İletişim kültürel, siyasal, ekonomik organizasyonlarda sinir dokusu sistemi gibi kanallar arasında koordinasyonu sağlayan bir beton gibidir. Bu kanalların birinde tıkanma veya mesajların yanlış anlaşılması durumunda iletişim kopar ve bütün emekler boşa gider. Bunu biraz açarsak buna bedenimizdeki kan dolaşımını örneğini verebiliriz. Sağlıklı ve istikrarlı bir yaşam sürmemiz için vücudumuzda dolaşan kanın kalbimiz tarafından düzenli bir şekilde pompalanması gerekir. Organlarımıza temiz kan taşıyan bir damarın tıkanması durumunda hayatımız altüst olabilir.  İletişimi yaşamamız için aldığımız havaya benzetebiliriz.  İnsanlar günlük yaşamında iletişimin farkında olmadan düzeni veya düzensiz bir iletişim kurarlar. Alışveriş için gittiği bir markette tezgahtar veya kasiyer ile, dolmuşa, otobüse bindiğinde şoför ile, evde çocukları ile, işyerinde arkadaşları ile devamlı şekilde iletişim kurarlar. Bu yapılan iletişimi, bilinçsiz şekilde kurallara uyulmadan yapılan bir iletişim olarak niteleyebiliriz. Yaptığımız iletişimin kanallarını, bu kanalların fonksiyonlarını bilir ve bu kanallara uygun bir iletişim yaparsak hem günlük yaşantımızda, hem de iş hayatında çok başarılı ve verimli sonuçlar alabiliriz.

İLETİŞİM ENGELLERİ

İletişim sorunlarına temel teşkil eden birçok engelden bahsedebiliriz. Etkili bir iletişim için, bu engellerin anlaşılması ve üstesinden gelinmesi gerekir. Önceki yazımızda “Fiziksel ve Ortamdan Kaynaklanan, Kişisel (psiko sosyal) ve Anlamsal engellerden bahsetmiştik. Bugün de “ Mesajdan Kaynaklanan Engellerden söz edeceğiz. Bu en önemli iletişim engellerinden biridir. 5N, 1K soruların cevapları gönderdiğimiz mesajlarda olmazsa bu tam olarak amacına ulaşamaz. Örneğin, bir trafik kaza haberini haber merkezine gönderen muhabir kazanın ne zaman, nerede, neden, Nasıl ve kim tarafından yapıldığı sorularının cevapları gönderilen mesajın içinde olmazsa, bu mesaj eksik sayılır.

MESAJIN ALICIYA UYARLANMAMASI

Mesajın konusu olan bilgi, duygu ve düşüncenin alıcının ihtiyaçları, algılama düzeyi hızına göre belirlemesi gerekir. Örneğin bir mesaj, çocuk için farklı, iş arkadaşı, bir amir için farklı ve alıcının eğitim düzeyine göre farklı hazırlanmalıdır. Yine mesajın aktarma tarzı da önemlidir.  Mesaj sakin, arkadaşça, aşamalı olmaması, örnekle açıklanmaması ve konunun  anlaşılıp anlaşılmadığının kontrol edilmemesi mesajı etkileyebilir.

MESAJIN İLETİLMESİNDE YANLIŞ KANAL SEÇİMİ

       Mesajın alıcıya ulaşmaması en önemli iletişim engellerindendir. Mesajın doğru şekilde alıcıya ulaşmamasının birçok nedeni olabilir En önemlisi, mesajın aktarılmasında seçilen kanalın  yanlışlığıdır. Örneğin, bilgisayar bilmeyene mail atmak, okuma yazma bilmeyenlere yazılı afişlerle mesaj ulaştırmaya çalışmak gibi. Diğer iletişim engellerinden “Amacın Bilinmemesi” İletişim kurarken tarafların  (gönderici ve alıcının) benimsemiş oldukları bir amaç olmalıdır. Ve iletişim  bu amacı gerçekleştirilmeye yönelik olarak kurulmalıdır. Neyi , niçin ve nasıl yaptığımızı bilmiyorsak, yaptığımızı  doğru yapma şansımız sıfır ya da tamamen tesadüflere kalmıştır. Kişi, bir emir veya talimat aldığında tam olarak görevi anladığını ve görevi niçin yapması gerektiğini bilirse o işi amacına uygun olarak gerçekleştireceğine inanabilirsiniz Bu iletişim engelini basit bir örnekle açarsak Emir ve talimat alan asker veya memur, bu talimatın gereğini yerine getirebilmesi için talimatın açık bir şekilde  ve bu emrin nasıl- niçin yapılacağını hiç şüphe kalmadan verilmesi gerekir.  Mesajı alan asker veya memur da kendisine verilen talimatın gereğini en iyi bir şekilde yerine getirebilmesi için kendine göre plan ve projeler üretebilir. Verilen mesajda bir eksiklik olursa talimat eksik yerine getirilir veya hiç beklenmedik bir olumsuz sonuç çıkabilir.

Gelecek yazımızda iletişim engellerine devam edeceğiz.  

Son olarak 28 Mart 2018 Gazetemiz Çiğdem’im 42. Kuruluş yıldönümü. 1997 yılından bu yana periyodik zamanlarda yazılarımı yayınlayan Kırşehir’imizin gururu “Kırşehir Çiğdem” gazetesinin bir yazarı olarak başta, gazetemizin kurucusu, Kırşehir sevdalısı Şevket Güner ve kardeşi Salih Güner’i, gazetemiz sahiplerinden Murat Seyitgazioğlu ve okul arkadaşım Adem Akkuş’u ayrıca, yazı işlerinde emeği geçen tüm çalışanları bu yıl dönümlerinde candan kutlar başarılar diliyorum. 

KAYNAKÇA:(1) Prof. Dr. Zeyyat SABUNCUOĞLU

           (2) Öğr. Görv. Hasan KIRMIZI