kitap

KIRŞEHİR’DE yapılan arkeolojik çalışmalar kitap haline getirildi.
Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve basımı gerçekleştirilen “Kırşehir Arkeoloji ve Paleoantropoloji Çalışmaları” kitabı ile Kırşehir tarihi ve kültürü tanıtılacak.
Kültür Müdürlüğü tarafından 2 bin 500 adet “Kırşehir Arkeoloji ve Paleoantropoloji Çalışmaları” kitabının yanı sıra bin 750 adet de yenilenen “Kırşehir Gezi Rehberi” kitapçığı da kamuoyunun bilgisine sunuldu.
Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan, 8 Şubat Pazartesi günü Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Sachihiro Omura ve eşi Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Araştırmacısı Masako Omura, Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Işık Adak Adıbelli ve Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Cem Erkman, Kırşehir Müze Müdürü Adnan Güçlü ile birlikte Vali Necati Şentürk’ü ziyaret ederek, “Kırşehir Arkeoloji ve Paleoantropoloji Çalışmaları” kitabını hediye etti.
Kırşehir'de arkeoloji ve paleoantropoloji çalışmaları hakkında hazırlanan “Kırşehir Arkeoloji ve Paleoantropoloji Çalışmaları” kitabı bilimsel çalışmaların kayıt altına alınmasının yanı sıra geçmişin geleceğe aktarılmasında ve diğer bilim insanlarına kaynak oluşturması açısından büyük önem taşıyor.
Kırşehir'in tarihte hangi medeniyetleri barındırdığının bu kitapla öğrenileceğini ve kentin zengin tarihinin tanıtılmasına vesile olacağını söyleyen Vali Necati Şentürk, Kırşehir'de yaşamış uygarlıklara ve tarihine bu kitapla ışık tutulacağını belirterek, “Kırşehir ve ilçeleriyle beraberindeki kazı alanlarında yapılan bilimsel araştırmaların tarih ve tarih öncesine ait önemli kalıntıların, bulguların, gün ışığına çıkarılmasıyla aslında geçmişimiz aydınlatıldı. Kazı ve yüzey araştırmalarının anlatıldığı bu kitapla, Kırşehir'in sosyal, kültürel turizm ve ekonomik değerlerine katkı sağlayabileceği gibi, kitap sayesinde gelecek nesil şehrimiz yapısını ve tarihteki yerini daha iyi öğrenmiş olacaktır. İlimiz Kırşehir, arkeoloji bakımından çok zengin bir tarihi bünyesinde taşıyor. Kırşehir bir merkez olarak uygarlıkların kesişme noktası, uygarlıkların beşiği dedikleri yer gerçekte burası. Anadolu’nun tam orta yerinde yer alıyor” dedi.

KVF_8621 copy
Kültür Müdürü Yıldız Eraslan, “Kırşehir adeta kazı şehri, açık hava müzesine dönmek üzere. Bugün 6 alanda kazı çalışması yapılmış, birçok yerde yüzey araştırması yapılan bir il haline gelmiş vaziyette. Biz bu alanda çalışma yapan bilim insanlarına kaynak oluşturmanın heyecanını bu kitabı hazırlayarak yaşadık. Kırşehir tarihi ve turistik mekanlarını bir kitapçıkta topladık Türkçe ve İngilizce olarak. Daha evvelden çıkarttığımız Kent Rehberimiz vardı, ancak güncelliğini yitirdiği için yeni bir gezi rehberi olarak hazırladık” şeklinde konuştu.
Anadolu’nun tam merkezinde yer alan Kırşehir’de böyle bir çalışmanın yapılmış olmasının önemine dikkat çeken Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Sachihiro Omura, “Yozgat, Kırşehir ve Nevşehir, bu bölge çok önemli. Biz kitapta makale olarak yer verdik, ama sempozyum gibi yapmak zorundayız. Tanıtımını yapmak zorundayız. Kırşehir’de biz 30 sene çalıştık. Bundan sonra daha 50 sene çalışacağız” dedi.
Kırşehir’deki çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Cem Erkman, “Çalışmalarım aslında Kırşehir’in en eski tarihini yansıtıyor. Biz çalışmalarda bu kadar Kırşehir’in zengin doğal tarihi olacağını tahmin etmemiştik. Çalışmalar yaptıkça bunların aslında kitapları değiştirecek düzeyde çok zengin bir tarihi olduğunu gördük. Artık bunları tüm Türkiye’ye ve tüm dünyaya duyurabilecek bir kitap hazırladık. Bu bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra daha da çok gelecek diye düşünüyorum” dedi.
Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Işık Adak Adıbelli, Kırşehir merkez Kalehöyük’te yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

KVF_8576 copy
Kale’nin Kırşehir’in efsanevi olarak bildiği bir yer olduğunu, ancak höyük olarak eskiden beri bilindiğini belirten Işık Adak Adıbelli, “1940’lı yıllarda arkeolojinin ilk Türkiye’de yeşermeye başladığı dönemlerde dahi hocalarımız höyükten bahsetmiş, fotoğrafları var. 1950’li yıllarda Bahadır Alkın isimli profesörümüz yüzey araştırması yapmış. Höyük üzerindeki Osmanlı, Selçuklu, Roma, Helenistik, Frig ve daha altlarda çok güçlü bir Hitit tabakası olduğundan bahsediyor. Türkiye’de gerçekten Orta Anadolu’nun en büyük höyüklerinden bir tanesi ve Kırşehir’in tarihi burada yatıyor. 2009 yılında ilk defa Kale’de çalışmalara başladık. 2012 yılında tekrar başladık ve her sene düzenli olarak çalışıyoruz. Höyük kenarında 12 metreye kadar indik. Çok güçlü Selçuklu tabaka bulduk. Altlarda Roma ve Bizans sonrası çok güçlü bir Helenistik tabaka bulduk. Yavaş yavaş Frig’e yaklaşıyoruz, ama daha çok işimiz var. Belki orada 100 yıl çalışabiliriz, o kadar büyük bir höyük. Şehir içinde olduğu için tahribatta çok fazla var. Ona rağmen çok zengin bir höyük, çalışmalarımız çok küçük bir yerde olmasına rağmen çok güzel buluntuların habercisi olan izleri buluyoruz. İnşallah daha güzel, daha ilginç verilerle Kırşehir’in tarihini zenginleştireceğiz” şeklinde konuştu.
Valilik makamında gerçekleştirilen ziyaret, Vali Şentürk’ün Kırşehir Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve basımı gerçekleştirilen “Kırşehir Arkeoloji ve Paleoantropoloji Çalışmaları” kitabını, komisyon üyeleri araştırmacılara hediye etti.
Kırşehir Arkeoloji ve Paleoantropoloji Çalışmaları isimli kitapta, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Sachihiro Omura’nın “Kaman-Kalehöyük Kazıları”, Enstitü Araştırmacısı Masako Omura’nın “Yassıhöyük Kazıları”, Enstitü Araştırmacısı Kimiyoshi Matsumara’nın “Büklükale Kazıları”, Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Işık Adak Adıbelli’nin “Kırşehir Kalehöyük Kazıları”, Kırşehir Müze Müdürü Adnan Güçlü’nün “Büyükteflek Yerleşim Yeri”, Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Cem Erkman’ın da “Kurutlu Kazısı” makaleleri yer alıyor.
Gülnaz CEYLAN