YURT genelinde etkili olan aşırı sıcaklar rekor değerlere ulaşırken, ilimiz Kırşehir’de sıcaklık ortalamalarına göre yüksek olan değerler normale dönüyor.
Nem olmamasına rağmen bunaltıcı sıcaklığın etkili olduğu Kırşehir’de sıcaklık mevsim normallerine dönecek.
Meteoroloji Kırşehir İl Müdürü Seyit Ahmet Yıldız, Kırşehirli hemşehrilerine müjdeli haberi verdi.
Sıcaklıkların mevsim normallerine döneceğini belirten Meteoroloji İl Müdürü Seyit Ahmet Yıldız, “Ülkemiz özellikle 28 Haziran’da Afrika üzerinden gelen etkili sıcak havanın etkisine girmişti. Kırşehir il merkezi ve ilçelerimizde sıcaklık 1 Haziran’dan itibaren mevsim normallerinin 7-8 derece üzerine çıktı. 34-35-36 dereceyi ölçüyor hava sıcaklıkları gün 3’ten itibaren Pazartesi günü Çiçekdağı ilçemizde 40 derece, Kırşehir ve Boztepe’de ise il merkezi Kırşehir ve Boztepe ilçelerimizde 38, Mucur, Kaman’da 37, Akpınar ve Akçakent ilçelerimizde ise 36 dereceye kadar yükseldi. Bu sıcaklık uzun yıllar ortalama sıcaklığın azami sıcaklığın 10 derece üzerinde gerçekleşti. İl merkezimin de ortalama Temmuz ayı sıcaklığı ortalama sıcaklığı 29,7 iken bu sıcaklık 38 dereceye kadar 9 derece üzerinde geçti. Özellikle gece sıcaklıkları ise 21-22 dereceye kadar yükseldi. Vatandaşlarımızın bizi sürekli bilgilendirme açısından söylüyorum. Kırşehir il merkezinde son yılların en yüksek sıcaklığı rekoru kırılmadı. Çünkü bizdeki en yüksek sıcaklık 30 Temmuz 2000’de 40,2’yi ölçülürken bu sıcaklık 38,4 derecede kaldı. Özellikle ben Kırşehirli vatandaşlarımıza, hemşehrilerimize güzel haber vermek istiyorum. Sıcaklık tekrar mevsim normalleri civarına düşecek. Azami sıcaklığın 30 dereceye kadar düşmesi beklenirken 2 gün içerisinde yaklaşık 8-9 derecelik bir sıcaklık farkı olacak. Dolayısıyla ilimizde hakim olan Kuzeyli rüzgarlar ise bu gece saatlerinden itibaren aradaki sıcaklık fark nedeniyle tekrar esmeye başlayacak. Bu rüzgarlar özellikle rüzgarlar gece saatlerinde orta zaman zaman ise kuvvetli olarak esmeye devam edecek. Önümüzdeki 4 gün içerisinde Kırşehir ve ilçelerinde yağış beklemiyoruz. Hava az bulutlu ve açık geçecek. Rüzgar Kuzey yönlerde orta zaman zaman ise gece saatlerinde kuvvetli olarak esmeye devam edecek. Gece sıcaklıkları 15-16 dereceye kadar yükselecek. Çünkü 20-21 dereceye kadar yükselmişti, 14-15 dereceye kadar düşecek. Gündüz sıcaklıkları ise mevsim normallerinde 29-30 derece bandın da önümüzdeki 4 gün içerisinde seyredecek. Hava açık ve mevsim normallerinin de seyretmeye devam edecek” dedi.
BU ARADA Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun doğu kesimleri ile zamanla Trakya'nın parçalı yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Rize, Artvin, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Van ve Hakkari çevrelerinin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığının yağış alan yerlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişikliğin olmayacağı tahmin ediliyor. Yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz kıyı kesimi ile güneydoğu kesimlerde batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.
(HABER: GÜLNAZ CEYLAN)