KIRŞEHİR’DEKİ bir kısım çiftçinin de kayıt yaptırdığı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), doğal riskler sebebiyle, sigortalı bitkisel ürünleri ve hayvanları hasar gören üreticiye bu yıl 700 Milyon TL’ye yakın hasar ödemesi yapacak.
TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, 2015 yılını üretim verileri açısından değerlendirdiklerinde TARSİM açısından son derece başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade etti.
Yaz dönemi boyunca, bölge teşkilatları ile birlikte yurt genelinde çok sayıda ziyaret gerçekleştirdiklerini, üreticilerle ve paydaşlarla birebir temaslarda bulunduklarını belirten Satoğlu, “Üreticinin tarım sigortası konusunda giderek bilinçlendiğini ve Sistem’e olan güveninin arttığını gözlemliyoruz, bu durum bizi son derece memnun ediyor. Netice itibarıyla TARSİM, üreticimize hizmet etmek amacıyla kurulmuş bir Sistem. Bu Sistem’in büyümesi ve güçlenmesi, üreticimizin güçlenmesi anlamına geliyor” dedi.
Satoğlu, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 2015 yılında da dolu, don, fırtına, sel-su baskını gibi çeşitli doğal riskler nedeniyle hasarların tüm Türkiye genelinde etkili olduğunu vurgulayarak, tarım sigortasını yaptıran üreticilerden 270 bin adedin üzerinde hasar ihbarı aldıklarını, bu ihbarlarda özellikle Manisa, Malatya, Konya, Ankara, Mersin ve Antalya gibi illerin, üzüm, buğday, kayısı, fındık, arpa ve elma gibi ürünlerin öne çıktığını belirtti.
Açıklamada ayrıca, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Genel Şartlar, Tarife ve Talimatlar’ında yer alan uygulama esasları çerçevesinde tamamlanan 70 Bin adet hasar dosyası için üreticilere şimdiye kadar 200 milyon TL ödeme yapıldığını, önümüzdeki günlerde de, Bitkisel Ürün Sigortası branşı için poliçe bitiş tarihleri (hasat tarihlerine) esas alınmak üzere, tüm tarım sigortası branşlarında 500 milyon TL’nin üzerinde ödeme yapılacağı bilgisi verildi.
Öte yadan Kırşehirli çiftçilere ürünlerini TARSİM’e sigortalamaları çağrısı yapıldı. Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, Kırşehir’de geçtiğimiz haftalarda yaşanan dolu olayının ardından çiftçilerin ürünlerini sigortalatma noktasında bilinçlenmediğinin görüldüğünü belirterek, çiftçilere her yıl ürünlerini sigortalatmaları için davette bulundu.
2015 yılının bereketli geçtiğini ve ürün rekoltesinde 20 yılın en fazla rekoltesini aldıklarını ifade eden Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, ürünlerin korunması noktasında da çiftçilerden duyarlı davranmalarını istedi.
Çiftçilerin mağdur olmaması için doğal afetlere karşı TARSİM’e müracaat etmelerini ve sigortadan yararlanmalarını isteyen Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, şunları kaydetti:
“2015 yılı gerçekten bereketli bir yıl oldu. Türkiye’nin ürün rekoltesinde hemen hemen son 20 yılın en fazla rekoltesini aldık. Malumunuz bu yıl 22 Mayıs Cuma akşamı itibariyle bir dolu olayımız oldu. Tüm tarım teşkilatımız ekipleriyle yerinde gözlemledik, izledik. Raporlarımızı tuttuk. Bu tarımsal potansiyeli, kaderci bir tarımsal potansiyele çevirmemek için tarım teşkilatıyla iyi bir koordinasyon sağlayıp sigorta ettirmemiz lazım. Bakanlığımız her zaman şunu öngörür, aslında bu bir tatbikat. Köylerde toplantılarda da söyledim. Bakanlığımızın yüzde 50 hibe verdiği TARSİM sigortalarımız var. Gerçekten çok cüzi miktarlarla TARSİM’e sigorta ettirdiği zaman bu ürünlerin tamamının karşılığını hasat etmeden önce TARSİM’den alır. Artık mevsim ciddi manada anormalleşti. Bu çerçevede bizim de ürünlerimizi sigorta ettirmemizin şart olduğu kanaatine varıldı. Bakanlığımızdan yeni bir tebliğ geldi. Tebliğde 2015 yılı Ocak ayı ile 2015 yılı Aralık ayına kadar tüm bu afetleri alın ihbar formu olarak bize gönderin, komisyon kararı alacağız ve komisyon kararı neticesinde bu afete maruz kalan çiftçilerimizin şu anda borçlarının ertelenmesi için Bakanlığımıza yazıyı göndereceğiz. Çiftçilerimizin bir ay için Tarım Kredi’ye, Ziraat Bankası’na borcu olanlar, hem Ziraat Bankası, hem Tarım Kredi, hem de il Müdürlüğü’ne müracaatlarını yapacaklar. Bu 10 köyümüz için, diğer köyler değil. O bölgede zararı olan çiftçiler müracaatlarını yapacaklar ve bunların borçları ertelenecek. Başbakanımız, doludan zarar gören çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidereceğiz dedi. Çiftçilerin mağdur olmamasını arzu ediyoruz, ama mağdur olmamanın en iyi gerekçesi çiftçilerimizin kesinlikle TARSİM’e sigorta ettirmeleri lazım.”