Vali Akın: “Mesleğin zor şartlarına rağmen ülkemizin ve dünyanın farklı bölgelerinde haber peşinde koşan gazetecilerimizin gösterdiği fedakârlık her türlü takdirin üzerindedir”

Başkan Ekicioğlu: “Sahada olan basın emekçilerimize demokrasinin gelişimi açısından büyük görevler düşüyor”

Kırşehir Belediyesi’nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği kahvaltılı toplantısında ilimizdeki yazılı ve görsel basın mensupları bir araya geldi.

Dün Ağalar Konağı’nda gerçekleştirilen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü programına Vali İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Uçar ile basın kuruluşları ve basın mensupları katıldı.

Belediye Başkan Yardımcısı Osman Uçar’ın günün anlamını belirten konuşmasının ardından Kırşehir Basın Konseyi Başkanı Sait Yanık, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu ve Ahi Basın Birliği Başkanı Hasan Eraslan kısa birer konuşma yaparak basının sorunlarını ve beklentilerini dile getirdiler.  

Basının görevinin vatandaşın gören gözü, işiten kulağı ve konuşan dili, çağdaş demokrasilerin en temel unsurlarından birisi olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu,  şunları ifade etti:

“Demokrasilerde basının “milletin sesi” olma sorumluluğunu yerine getirebilmesi için olmazsa olmaz koşul ise basın kuşkusuz özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü, gerçekleri öğrenme ve halka aktarma hakkıdır. Bu hakkın kullanılması, basın camiasının hiçbir baskı, tehdit, yönlendirme, sansür ve cezalandırma altında kalmadan görevini en iyi şekilde yerine getirmesiyle gerçekleşir. Basın toplumu aydınlatan, eleştiren, yanlışı gören, kamuoyu ile paylaşan kuruluşların önünde gelmektedir. Kırşehir'de 7 tane ilan alan basın kuruluşumuz var. İlanların basının ayakta durmasına yetmediğini hepimiz görüyoruz. Yerel basını yaşatmak bizim ana görevlerimizden birisi. Bu hep birlikte olacak. Elimizdeki olan imkanlarla, yerel basının kamu görevini yapmasına yardımcı olmak zorundayız.

“Basının haber verme ve denetleme başta olmak üzere, görev ve sorumluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesi için basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Şiddet ve hakaret içermediği sürece, basın atik ilkeleri çerçevesinde düşünceler ve fikirler özgürce ifade edilebilmelidir. Basınımızın da görevini yaparken, hukukun evrensel standartlarından sapmaması, her şart altında toplum yararını gözetmesi, kişi haklarına ve özel hayata saygıyı üstün tutması, bireylerin doğru, sağlıklı haber alma ve bilgi edinmesini sağlama ilkesinden ödün vermemesi, elbette ki önemli bir sorumluluktur. Sahada olan basın emekçilerimize de demokrasinin gelişimi açısından büyük görevler düştüğünün bilincindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle; zor şartlarda görevini yapan tüm basın çalışanlarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyor; görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden basın çalışanlarını rahmetle anıyor ve tüm basın emekçilerimize saygı ve selamlarımı sunuyorum.”

Ekicioğlu, Basın Müzesi kurulmasıyla ilgili talebi değerlendirerek ihale sürecini başlattıklarını ancak son zamanlardaki fiyat artışları nedeniyle şimdilik iptal edildiğini sözlerine ekledi.

Ardından söz alan Vali İbrahim Akın ise Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun böylesi bir buluşmayı sağlamasından duyduğu memnuniyetini dile getirerek, gazetecilerin doğru ve gerçek haberi yapmalarının önemini vurguladı.

Vali İbrahim Akın da, konuşmasında "Bugün aynı zamanda İdareciler Günü. Hem sizin hem bizim günümüz kutlu olsun diyorum. Bugün pek çok sektörde olduğu gibi özellikle yerel basının da kendine has problemleri var. Bu sorunlar sadece bizim ilimizin basın kuruluşlarına has değildir. Ulusal ölçekte tedbirler alınması, yerel basınımızın güçlendirilmesi noktasında belli düzenlemeler yapılması gerektiğine inanıyoruz. İnanıyorum ki bu konuda önemli aşama kaydedilecek ve bir adım atılacaktır.

“Demokrasi ancak herkesin bilgiye kolaylıkla ulaşabildiği ve düşüncesini özgürce açıklayabildiği ortamlarda gelişebilmektedir. Bilindiği üzere bilgi, birikim, tecrübe ve sorumluluğun yanı sıra meslek ilkeleri ve toplum yararını gözeterek çalışmayı gerektiren gazetecilik zor ancak saygınlığı yüksek bir meslektir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak bilgiye ve habere erişimin kolaylaştığı günümüzde halkımızı doğru, tarafsız ve güncel haberlerle en hızlı şekilde buluşturan gazetecilerimizin yaptıkları görevin önemi giderek artmaktadır. Basın mensuplarının görevini yaparken meslek ilkelerini, kamu yararını, temel hak ve özgürleri ve hukukun üstünlüğünü esas alan bir anlayışla hareket etmesi bu mesleğin toplumdaki yerini ve saygınlığını daha da güçlendirecektir. Mesleğin zor şartlarına rağmen ülkemizin ve dünyanın farklı bölgelerinde haber peşinde koşan gazetecilerimizin gösterdiği fedakârlık her türlü takdirin üzerindedir.

“Yaygın basında olduğu gibi yerel basınımızın da ileri standartlara ulaşması ve daha güçlü bir şekilde yayın hayatına devam etmesi en büyük temennimizdir. Bu duygularla, değerli basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, görevlerinde başarılar diliyorum.”

Konuşmaların ardından Belediye tarafından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimize gelişinin 102. Yılı nedeniyle PTT’ye basımını yaptırdığı Hatıra Pulları gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”in kurucusu ve başyazarı Şevket Güner ile Kırşehir’deki Basın Kuruluşlarının başkanlarına verildi. (HABER: BEYHAN BALLI)