KIRŞEHİR’DE 800 yıllık geleneğin yaşatıldığı Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı, coşkulu bir açılışla başladı.
“Esnafımızı alırken satanı gözeten, satarken alanı gözeten, eksik ölçüp yanlış tartmayan, doğru ve güvenilir kimselerden eyle! İsraftan, cimrilikten, azgınlıktan, korkaklıktan, acizlikten, tembellikten, ahlâksızlıktan, haddi aşmaktan sana sığınırız Ya Rabbi! Bizleri nefsine uyarak kötülük işleyenlerden eyleme, kesata uğratma” Ahi esnaf duasıyla kadim kültürümüzün temel taşı olan Ahi Evran-ı Veli’nin insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla değişik etkinliklerin düzenleneceği 30. Ahilik Haftası, 17 Eylül Pazar günü Ahilik ışığının Kırşehir’i aydınlattığı Fener Alayı’nın ardından dün yapılan açılış töreni başladı.
Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Milletvekilleri Mikail Arslan ve Salih Çetinkaya, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, AK Parti İl Başkanı Muzaffer Aslan, İl Genel Meclis Başkanı Barboros Dulkadiroğlu, MHP İl Başkanı Arif Kılıç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk başta olmak üzere sivil toplum kuruluş temsilcileri, esnaf ve vatandaşların katılımıyla saat 10.00’da Askerlik Şubesi önünden Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar devam eden kortej yürüyüşü yapıldı.

Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nin açılışının yapıldığı törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Ahiliğin bir hayat felsefesi olduğunu, bakanlık ve hükümet olarak buna her zaman gereken desteği verdiklerini söyledi.
Ahi Evran Külliyesine ve Ahilik Vakfı kurulmasına tam destek verdiklerini belirten Çiftçi, Ahiliğin daha geniş platformlarda kutlanmasını amaçladıklarını, yurt dışında ilk kutlamayı Azerbaycan'da yapmayı planladıklarını vurguladı.
Ahi Evran'ın hayat felsefesinin iyi anlaşılması gerektiğini dile getiren Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti:
“Ahi Evran, aynı zamanda bir fikir ve ilim adamıdır. Hayatı, yaşantısıyla örnek bir insan, terbiyenin ve sabrın da temsilcisidir. Çok iyi bir teşkilatçı ve Ahiliğin piri, yeri geldiğinde ise sade bir esnaftır. Ahilik, insanlara önemli bir ölçü, bir kılavuz olmuştur. İnsanı merkeze koyan Ahilik kültürü, üretirken ve satarken de dürüst, güvenilir insan hak ve hukukunu koruyan, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmayı, olmazsa olmazlardan kabul eden bir anlayıştır. Girişimciliğe ve ticarete önem verilen Ahilik'te çırak olarak adım atılır, daha sonra bütün hayat boyunca kaliteli hizmet üretmek amaçlanır. Bugün uygar dünyanın yapmaya ve uygulamaya çalıştığı, hakim kılmak istediği anlayışı 13. yüzyıldan bugüne kadar Anadolu'da yaşatan bir yapının adıdır Ahilik. Ahilik'te ben yoktur, biz vardır. Bizler dürüstlük, kardeşlik, doğruluk ekseninde bir bütünüz. Bu anlayış ile geçmişten günümüze kadar kültürümüzde yer almış, Ahiliğin bu bölgeye ve Anadolu coğrafyasına katmış olduğu en önemli değer olarak Ahiliği görmekteyiz.”
Kırşehir Valisi Necati Şentürk de Ahilerin insanlığı, yardım severliği önemsediklerini belirterek, “Ahiler için önemli olan bir diğer konu ise cömertliktir. Yani kendi ihtiyacın varken, kendi elindekini başkalarına vermektir. Yani iki dünyada iki cihanda kardeşliği tercih etmektir. Ahilerin infak etmesi yani sevdiği şeylerden Allah rızası için kardeşine de vermektir. Cömertlik, kul hakkı, can ve mal kardeşliği, ortaklaşa üretim ve paylaşım, birlikte yaşama kültürü, değerler eğitimi Ahiliğin olmazsa olmazlarıdır. İşte dünya daha bu kavramları tanımazken, bu topraklarda 700 yıl evvel bu ilkeleri, bu felsefeleri hayata geçirmişler ve bununla da bir medeniyet oluşmuş. Bugün dünyada görünen zalimlik ve haksızlıkların, zulmün arkasında yatan cehalettir. Bizim buna, bir medeniyet projesi ile karşı çıkmamız lazım. İşte bu medeniyet projesinin adı da Ahiliktir. Öyle bir tohum ki, bir medeniyetin tüm genetik kodlarını içerisinde barındırıyor. İşte o tohum Ahiliktir. Yeni medeniyetlere de ışık ve yol verecek olan da Ahiliktir. Milli ve yerli olan bu tohum, gönül coğrafyamızda kök salacak, çiçek açacaktır” şeklinde konuştu.


AK Parti milletvekilleri Mikail Arslan ve Salih Çetinkaya, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ve Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci'nin de konuşma yaptığı törende Dr. Yusuf Ekinci, “Ahilik” konferansını verdi.
Etkinlikler kapsamında Ahilik Haftası boyunca gerçekleştirilecek Ahi pilavı, helva ve şerbet ikramı da Anıt Meydanı’nda yapıldı.
Kutlamaların ilk gününde saat 14.00’te Ahi Sokağı’nda Halk Eğitim Merkezi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve paydaşlarının ortak sergisinin açılışı yapılırken, Cacabey Meydanı’nda HOYDEK şenlikleri ile yöresel oyunlar sergilendi.
Bu yıl ilk defa ilçelerin tanıtımının bir güne yayılan şekilde yapılacağı kutlamalarda, saat 15.00’te Ahi Evran Külliyesi’nde Akpınar Günü gerçekleştirildi.
Hafta kapsamında düzenlenen sportif etkinliklerde de saat 15.00’te Ahi Stadyumu’nda Esnaf Futbol Turnuvası Final Müsabakası; saat 15.00’te Aşık Paşa Spor Salonu’nda Bilek Güreşi Turnuvası; saat 15.00’te Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Lokali’nde Satranç Turnuvası; saat 16.00’da Ahi Stadyumu’nda Bocce Turnuvası yapıldı.
İlk gün etkinlikleri saat 19.00’da Cacabey Meydanı’nda İdris Altuner konseri ile tamamlandı.
Kırşehir merkez olmak üzere her yıl yurt genelinde kutlanan 30. Ahilik Haftası ve 53. Esnaf Bayramı kutlamaları, 18-24 Eylül 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Dünya sigortacılığına ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkarların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla, "Elini, dilini, belini bağlı; kapını, gönlünü, sofranı açık tut" prensibi temel alınarak 53 yıldır bayram, 30 yıldan bu yana da hafta niteliğinde Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı olarak kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde panel, çeşitli gösteriler, konserler ve konferanslar düzenlenecek.
(HABER: GÜLNAZ CEYLAN)