AVUKAT MİRAS. copy

KIRŞEHİR Baro Başkanlığı’na kayıtlı Avukat Kayhan Kurt, vefat eden kişiden kalan mirasın veraset ve intikal işlemlerinin nasıl yapıldığına dair kamuoyunu bilgilendirdi.
Kırşehirlilere veraset ve intikal işlemlerinde mirasçı olunduğunun ispatlanmasının öncelikli olarak yapılması gerektiğini belirten Avukat Kayhan Kurt, “Bir kişinin ölmesi durumunda ölen kişiye ait taşınmaz kanuni olarak mirasçılarına geçer. Yalnız mirasçıların kendilerine intikal edecek bu mallarla ilgili işlem yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını ispatlamaları gerekir. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak veya şu anda noterler de yapıyor noterlere başvurarak veraset ilamı belgesi almaları lazım. Veraset ilamı belgesi, mirasçıların mirasçı olduklarını gösteren ve ne kadar miras payına sahip olduklarını gösteren bir belgedir. Kendileri ya da bir avukat vasıtasıyla başvurabilirler. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ya da notere başvuracaklar. Ölen kişinin nüfus kayıt örneği ile beraber bir dilekçeyle Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuracaklar ve oradan bir veraset ilamı belgesi alacaklar. Bu veraset ilamı belgesi ile Maliye’ye gidip, Kırşehir’de Defterdarlığa gidecekler. Veraset intikal beyannamesini alıp tapu kayıtlarına göre dolduracaklar. Daha sonra Belediye’den gayrimenkullere ilişkin, gayrimenkullerin bulunduğu yer Belediyesi’nden emlak vergi beyannamesi alacaklar. Bu emlak vergi beyannamesine göre Maliye’den aldıkları beyannameyi doldurup verecekler. Maliye, vergi cezası, vergi borcu var mı araştıracak. Vergi borcu varsa buna ilişkin tahsilatı yapacak ve borcu yoktur diye bir kağıt verecek. Bu beyanname, veraset intikal belgesi, Belediye’den alınan emlak beyan değeri ile beraber tapuya gidilerek tapu işlemlerini yapacaklar. Ölen kişinin üzerinden ortakçılara, mirasçılara bu gayrimenkulü intikal ettirecekler. İntikal sırasında da devletin aldığı çeşitli vergi ve harçlar var. İlk önce Maliye’den veraset intikal vergisi ödemek zorundalar. Bu yaklaşık binde 9 oranında bir vergi. Daha sonra Belediye’ye emlak beyan değeri vergisi ödenmemişse ödemek zorundalar. Tapu da ise tapu harcı ödemek zorundalar. Bu işlemlerin ilerde herhangi bir problem olmaması için gerekli. Yani ölen kişinin gayrimenkulü varsa bunun yapılması şart. Çünkü zaten devletimizin belirlediği bir şey var. Kişinin ölümünden sonra 4 ay içerisinde intikal işlemleri yapılmazsa ilerde yaptırdıklarında ceza ile karşılaşabilirler. 4 ay içinde yaptırmak zorundalar” dedi.
VERASET İLAMI SÜRESİ
Veraset belgesi, ölüm halinde mirasçıların kimler olduğunun mahkeme tarafından gösterildiği belge anlamına geliyor. Veraset ilamının çıkarılması için ise yasal olarak belirli bir süre bulunmuyor. Söz konusu ilam istenilen zaman mirasçılar tarafından çıkartılabiliyor.
Veraset ilamı süresi konusunda yasal bir sınır bulunmuyor. Veraset ilamı çıkarmak için gerekli belgeler:
Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yazılacak talep dilekçesi, Aile nüfus kaydı
Veraset ilamı çıkarmak için söz konusu bu evraklar temin edildikten sonraki adım ise evrakların mahkemeye sunulması. Avukat veya varislerden birinin başvurusu sonucunda mahkeme için gün alnır ve mahkemede karara bağlanarak, veraset ilamı alınır.
Mahkemeye başvurularak alınan veraset ilamından sonra ise miras kalan gayrimenkuller için belediyeye emlak beyanı vermek gerekiyor. Bağlı olunan belediyeye müracaat için gerekli belgeler de şunlar:
Emlak beyanı, Veraset ilamı, Varislerin adı, soyası ve imzası.
Belediyeye yapılan müracaattan sonra gayrimenkullerin vergileri varsa ödeme yapılıyor. Bundan sonraki adım ise veraset beyanını vermek. Veraset beyanının da ölüm gerçekleştikten sonra üç ay içinde veraset vergi dairesine verilmesi gerekiyor. Vermeme durumunda cezalı bir hal alınıyor. Veraset beyanı verirken gerekli belgeler de şunlar:
Tapu veya tapular, Vefat edenin banka veya bankalarda parası var ise bunların dökümü, hisse senedi, tahlil, telefon, araba gibi vs. menkul malları varsa bunların dökümü ve birer fotokopileri, Veraset ilamı, Tasdikli emlak beyanları,
Muhtardan ölüm ilmühaberi.
Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra veraset beyanı komisyona girer. Komisyon beyanı değerlemeye alır, beyan edildiği değerlerden farklı değerler çıkarsa değerlerinin üzerine eklenir, bundan sonra varisler adına vergi çıkmış ise her kişi adına ayrı ayrı tahakkuk fişi çıkarılır. Bu fişlere göre vergileri varis veya varisler 5 yılda 10 eşit taksitte öderler. Bunların ödeme zamanı mali yıl içinde Mart ve Kasım aylarıdır.