1990 yılında temeli atılan, ancak aradan geçen 26 yılda sanayileşme konusunda yeterli derecede gelişme gösteremeyen ve sorunları bitmek-tükenmek bilmeyen Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) büyümesi için Kırşehir Milletvekilleri Mikail Arslan ve Salih Çetinkaya’ya çağrıda bulunuldu.
Kırşehir’de başta esnaf ve sanatkarlar olmak üzere halkın yaşadığı sorunları gündeme getirerek, yetkilileri göreve davet ederek, gerekenlerin yapılması çağrısında bulunan Kırşehir Elektrik Teknisyenleri ve Esnafı Odası Başkanı Kenan Kerimoğlu, Milletvekilleri Mikail Arslan ve Salih Çetinkaya’dan OSB’nin sorunlarına el uzatmalarını istedi.
Kenan Kerimoğlu, Milletvekilleri Arslan ve Çetinkaya’ya gönderdiği faksla Kırşehir OSB’nin yaşadığı sorunları dile getirdi.
Kırşehir ekonomisine can katan işletmelerin sorunlarına hep birlikte sahip çıkılması çağrısında bulunarak, Vekillere en kısa sürede OSB’yi ziyaret etmeleri çağrısında bulunan Kenan Kerimoğlu, OSB’nin değil, Kırşehir’in sorunu olan bu sıkıntının giderilmesi için hep dile getirilen birlik ve beraberlik vurgusuna dikkat çekerek, şehrimiz ekonomisi açısından en önemli birlikteliğin bu noktada yapılmasının öneminin altını çizdi.

Kenan Kerimoğlu, Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi’nin sorunlarını dile getirdiği açıklamasında, şunları kaydetti:
“Sayın Milletvekilim bilindiği üzere ülkemiz son iki yıldır birçok alanda zor günler yaşamaktadır. Özellikle 2016 yılı Temmuz ayı içerisinde hain FETÖ terör örgütünce yapılan ve milletimizin birlik ve beraberlik içerisinde, can siperane bir şekilde savuşturduğu darbe girişiminden bu yana ülkemiz ekonomisinde yaralar gittikçe daha da derinleşmektedir.
“Her yerde olduğu gibi Kırşehir'imizde üretim yapmakta olan firmalarımız da bu dönemi devletimizin de vermiş olduğu desteklerle atlatmaya çalışmaktadır. Fakat Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bu işletmelerimiz ekonomik zorlukların yanı sıra altyapı sorunları ile de mücadele etmekte, bundan da büyük zararlar görmektedir.
“Kış aylarının etkisini yoğun bir şekilde hissettirdiği bugünlerde bir türlü yapılmayan yollar üretim yapan bu işletmelerimizi zora sokmaktadır. Bu kötü görüntünün Kırşehir'imize yakışmadığını da özellikle belirtmek istiyor, bir temsilci olarak da bunu dile getirmeyi bir borç biliyorum. İşletmelerin yaşadığı sorunlar hepimizin sorunu, Kırşehir'imizin sorunudur.
“Sayın Milletvekilim Organize Sanayi Bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin sorunlarını yakından öğrenerek, onlara bir nebze olsun destek olunabilmesi amacıyla bölgede faaliyet gösteren bu işletmelerin işyerlerinin ziyaret edilerek destek olunması, bu zor günlerinde yalnız olmadıklarını hissettirecektir. Kırşehir ekonomisine can katan bu işletmelere hep birlikte sahip çıkmalı, yanlarında olmamız gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde şehrimize yapacağınız ziyaret programlarınıza Kırşehir Organize Sanayi Bölgemizde faaliyet göstermekte olan işletmeleri de dahil etmenizi ve sorunlarına el uzatmanızı diliyorum.”
ÖTE YANDAN 2004 yılında 13 olan tesis sayısı 2015 yılında 48 olan, şu anda da 52 firmanın faaliyet gösterdiği Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 2004’te 431 kişiden bin 150 kişiye çıkan istihdam oranlarına rağmen yatırımcıların gelmemesi ve istenilen gelişimin sağlanamamasının yanı sıra ekonomik krizlerle işletmeler zor şartlarda ayakta durmaya çalışıyor.
Gelişmişlik endeksine göre uygulanan teşvik kapsamında Kırşehir, 4. derece teşvik oranından faydalanırken, OSB bir üst seviyede 5. derece teşvikten yararlanmasına rağmen yatırımcı gelmediği gibi mevcut yatırımcılar da, daha faydalı teşvik sunan illere gitmeyi tercih ediyor.
Kırşehir OSB’de bin 457 adet sanayi parselinin 122 adedi 67 adet yatırımcıya tahsis edilmiş durumda. Tahsis edilen parseller üzerinde halen 64 adet tesisten 53 adedi faaliyetini sürdürürken, bin 150 kişi istihdam ediliyor. 13 adet yeni ve ilave tesisin ise inşaatı devam ediyor.
Milletvekili Mikail Arslan’ın geçtiğimiz yıl şehrimizin sanayi ve ticareti için önemli olan Organize Sanayi Bölgesi’nin “cephe” problemini çözecek ek çalışma yapılacağını açıklamasının ardından bugüne kadar hiçbir girişimde bulunulmazken, Kırşehir’in adeta kanayan yarası olan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firma sayısının arttırılmasının sağlanmasından öte mevcut firmaların faaliyetlerini sürdürmesi için harekete geçilmemesi eleştirilere de neden oluyor.
Kırşehir’in ekonomisi ve istihdamına sunduğu küçük de olsa katkısı bilinen Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulduğu günden bu yana geliştirici birçok girişimde bulunulduğunu belirten açıklamalar yapılmış, ancak hiçbir olumlu gelişme olmadığı gibi çevre illerin Organize Sanayi Bölgeleri’ne baktığımızda tarihi 5 bin yıla dayanan bir şehrin ekonomik açıdan yeni il statüsüne kavuşmuş illerden geri kalması eleştiriliyor.
Aksaray’da devasa denilebilecek binalarla OSB kurulurken, 26 yıllık bir geçmişe sahip Kırşehir OSB’nin can çekişen vaziyetteki haline Vekiller başta olmak üzere hiçbir atanmış ve seçilmişin bugüne kadar bir adım atmaması bugünlerde dile getirilen birlik ve beraberlik içindeki uyumlu çalışma vurgusunu sadece söylemlerde bırakır şekilde olduğunu ortaya koyuyor.
Kırşehir kamuoyunun, “Bazı yatırımcıların tüm olumsuzluklara rağmen işletmelerini geliştirmeye ve büyütmeye çalışması OSB'de umut verirken, gösterilen çabaların boşa çıkmaması için atanmış ve seçilmişlerle ilin yöneticilerinin öncelikli sorunlara el atması mevcut ve gelecek yatırımcının da şevkini artırır, Kırşehir'in ekonomik anlamda gelişmesi umuduyla yıllardan beri istenilen ivmenin yakalanmadığı OSB istihdam fakiri kalmaz. Kırşehir'in parlayan yıldızı olur” şeklindeki eleştirilere kulak verilmesi bekleniyor.
BU ARADA şehrimiz sanayisi, tarımı, ticareti, hayvancılığı, eğitimi gibi yapılması beklenen yatırım ve projelere ilişkin Ankara’da gerekli girişimleri yaparak, önemli adımlar atan AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, Kırşehir OSB’nin büyütülmesi ve daha önemli hale gelmesi için “ek çalışma” gerekliliğini gündemlerine aldıklarını açıklamıştı.
(HABER: Gülnaz CEYLAN)