KIRŞEHİR’İN Mucur ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve koruma altında bulunan sulak alanlar arasında yer alan Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nde yağışlarla birlikte artan kuşlar, adeta insanlara mesaj verdi.
Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan ve 187 kuş türünün uğrak yeri olan Seyfe Gölü Kuş Cenneti için bugüne kadar kalıcı bir çözüm ortaya konulamazken, bölge halkının yanı sıra yetkililerin Seyfe Gölü’ne vermedikleri önemi kuşlar gösterdi.
Geçtiğimiz hafta etkili olan yağışla birlikte sayıları artan kuşlar, Seyfe Gölü’nün göz ardı edilmemesi gerektiğini göstererek, Kırşehir halkına ve yetkilileri “Seyfe’ye önem verin” dediler.
Seyfe Gölü Ekoloji Derneği (SEYGED) Başkanı Ömer Çetiner, son yağışlarla birlikte Seyfe Gölü’ndeki su artışı ile birlikte türü ve sayıları artan kuşların umut verici olduğunu söyledi.
Ömer Çetiner, gazetemiz Kırşehir Çiğdem’e yaptığı açıklamada, “Seyfe Gölü Kuş Cennetimiz sadece Mucur ve Kırşehir için değil, uluslararası öneme sahip bir sulak alanımız. Tamamen kurumuş bir vaziyetteydi. Ama üç günlük yağış bize 3 binin üzerinde yağış getirdi. Gölümüzün toprak yapısının özelliğinden dolayı tabandan su almıyor, tabandan su vermiyor. Bu nedenle üç günlük yağışla biriken sudan dolayı kuşlarımız konaklamaya başladı. Seyfe Gölü’nün önemini, ne kadar değerli olduğunu, önem vermemiz gerektiğini kuşlar bize vurgulamış oldu. Çünkü daha önce hiç su yokken kuşlar gelip geçiyordu. Şu an üç günlük yağışla oluşan bir avuç su ile beraber 3 binin üzerinde kuşlar görmeye başladık. Kuşları az bir suda görebiliyoruz. Çünkü sulak alanımız göç yolu üzerinde bulunuyor. Türkiye’de 2 adet göç yolu var ve bir tanesi Seyfe üzerinden geçiyor. Yani mutlaka kuşlar buradan geçiyor. Şu an angıtları, martıları görebiliyoruz, flamingoları ve kazları görüyoruz, bir de ayrıca yerel kuşlarımız var. Göçmen kuşlar hava şartlarına göre burada oluyorlar. Hava şartları iyi olduğu zaman yoluna devam ediyorlar. Bu kadar önemli bir yere değer verilerek bir an önce eski güzelliklerine kavuşmasını arzu ediyorum.” Dedi.
(HABER: Gülnaz CEYLAN)