Kırşehir Valiliği Ek Hizmet Binası’nın yıkım ihalesi yapılırken, binanın yıkım işlemlerinin 45 günde tamamlanması öngörülüyor...

KIRŞEHİR Hükümet Konağı’nın yıkımında geri sayım başladı. Kırşehir’de yaklaşık 50 yıldır hizmet veren Valilik ek hizmet binasının yıkımı 45 gün içinde gerçekleştirilecek.
Demokrasi gazisi Kırşehir'e "özür" olarak yaptırılan Hükümet Konağı’nın yıkım ihalesi yapılarak 12 Ocak 2015 Pazartesi günü itibariyle firmaya yer teslimi yapılırken, alanına iki katlı otopark ve park yapılması planlanan binanın yıkımının 45 gün içerisinde gerçekleştirileceği bildirildi.
Kırşehir Valisi Necati Şentürk'ün incelemelerde bulunarak, Ocak ayı içerisinde yıkılacağını açıkladığı Kırşehir Valiliği eski ek hizmet binasının yıkım ihalesi 6 Ocak 2015 tarihinde yapılırken, Ak İnşaat Madencilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne 175 bin TL bedelle ihale edilen Hükümet Konağı’nın bahçesindeki Atatürk Anıtı da korunacak.
2007 Deprem Yönetmeliği'ne göre depreme dayanıksız olduğu tespit edilen ve içinde hizmet veren birimlerin taşınmasıyla tamamen boşalan ve atıl durumda bulunan Kırşehir Valiliği ek hizmet binasının yıkım çalışmalarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
“İlimiz Aşıkpaşa Mahallesi’nde bulunan Eski Valilik Hizmet Binası karkas taşıyıcı sistemle bodrum kat, zemin kat ve 4 normal katlı olarak 1965 yılında inşa edilerek, başta Valiliğimiz olmak üzere İlimizde bulunan çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile Kırşehir halkına yaklaşık 48 yıl hizmet vermiştir.
“Söz konusu bina 2012 yılında tamamen boşaltılmış ve günümüze kadar atıl vaziyette kalmıştır. Binanın deprem güvenliği ve genel durumu ile ilgili olarak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 8 Mayıs 2013 tarihli teknik raporla, binanın 2007 Deprem Yönetmeliği’ne göre genel onarım maliyeti, yeniden yapım maliyetinin % 52,3'üne tekabül ettiği belirtilmiştir.
“Bilindiği üzere Kırşehir ilimiz 1. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Ayrıca onarım maliyetlerinin yeniden yapım maliyetlerinin % 40'ını aşması hususu da göz önünde bulundurulmuş ve Valiliğimizce binanın güçlendirme ve onarımının ekonomik ve kalıcı bir çözüm olmayacağı değerlendirilerek halen atıl vaziyette bekleyen Valilik Eski Hizmet Binasını yıkımına karar verilerek, gerekli iş ve işlemlere başlanmıştır.
“Bu kapsamda söz konusu binanın yıkım ihalesi, çıkacak enkaz bedeli karşılığında 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerinde göre 6 Ocak 2015 tarihinde saat 11.00'de Valiliğimiz Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yapılmıştır.
“İhaleye, istenen bilgi ve belgeleri İhale komisyonuna tam olarak ibraz eden 13 istekli iştirak etmiştir. Enkaz Bedeli karşılığı yıkım işi, Binadan çıkacak enkaz kendisine ait olmak kaydıyla, en fazla bedeli ödemeyi teklif eden Ak İnşaat Madencilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne 175 bin TL bedelle ihale edilmiştir. İlgili firma tarafından ihale bedeli ile istenen diğer teminatlar 9 Ocak 2015 tarihinde yatırılmış ve 12 Ocak 2015 tarihinde de sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılmıştır.
“Yapılan sözleşme hükümleri çerçevesinde ilgili firmaca bodrum kat da dahil olmak üzere binanın tamamı yıkılarak, binanın bulunduğu alan doğal zemin kotuna eşitlenecektir.
“Binanın yıkımı esnasında bina bahçesinde bulunan Atatürk heykeli, tören alanı ile bahçede bulunan çeşitli cinslerde ve yaşlarda olan ağaçlar ve çevre ihata duvarının korunması planlanmış olup yıkım işlemini yapacak firma ile imzalanan sözleşmeye bu yapı ve ağaçlarının korunması hükmü konulmuştur.
“Valilik Eski Hizmet Binası’nın yıkım işlemlerine 12 Ocak 2015 tarihinde yer teslimi yapılmış olup sözleşme hükümleri gereği yıkım işleminin 45 takvim günü içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Kamuoyuna duyurulur.”

büst copy
ATATÜRK BÜSTÜNÜN AKIBETİ DE MERAK EDİLİYOR
ÖTE YANDAN binanın bahçesindeki Atatürk Anıtı’nın korunacağı açıklanırken, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Temsil Heyeti ile 24 Aralık 1919'da Kırşehir'e gelişinde Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defteri'ne yazdığı metnin yer aldığı Valilik ek hizmet binası içerisinde bulunan Atatürk büstünün akıbetine yönelik de Kırşehir kamuoyu bir açıklama bekliyor.
Kırşehir Valiliği ek Hizmet Binası'nın Ocak ayında yıkılması planlanırken, bina girişinde bulunan ve Kırşehir'in milli mücadeledeki yerinin önemli bir göstergesi olan Atatürk Büstü'nün akıbeti Kırşehir kamuoyu tarafından merak edilirken, Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defteri'ne yazılan metnin bulunduğu Atatürk büstünün halen Valilik ek hizmet binasının giriş katında bulunduğunu hatırlatan konuya vakıf çevreler de, Kurtuluş Savaşı sırasında Büyük Önder Atatürk'ü bağrına basarak milli mücadeleye destek veren Kırşehirlilerin desteği yaptırılan ve üzerinde Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defteri'ne yazılan metnin bulunduğu Atatürk Büstü'nün, şehrimizin tarihini yansıtması nedeniyle şehir merkezinde bir yere konulması gerektiğini belirterek, Atatürk Büstü'nün Cacabey Meydanı veya Gazi Parkı'na şehrin simgesi olarak konulabileceği önerisinde bulunuyor.