Kırşehir Marangozlar, Mobilyacılar ve Hızarcılar Odası Başkanı Mustafa Genç, son 6 ayda hammadde fiyatlarının yüzde 100’e varan bir artış göstermesi nedeniyle Kırşehir mobilyacı ve marangoz esnafının büyük bir çıkmaza girdiğini ve dün itibariyle 5 üyesinin kapısına kilit vurarak “devren satılık” levhaları astığını açıkladı.
Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Alirıza Ercan’ın bilgisi doğrultusunda artan hammadde fiyatlarının düşürülmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a sunulmak üzere dün Kırşehir’de imza kampanyası başlatan Oda Başkanı Mustafa Genç, “Artık bıçak kemiğe dayandı. Artan hammadde fiyatlarına yetişemiyoruz. Her gün zarar ediyoruz. Hiçbir meslektaşımızın buna dayanacak gücü olmadığı için tek tek işyerlerini kapatıyor, buna vicdanımız elvermiyor” dedi.
Son altı ay içinde sunta fiyatlarının 75 liradan 135 liraya, MDF fiyatının 140 liradan 200 liraya, boyanın 75 liradan 100 liraya çıktığına dikkati çeken Kırşehir Marangozlar, Mobilyacılar ve Hızarcılar Odası Başkanı Mustafa Genç, imza kampanyası başlatırken, şunları söyledi:
“Kırşehir Ahi esnafı olarak yıllardır bütün maliyetlere göğüs gererek ayakta durmaya çalıştık. Ama artık bıçak kemiğe dayandı. Biz Kırşehir’de müteahhitlerle yaptığımız anlaşmaların çoğu bir yıl, ya da altı ay. Son altı ayda hammadde fiyatlarının yüzde yüze varan bir artış göstermesine ve zarar etmesine rağmen, biz yaptığımız anlaşmalar gereği işimizi yapıyor, teslim ediyoruz. Ancak Kırşehir’de hiçbir üyemizin bu kadar zarar etmesine rağmen ayakta kalması beklenemez. Zaten güç şartlarda ayakta kalma mücadelesi veren esnafımız artık bu yükün altından kalkamayacak duruma gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Başbakanımızdan yardım ve destek bekliyoruz. Lütfen şu hammadde fiyatlarına bir çeki düzen verip, aşağıya çekin. Yoksa bu sektörde faaliyet gösteren firmaların keyfi yaptıkları artış tüm Türkiye’deki marangoz ve mobilyacı esnafını bitirecek ve çoğu işyerini kapatmak zorunda kalacaktır. Biz de bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza ulaştırılmak üzere Kırşehir’de bir imza kampanyası başlattık. Toplanan imzaları en kısa sürede tamamlayıp, Ankara’ya göndereceğiz. Bu önemli sorunun çözümlenmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan yardımlarını isteyeceğiz.”


Başkan Mustafa Genç, aylardır artan maliyetlere yetişemedikleri için zarar eden Kılıçözü Sanayi Sitesi’ndeki 5 mobilyacı esnafının dün işyerlerinin kapısına “devren satılık” levhası asarak, işlerine son verdiklerini ve bundan büyük üzüntü yaşadıklarını, bu durumun böyle devam etmesi halinde kapanan esnaf sayısının daha da artacağından endişe duyduklarını sözlerine ekledi. (HABER: SALİH GÜNER)