berber barış

KIŞ mevsimi nedeniyle berberlerde iş sıkıntısı da had safhaya ulaştı. Kimse mecbur olmadıkça berberlere uğramıyor.
Kırşehir’de okulların 15 günlük yarıyıl tatili sonrası biraz iş yapabildiklerini belirten berberler, pazartesi gününden itibaren işlerin bıçak gibi kesildiğini, havaların soğuk gitmesi nedeniyle vatandaşların traş olmadıklarını söylediler.
Kırşehir’de işyerleri kiralarının yükseldiğini, yanlarında çırak ve kalfa bulamadıklarını belirten şehrimizdeki berber esnafından Barış Gökçınar, “Berberlik mesleğini yeni nesil yapamıyor. Çünkü liseyi bitirdikten sonra hiçbir gencin berberliği öğrenmek istemiyor. Kırşehir’deki çoğu berber esnafı bu işi kendisi yapıyor. Bir işyerini her gün açıp kapamanın maliyeti belli. Havaların soğuk gitmesi işlerimiz azalmasına neden oldu. Doğru dürüst iş yapamıyor, Bağ-Kur primlerini, dükkan kirasını veremeyen pek çok meslektaşımız ya işyerini kapatmaya karar veriyor, ya da başka iş yapmak istiyor” dedi.
Şehirimz Yeni İkinci Çarşı devamında 35 yıldır berberlik yapan Ahmet Göktürk te işlerin günden güne düştüğünü, kuaför girdilerinin artmasına rağmen, fiyatlarda ciddi bir artış olmadığını, buna rağmen vatandaşların traş olamadığı için iş yapamadıklarını söyledi.
Öte yandan berber ve kuaför odaları başkanları dükkânlarında ‘hekim’ ve ‘iş güvenliği uzmanı’ bulundurma zorunluluğunun getirilmesi de berber esnafını düşündürmeye başladı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre berber, kuaför, hamam, kaplıca, saunalar ile kuru temizlemeciler tehlikeli iş sınıfı kapsamına girdi. Bu işletmelere, iş yerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmak zorunluluğu getirildi. Getirilen düzenlemelerin esnafları sıkıntıya sokacağını belirten Barış Gökçınar, “Berber ve kuaför esnafının zaten Kırşehir’de iş sıkıntısı var. Esnaflar kendilerinin ve çalışanlarının sigortalarını ödemekte zorlanırken devletin böyle bir külfet getirilmesini doğru bulmuyoruz. Kuaför, berber ve güzellik salonlarında Türkiye’de iş kazası sonucu ölen veya sakat kalan görülmemiştir. Kuaförün, berberin ya da güzellik salonunun ne tehlikesi var da tehlikeli meslekler grubuna giriyor. Kuaförün en tehlikeli aleti elindeki makasıdır. O zaman her meslek grubunun tehlikeli meslekler grubuna girmesi lazım. Doktorlar da o zaman tehlikeli meslekler grubuna girsin. Doktor da ameliyatlarda kesici malzemeler kullanıyor. O zaman doktoru da doktor mu denetleyecek? Ya da iş güvenlik uzmanı mı tutacaklar? Bizim kuaförümüz, berberimiz elektriğini, kirasını, suyunu vesaire ödemekte bu kadar zorlanırken ayda 200-250 lira gibi bir külfet getirmek esnafa dükkânlarınızı kapatın demek anlamına gelir” diye konuştu.