik Haftası" çeşit çeşitli etkinliklerle devam ediyor.
Ticaret Bakanlığı koordinesinde kutlanan 31. Ahilik Haftası kutlamaları kortej yürüyüşü ile başladı. Askerlik Şubesi önünden başlayıp Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar devam eden yürüyüşe Vali İbrahim Akın, Milletvekillerimiz Mustafa Kendirli ve Metin İlhan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, il protokolü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.
Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki açılış programında konuşan Vali İbrahim Akın, Ahilik geleneğini yaşatmak, insanlığın mutluluğunu esas alan bu kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak ve Ahiliğin mimarı olan Ahi Evran-ı Veli’yi anmak üzere düzenlenen 31. Ahilik Haftası Açılış Töreninin hayırlı olmasını diledi.
Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması süreci olan 12. ve 13. yüzyıllarda ortaya çıkan Ahilik Teşkilatının, iş hayatı başta olmak üzere sosyal hayatımızı düzene koyarak insanlara sevgi, kardeşlik, yardımlaşma, dayanışma gibi erdemleri aşıladığını, toplumu kardeşliğe, iyiliğe, dürüstlüğe, barışa ve huzura sevk ettiğini belirten Valimiz Sayın İbrahim Akın, “Asırlar boyunca kuşaktan kuşağa aktarılan tarihi ve kültürel değerler, bir milletin sahip olduğu en değerli varlıklardır. Her millet sahip olduğu kültürel değerleri korumak, yaşatmak ve tanıtmak için yoğun çaba sarf etmektedir. Doğu ve batının kavuşma noktalarından birisi olan ülkemiz de zengin kültürel varlığı ile daima ilgi odağı olmuştur. Milli benliğimizden çıkan ancak evrensel değerleri kapsayan bu zenginliğimizi gelecek kuşaklara aktarmak sadece bizim yaşantımız için değil dünya kültürel mirası için de çok önemlidir. İşte Türk milletinin sosyal yaşantısına yön veren en önemli kültür hazinelerimizden birisi de Ahilik geleneğidir.
Toplumun her alanda ihtiyaç duyduğu prensipleri düzenleyen Ahilik teşkilatı, bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz, iş ahlakı, ticarette dürüstlük, kalite kontrol, alın terinin korunması gibi çok önemli ilkeleri yüzyıllarca başarı ile uygulamıştır. Ahi Evran-ı Veli’nin kurduğu Ahilik Teşkilatı, doğduğu bu topraklardan dalga dalga tüm Anadolu’ya ve milletimizin yaşadığı diğer coğrafyalara yayılmış, bir sivil toplum hareketi olarak insanca yaşamanın, hakça paylaşmanın ve sosyal adaletin sağlanmasında büyük rol oynamıştır.” dedi.
Milletvekili Mustafa Kendirli de konuşmasında, “Ahilik felsefesi, dürüstlük, paylaşmak ve birlikte hareket edebilme ilkelerine dayanmaktadır. İçinde bulunduğumuz bu günlerde Ahilik ilkelerine gerçekten ihtiyacımız var. Bu duygularla, Ahiliğin merkezi Kırşehir’de kutladığımız 31. Ahilik Haftasının hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Milletvekili Metin İlhan ise, “Ahilik sivil toplum kuruluşlarının temelidir. Ülkemizde, ticari kurumların birçoğunun temelini de Ahilik felsefesi oluşturmaktır. Ahilik ilkelerini hayatımıza yansıtırsak daha mutlu bir toplum oluruz.” sözlerine yer verdi.
Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan da konuşmasında, esnaf ve sanatkarları bugüne taşıyan Ahilik geleneğinin günümüzde de ticaret hayatına yön vermeye devam ettiğini söyledi.
Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ise, “Ahilik ilkelerine ihtiyaç duyduğumuz bu günlerimizde ahi felsefesiyle hareket etmek, işlerimizi ahi ahlakıyla yapmak çok önemli. İş hayatımıza Ahilik ahlakını yerleştirmemiz gerekiyor.” dedi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk’ün de bir konuşma yaptığı program, Anıt Meydanında vatandaşlara Ahi Pilavı ve Ahi Helvasının ikram edilmesi ile devam etti.
Ahilik Haftası kutlamaları düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam edecek. (HABER MERKEZİ)