Kırşehir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, elektrik faturalarında tüketiciden "kayıp-kaçak bedeli" olarak alınan ücretlerin iadesinin doğru dava açılması durumunda geri alınabileceğini belirterek, birlik olarak üyeler adına toplu dava açmaya hazırlandıklarını ifade etti.
Kayıp-kaçak bedelinin geri alınması konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yasa tasarısının geçtiğini ifade eden birlik Başkanı Öztürk, ancak tasarının şu anda ne durumda olduğunu ve ne zaman kanunlaşarak yürürlüğe gireceğini bilmediklerini, fakat Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2015 yılı Mayıs ayında bir davada kayıp-kaçak bedelinin yanı sıra iletim, dağıtım, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedellerinin de aboneden tahsil edemeyeceğine ilişkin bir kararı bulunduğunu hatırlatarak, şimdi yapılması gerekenin Yargıtay'ın iptal ettiği bu bedellerin hesaplanarak hak sahiplerine geri ödenmesi olduğunu kaydetti.
Birlik Başkanı Öztürk, esnafı haklarını aramaları hususunda uyararak, “Kayıp-kaçak’, ‘dağıtım bedeli’, ‘iletim bedeli’, ‘perakende satış hizmeti’ ve ‘sayaç bedeli’ gibi milyonlarca liralık paralar şu anda dağıtım şirketlerinde bulunmaktadır. Bu paraların tüketicilere geri dönüşümü ile piyasalara da nakit girişi olacaktır diyerek, esnafını haklarını aramaları için uyardı. Özellikle büyük elektrik sarfiyatı olan işletmelerimizin büyük iade bedelleri alabileceğine inanıyorum” dedi.
“BEDELLERİN İADESİ İÇİN TOPLU OLARAK DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORUZ”
Bahamettin Öztürk, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği olarak kayıtlı üyelerinin geçmişe dönük 10 yıllık kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için toplu dava açacaklarını belirterek, bundan yararlanmak isteyen esnafın bir an evvel Birlik Başkanlığı’na veya bulundukları odalara abone numaraları, nüfus cüzdanı fotokopileri ile başvuru yapmaları gerektiğini söyleyerek, Kırşehir esnafını müracaatlarını yapmaları hususunda uyardı.
“ESNAFA UCUZ ELEKTRİK TARİFESİ UYGULANMALI”
Esnaf ve sanatkarlara uygulanan yüksek ticarethane tarifesinin indirilmesi gerektiğini de belirten Bahamettin Öztürk, “Şu an en yüksek elektrik bedelini esnaf ve sanatkarlarımız ödemektedir. 1 Ocak'tan itibaren gelen yüzde 6,8 zam maliyetlerimizi daha da artıracaktır. Oysa esnaf ve sanatkarın sermayesinin ne kadar kısıtlı olduğu ortada. Diğer kesimlere uygulanan indirimli fiyatlar esnafımıza da mutlaka uygulanmalı. Çünkü anayasanın eşitlik ilkesine ve esnaf ve sanatkarın korunmasına ilişkin 173'üncü maddesine göre esnafa diğerlerinden farklı tarife uygulanması aykırı bir durumdur” ifadesini kullandı.