KIRŞEHİR’DE coğrafi işaret alma potansiyeline sahip ürünlerin tescili yapılıyor.
İlimizde coğrafi işaret alma potansiyeline sahip, “Kaman Cevizi”, “Cemele Biberi”, “Özbağ Halısı”, “Mucur Köfturu” vb. gibi yöresel ürünlere Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Tescil Belgesi verilmesi için müracaatta bulunuldu.
Kırşehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Süleyman Aslan, Kültür Turizm İl Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Eyüp Temur, AHİKA Kırşehir Temsilcisi Gökhan Gömcü, AHİKA Kırşehir Temsilciliği uzmanı Ali Gençer ve Şube Müdürü Hüseyin Koç'un katılımıyla yapılan toplantıda, başvuruya ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.
AHİKA Kırşehir Temsilcisi Gökhan Gömcü, ilimizde coğrafi işaret alma potansiyeline sahip “Kaman Cevizi”, “Cemele Biberi”, “Özbağ Halısı”, “Mucur Köfturu” vb. gibi yöresel ürünlerle ilgili Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Tescil Belgesi müracaatlarının Ahiler Kalkınma Ajansı ile görüşerek yapılabileceğini söyledi.
Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı ile telefon görüşmesi de yapılırken, görüşmede Ağustos ayının ikinci haftasında Ziraat Odası, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Kültür Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı, Özbağ Belediyesi ve Ahi Evran Üniversitesi’nden temsilcileri Türk Patent ve Marka Kurumu uzmanlarınca bilgilendirilecek.
KIRŞEHİR YÖRESİNE AİT ÜRÜNLER
İlimizde coğrafi işaret alma potansiyeline sahip, “Kaman Cevizi”, “Cemele Biberi”, “Özbağ Halısı”, “Mucur Köfturu” vb. gibi yöresel ürünlerle ilgili Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Tescil Belgesi müracaatı çalışmaları devam ediyor. Bu ürünlerin en kısa süre içerisinde coğrafi işaret koruması için ilgili kurum ve kuruluşlarca başvuru yapılması hedefleniyor.
TESCİL KORUMA BAŞVURUSU
Kırşehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Süleyman Aslan, “Şu an itibariyle ülkemizde 204 ürünün coğrafi işaret tescili bulunuyor. İlimizin de başvurusu yapılmış ürünü bulunmamaktadır. Coğrafi işaret tescil koruma başvurusunun hızlandırılarak sonuçlandırılması içinde Coğrafi İşaret Tescil işlemlerini yürütmekle görevli Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerekli çalışmalar uzmanlarla, ilgili kurumlarla birlikte işbirliği içerisinde yürütülecek, İl Müdürlüğümüzce bu konuda gereken her türlü destek sağlanacaktır. Coğrafi işaret tescilli ürünler benzerlerinden daha pahalı ve katma değeri yüksek ürünler olduğundan yöresel ürünlerimizin Coğrafi Tescil almasını ve ilimizde tüm kesimlerle birlikte sahiplenilmesini son derece önemli görmekteyiz” ifadesini kullandı.
KALKINMAYA KATKI SAĞLAYACAK
İl Müdürü Aslan, “Coğrafi tescil belgesi alınan ürünler o yöreye mahsus, anonim haklar olduğundan bu ürünlere sahip çıkıldığında ekonomik ve kırsal kalkınmamızın yanında ülkemiz değerlerinin korunmasına da katkı sağlayacağı açıktır. Sınırları belirlenmiş alanda üretimi gerçekleşen ve tarihsel geçmişi olan, Coğrafi işaret ve geleneksel ürün tescili alan ürünlerin üretim metotları ile birlikte coğrafi kökenlerine dayalı kalite standartları korunmakta, taklitçiliği önlenmektedir. 10 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanunu ile coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvurularında itiraz süresi altı aydan üç aya indirilerek tescil süresi üç ay kısaltılmış, ilan ücreti kaldırılarak tescil maliyetleri azaltılmıştır” dedi.
HABER MERKEZİ