Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği’nin Genel Merkez Toplantısına katılan Kırşehir Şube Başkanı Musa Hangül, toplantıda alınan kararları açıkladı.

Ankara’da Genel Başkan Satılmış Çalışkan ve diğer illerin şube başkanları ile yapılan toplantıda isteklerini belirledikleri 10 maddelik bir istek paketini kamuoyuna açıkladıklarını belirten Musa Hangül, taleplerinin emeklilerin hak ettikleri miktarda maaş almaları olduğunu söyledi.
Taleplerinin 7 Haziran’da yapılacak seçim öncesi siyasi partilerin seçim beyannamelerinde taahhüt etmelerini ve iktidara geldiklerinde yerine getirmelerini istediklerini belirten Musa Hangül, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği’nin Genel Merkezi’nin aldıkları kararları şöyle açıkladı:
“1.çalışanlar ile emekliler arasındaki ücret uçurumunun giderilmesi. çalışanlara yapılan ücret artışlarının emeklilere de aynen yansıtılması.
“2. Yeni bir intibak yasası çıkartılması (tüm emeklileri kapsayan) burada 5000 pirim günü karşılığının taban aylık olarak belirlenmesi ve bu aylığın ( devlet istatistik kurumunun belirlemiş olduğu) açlık sınırı gelirinin üzerinde olması, kalan günleri de aynı donelerle değerlen dirilerek belirlenmeli, bu şekilde emekliler arasında hizmet ve prime dayalı standart birliğinin sağlanması.
“3. Sağlık gibi anayasal hak olan bir alanda katkı paylarının kaldırılması.
“4. Dini bayramlarda birer maaş bayram harçlığı verilmesi.
“5. Enflasyona göre yapılan altı aylık dönem artışlarında temel gıda enflasyonu baz alınarak artış belirlenmeli ( memur, işçi, Bağ- Kur) a aynı artış yapılmalı.
“6. Zamlar: devlet memuruna uygulanan, katsayı ve gösterge sistemine göre, veya tüfe + milli gelirden refah payı verilmeli dir.
“7. Çalışan emekliden sosyal destek priminin kaldırılması.
“8. Banka promosyonlarının emekliye de verilmesi için mevcut genelgeye dayalı ek genelge çıkarılması.
“9. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi emeklilere sendikalaşma hakkının verilmesi,
“10. Emeklilerimize ekonomik, kültürel ve sosyal olanaklar sunmak, hak ettikleri onurlu yaşamı sağlamak sosyal devlet anlayışı gereği iktidarların en önemli görevidir.
“11. Anayasamızda herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu yaşlıların devletçe korunacağı hükmü yer almaktadır.”