şap aşı

KIRŞEHİR’İN hayvancılıkta önemli olan konumunu korumak ve şehrimizin geleceği olarak değerlendirilen sektörün gelişimini riske etmemek için hastalıklarla mücadeleye devam ediliyor.
Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, hayvancılıkta ciddi yatırımın yapıldığı il olan Kırşehir’de şap hastalığına karşı aşılama çalışmalarını yürüttüklerini belirtti.
Türkiye’nin yüzde 10 hayvancılığına talip olan bir il olarak gerekli tüm altyapı çalışmalarını bitirdiklerini ve Hayvan Pazarı’nda veteriner hekimlerin kontrolünde giriş-çıkışların yapıldığını açıklayan Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, vatandaşlardan daha duyarlı olmalarını istedi.

TARIM ŞAP copy
Gazetemiz Kırşehir Çiğdem’e yaptığı açıklamada, Kırşehir’in geleceğinin hayvancılıkta olduğunu ve bunu riske atmayacaklarını ifade eden Tarım İl Müdürü Kenan Şahin, “Kırşehir tarımın normal şartlarda yapıldığı, ama hayvancılığın zirvede ve marka olarak yapıldığı bir il. İlimizde hayvancılık hem getiri manasında, hem çiftçilerimizin meyilli manasında ciddi olarak yatırımı olan bir iliz. Bu konuda üzerimize çok büyük görevler düşüyor. İlimize sürekli dışarıdan ithal havyanlar geliyor. İthal hayvanların özellikleri hastalığa duyarlı olan hayvanlar ve biz de bu konuyla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. İthal hayvanların geldiği işletmelerde kesinlikle hiçbir salgın hastalığın olmaması lazım. Salgın hastalık olduğu zaman ithal hayvan girişi yasaklanıyor kesinlikle. İl Müdürlüğü olarak şap mücadelemizi başlatıyoruz. Şu anda Türkiye’nin gündeminde olan bir şap hastalığı var. Şap ile ilgili Türkiye’de ilk defa zuhur eden Nepal türü dediğimiz bir şapın farklı bir versiyonu ortaya çıktı. Bununla ilgili Bakanlığımız Şap Enstitüsü aşımızı üretti. Biz şu anda bahar aşılarımız bitmek üzere çiftçilerimize hem rapelini, hem bahar aşısını yapıyoruz. Şu anda İl Müdürlüğü olarak ilimize ithal hayvanların yoğun girişi olduğu için hastalıklardan dolayı tamamen koruyucu mücadelemiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçli ve duyarlı olmalarını herhangi bir şüpheye maruz kaldıkları hastalıklarla ilgili bilgilendirmelerini istiyoruz. Türkiye’nin yüzde 10 hayvancılığına talip olan bir il olarak gerekli tüm altyapı çalışmalarımızı bitirdik. Hastalıkla ilgili aşılamamız bitmek üzere, mücadelemiz devam ediyor. Hayvan Pazarı’nı açtık. Hayvan Pazarı’nda da kesinlikle pasaportsuz, sağlık raporsuz, sağlığı uygun olmayan hayvanların girişlerini yasakladık. Bu girişler olmayacak. Gerek İl Müdürlüğü veteriner hekimlerimiz, gerek Borsa’nın veteriner hekimleri sürekli takip altındayız. Çünkü geleceğimiz olan hayvancılığı basit hadiselerle riske etmememiz gerekir, bu konuda vatandaşların da duyarlı olmasını istiyor, öneriyoruz” şeklinde konuştu.