KIRŞEHİR’DE Ramazan Bayramı dolayısıyla şeker ve çikolatalar tezgahlarda yerini alırken, satışlarından memnun olan esnafın da yüzü gülüyor.
Şeker çeşitlerinin tezgahlarda yerini almasıyla birlikte satışların arife gününe kadar ilgiyle gerçekleşmesi bekleniyor.
Şeker satın alırken, öncelikle marka ve fiyat noktasında dikkat etmeleri yönünde vatandaşlar uyarılırken, ilimizde cam şekerler 10-14 TL, çikolata çeşitleri 10-20 TL arasında fiyatlardan satışa sunuldu.
Hediyelik, dökme çikolataların da alternatif olarak sunulduğu tezgahlarda en çok tercih edilen çeşidin fiyat açısından uygun olanının olduğu belirtiliyor.

Şeker ve çikolata alırken, paketlerin üzerindeki son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunulurken, şekerlerin sertlik-yumuşaklık durumuna bakmaları gerekiyor.
Pazarda ya da açık yerde satılan sert olan şekerlerin alınmaması istenirken, güvenilir market ya da satış alanlarından alınması öneriliyor.
ÇİKOLATA VE ŞEKER ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bayramların vazgeçilmezi olan şekerleme ile çikolata üretimi ve saklama koşulları büyük önem kazanırken, nelere dikkat edilmesi gerektiği de şöyle sıralanıyor:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üretim izni alınmamış olan yerlerde gıda üretimi yasaklandı. Buna rağmen izinsiz üretim yapılan yerler de olabiliyor. Özellikle kısa süre içinde çok satılacak ürünlerin ‘merdiven altı’ diye tanımlanan yerlerde üretilmiş ve uygun satış bölgelerinde satışa sunulmuş olması olasıdır. Bu dönemlerde gerek Bakanlık, gerekse Belediye yetkilileri sık denetlemelerle tüketici sağlığını korumak amacıyla izinsiz üretilen sakıncalı ürünlerin satışını engellemektedirler. Üretim izni alınmış olan yerler periyodik olarak denetlendiğinden, üretilen ürünlerin güvenilir ve kaliteli olduğu kabul edilir.
Çikolatanın çok çeşidi bulunur. Kalitesine bağlı olarak içerdiği kakao yağı ve kakao tozu miktarları değişkenlik gösterir. Türkiye’de yetişmeyen bir ürün olup, dünya çapında sevildiği için pahalı olan kakaonun az miktarda kullanımı çikolatanın kalitesini ve fiyatını düşürüyor.
Çikolatalı ürünlerin güvenliğini azaltmadan fiyatını düşürmek amacıyla gerçek kakao yağı yerine, katılaştırılmış bitkisel yağlar kullanabiliyor. Ürünlerde fiyat düştükçe kakao katkısı azalıyor, dolayısıyla ürünün gerçek çikolata olmayıp “çikolata benzeri ürün” olacağı bilinmelidir.
Satın alma sırasında tüketici etikette yer alan ürünün nerede üretildiği, üretim izninin alınmış olduğu, ürünün üretim ve son kullanım tarihleri, ambalajın bütünlüğü” gibi hususlara dikkat etmelidir. Ambalajsız olarak açıkta satışa sunulan ürünlerde ortam temizliğinden söz edilemez ve açıkta satılan ürünlerin satın alınmaması gerekir.
Çikolata ve çikolatalı ürünleri serin ortamlarda saklanmalıdır. Buzdolabında da uzun süre saklamak çikolatanın görüntüsünü bozacaktır.
Yağın erimesi sonucu birbirine yapışacak olan parçalı ürünlerin, geri katılaşmış olduğu durumda birbirine yapışmaları nedeniyle ayrılması zorlaşacak, eriyen ürün eli ve ortamı kirletecek, fındık-fıstık gibi katkılı ürünlerin bozulmaya karşı daha duyarlı olacaktır. Satın alınacak ürünlerde son tüketim tarihinin geçmemiş, hatta satış gününe yakın olmamasının büyük önem taşıyor.
Son yıllarda mısır nişastasının bir proses ile dönüştürülmesiyle elde edilen glukoz ve fruktoz gibi şekerler üretimde sıklıkla kullanılıyor. Uygulanan prosese ve kullanılan katkı maddelerine bağlı olarak şekerleme ürünleri sert veya yumuşak yapılı olabiliyor. Bu özelliklerin tersine değişmesi ürünlerde bayatlama belirtisi olarak kabul ediliyor. Çoğu şekerleme ürünlerindeki parlaklık da ‘tazelik’ belirtisi olmaktadır.