Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından şehrimizde Yılın Ahisi belirlendi.
Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi’nce, yönetmelikte belirtilen “Ahilik kültürü ve felsefesinin temelleri arasında yer alan toplumsal ve ticari ilişkilerdeki dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakında sevgi, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma” kriteri doğrultusunda Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından yapılan çalışma sonucunda belirlenen 4 kişi arasından Mevlüt Buzat “Yılın Ahisi” seçildi.
1948 yılından bu yana bisiklet tamirciliği yapan üç çocuk babası Mevlüt Buzat Kırşehir’de Yılın Ahisi seçilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek “1962 yılında girdim bu mesleğe. 1969’un 10’uncu ayında dükkanımı açtım. Halen devam etmekteyim.. Kırşehir halkına da hizmet vermekten daha gurur duyuyorum. Halen de mesleğime devam ediyorum. Ahilikte de biliyorsunuz dürüstlük önemli, yıllardır bu işin içindeyim. Çocuk yaşta başladığı meslek hayatında, çırak-kalfa-usta ilişkisi içerisinde bugüne kadar hassasiyetle çalıştım. Ahilik esnaf dayanışma teşkilatıdır. Günümüzde Esnaf Odaları’na benzer bir işlevi olan Ahilik, iyi ahlaktan, doğruluktan, kardeşliğin ve yardımseverliğin; kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir düzendir. Ahi Evran, Anadolu’ya gelerek yüzyıllar öncesine dayanan bu teşkilatlanmada günümüzde Yılın Ahisi sıfatına erişmek benim için çok gurur ve onur vericidir. Bu onura erişmedeki en büyük etkenin de Ahiliğin en önemli unsurlarından çırak-kalfa-usta düzeninin sırasıyla yerine getirilip, o eğitimi ve o ahlakı çocuk yaşlardan beri almış olmamdır. Çocuk yaşlardan beri ustalarımızdan aldığımız o Ahilik prensiplerini ilerleyen iş hayatımızda yanımızdaki herkese aynı hassasiyet ile aktarmaya ve öğretmeye çalıştık. Beni bu onura layık gören Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi içinde bulunan başta Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza, Ticaret Odamıza, Esnaf Odaları Başkanımıza ve diğer yetkililere teşekkür ediyorum” dedi.
Bu yıl il kez yılın çırak ve kalfası da seçildi. Buna göre ilin kalfası elektrikçi Mesut Demirbilek olurken, Kılıçözü Sanayi Sitesi’nde oto tamircisi olan Serkan Özçelik te yılın çırağı olarak belirlendi.
Öte yandan Türkiye’de “Yılın Ahisi”nin Trabzon’dan bir kayıkçı ustasının olduğu, yılın kalfasının Samsun’dan, yılın çırağının da Eskişehir’den belirlendiği ve bu kişilerin Cumartesi günü şehrimizde düzenlenecek Ahilik Bayramı törenleri sırasında Başbakan Binali Yıldırım tarafından ödüllendirileceği öğrenildi. (HABER: GÜLNAZ CEYLAN)