Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde için düzenlediği ‘Girişimcilik ve Yenilik İhtiyaç Analiz Projesi'nin ikinci etabı Kırşehir’de başladı.
Yeni KOP illerindeki Girişimcilik, Yenilik, Ar-Ge ve Teşvik, Sanayi Alt Yapısı ve Üniversite-Sanayi İşbirliklerinin inceleneceği, bölgenin öncelik ve özelliklerinin ortaya konularak en uygun teşvik ve destek modellerinin geliştirileceği toplantı Ramada Resort Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Kırşehir Belediyesi, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Kadın Girişimciler Kurulu, Ahiler Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve İŞKUR temsilcileri ile ilgili özel sektör temsilcileri katıldı.
“BÖLGENİN ÖNCELİKLERİNE GÖRE MODEL OLUŞTURULACAK”
‘Girişimcilik’ kelimesinin son yıllarda tüm dünya genelinde en çok konuşulan ve önem atfedilen konuların başında geldiğini ifade eden KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, ekonomik büyüme ile girişimcilik arasındaki pozitif bağı, istihdam artışı ile yenilikçi girişimcilik anlayışının takip ettiğini söyledi.
Rekabetçiliğin artmasında, yeni teknolojilerin üretiminde, işsizlik ve yoksulluk ile bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasında, beşeri ve sosyal sermayenin güçlendirilmesinde önemli etkileri bulunan girişimcilik ve yenilik konusunun uzun zamandır KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin gündeminde olduğunu ifade eden Bostancı, “Bu bağlamda Kalkınma Bakanlığımız ile yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bölgemizde girişimcilik ve yenilikçilik konusunda aksayan alanların tespit edilmesi adına detaylı bir araştırma projesi yapmaya karar verdik. Bölgemiz için hazırlayacağımız destekleri doğru ihtiyaç noktalarına yönlendirebilmek için bir yol haritası niteliğinde olan bu çalışmayı ilk etapta Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinde hayata geçirdik. Çalışmalar sonunda elde edilen analiz raporlarının yanı sıra girişimcilere yol göstermesi amacıyla patent, faydalı model, marka, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaret gibi imtiyazlara kişilerin ya da firmaların hangi koşullar altında başvurulabildiğini anlatan “Ar-Ge, Yenilik, Girişimcilik, Ticarileştirme ve Yatırım Destekleri” el kitabı hazırlandı” dedi.
Bunun yanı sıra sınai mülkiyet haklarından ve başvuru süreçlerinden haberdar olmak isteyen kişi ve kurumlara, her bir buluş ve yenilik kalemine başvurmaları için gereken koşullar ve atmaları gereken adımlar hakkında bilgilendirici niteliğe sahip “Fikri Sınai Mülkiyet Hakları ve Başvuru Süreçleri” el kitabını hazırladıklarını kaydeden Başkan Bostancı, bu alanlardaki önemli boşluğu dolduracak yayınlara www.kop.gov.tr web adresinden ulaşılabileceğini vurguladı.
KIRŞEHİR’E EN UYGUN YATIRIM VE TEŞVİK MODELLERİ OLUŞTURULACAK
Konuşmalarının ardından yapılan odak grup toplantılarıyla, KOP Bölgesi illerinin ve Kırşehir’in sanayi durumunun ve yaşanan sorunların karşılaştırmalı olarak ortaya konması, sorunların çözümüne ve KOP Eylem Planı kapsamında sanayi alanında yapılacak teşvik ve desteklere yönelik olarak uygun modeller geliştirilmesi masaya yatırıldı.
Proje ile KOP Bölgesi illerinin Girişimcilik, Yenilik, Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi işbirliği karnesinin benzer bölge veya illerle karşılaştırmalı olarak ortaya konması ve bu alanları geliştirmeye yönelik yol haritasının oluşturulması, KOP Bölgesi illerinde girişim yapılabilecek fırsat alanların belirlenerek bu alanlara yatırım yapılmasına yönelik gelecek stratejilerinin oluşturulması ve KOP Bölgesinde KOBİ’lerin özellikle de mikro işletmelerin büyümelerinin önündeki bürokratik, ekonomik, sosyal ve kültürel engellerin ölçeksel, sektörel ve il düzeyinde belirlenmesi ve bunların giderilmesine yönelik strateji ve politika tedbirlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. (HABER MERKEZİ)