KIRŞEHİR İl Müftülüğü Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı, 1-4 Eylül 2017 tarihleri arasında kutlayacağımız Kurban Bayramı öncesinde Kırşehir halkını kurbanlıklar konusunda uyarırken, kesim yerlerine ilişkin de bilgiler verdi.
Kırşehir İl Müftülüğü Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı, kurbanlık hayvan satın alırken dikkat edilecek hususları, “Dini ölçülere uygun olması. Sağlıklı, besili olması, gebe olmaması. Veteriner sağlık raporunun bulunması, aşı kaydı olması. Kulaklarının küpeli olması. Büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunması. Küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olması. Kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi. Sığırların iki yaşını doldurmuş olması” şeklinde açıkladı.
Kurbanlıklar kesimhaneler ile İl Müftülüğü Kurban Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı tarafından belirlenen kesim yerlerinde kesilecek.
Köyler ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçesinde kesilecek ve çevreye zarar verilmeyecek. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmeyecek. Kurban kesildikten sonra halk ve hayvan sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecek, çukura gömülerek imha edilecek.
Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veteriner hekimler, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vekâletle kurban kesim organizasyonu yapanlar ya da diğer görevliler vasıtasıyla Kırşehir İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne Kurban Bayramı’nı takip eden 7 gün içinde teslim edilmesi gerektiği belirtildi.
HABER MERKEZİ