Kırşehir Şeker Fabrikası Müdürü Ziyram Eser, bu kampanya döneminde 450 ton pancar işlendiğini açıkladı

Kampanya döneminde 734 kişi istihdam edilen Kırşehir Şeker Fabrikası’nda 

geçici ve taşeron işçiler ayrıldı, 43 muvakkat olmak üzere 312 işçi çalışıyor

Kırşehir Şeker Fabrikası Müdürü Ziyram Eser, 24 Eylül’de başlayan 2014-2015 pancar üretim kampanyası döneminde 450 bin ton şeker pancarının işlendiğini ve 65 bin ton şeker üretildiğini açıkladı.
Kırşehir Şeker Fabrikası Müdürü Ziyram Eser, kampanya dönemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Şeker Fabrikası Müdürü Ziyram Eser copy

Kırşehir’de 5 bölgede 118 köyde 3 bin 536 pancar üreticisiyle 610 bin ton pancar üretim sözleşmesi yapıldığını ve Kırşehir Şeker Fabrikasında 4 ay süren kampanya döneminde 450 bin ton şeker pancarı işlenerek 65 bin ton şeker elde edildiğini açıklayan Kırşehir Şeker Fabrikası Müdürü Ziyram Eser, “Kırşehir yöresinde ve fabrikamız bölgesinde bulunan çiftçilerden aldığımız 450 bin ton şeker pancarını tesislerimizde işledik. 140 bin ton pancarını da Çorum Şeker Fabrikası’na sevk ettik. 2000 yılında faaliyete geçen ve yüzde 95 yerli üretimle yapımı gerçekleştirilen Kırşehir Şeker Fabrikası’nda 2014-2015 pancar üretim kampanyası döneminde yan ürün olarak da 17 bin ton melas ve 125 bin ton da yaş pancar posası üretildi. Kırşehir Şeker Fabrikası, Türk ekonomisine 200 milyon lira katma değerde bulundu. Ekim döneminde ve sonrasında iklim koşullarının az da olsa olumsuz yönde etkilenmesine karşın pancar rekoltesinde fazla bir kaybın söz konusu olmadı. Toplam da 112 gün sürmesi beklenen kampanya döneminde tahmini 64 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak da 17 bin ton melas ve 125 bin ton da yaş pancar posası üretilecektir. Elde edilen melas ve yaş pancar posasını elimizde kalmadı. Bilindiği gibi yaş pancar posası üretim sözleşmesi gereği yüzde 20′si pancar üreticilerine ücretsiz dağıtılmakta, geri kalanı ise bedel karşılığı satılmaktadır. Fabrikamızda bu kampanya döneminde kendi elemanlarımız, hizmet alımı elemanları ve diğer fabrikalardan görevli gelenlerle birlikte toplam 734 kişi istihdam edildi. Kampanya sonunda geçici ve taşeron işçiler ayrılacak. 43 muvakkat olmak üzere 312 işçi çalışmaktadır. Kırşehir Şeker Fabrikası, kârlılık bakımından önemli bir yerdedir. Bilindiği gibi, Kırşehir, Yozgat ve Erciş’te üretilen şeker pancarından daha fazla şeker elde edilmektedir.”
Pancar tarımı hassas ve stratejik bir sektör olmasının yanında ülkenin beslenmesi, kalkınması için önemli bir kaynak oluşturduğunu da belirten Eser, “Tarım sektörünün temel hedefleri arasında yer alan çiftçi gelirinin artması, yoksulluğun azaltılması ve kırsal kalkınmanın sağlanmasına fabrikamız büyük katkılar sağlamaktadır. Temel gıda maddesi olan şekerin, verimli, kaliteli ve hijyenik bir ortamda üretilebilmesi için fabrikamız kuruluşundan bugüne kadar iyileştirme, yenileme yatırımlarına devam etmektedir” dedi.