YENİ HÜKÜMET KONAĞI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayıyla Kırşehir-Kayseri yolunda TEİAŞ’a ait 14 dönümlük araziye yeni Hükümet Konağı yapılacak...
KIRŞEHİR’E tarihi ve kültürünü en iyi şekilde yansıtacak prestijli bir Hükümet Konağı yapılacak.
Kırşehir-Kayseri yolunda bulunan TEİAŞ’A ait 14 dönümlük araziye
Kırşehir’in tarihi ve kültürel açıdan tüm değerlerini yansıtacak prestijli bir bina yapımı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı alınırken, 2015 yılı ikinci döneminde ilk kazmanın vurularak temelinin atılması planlanan yeni Hükümet Konağı’nın 2 yılda bitirilmesi öngörülüyor.
Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kırşehir kamuoyunun merakla beklediği yeni Hükümet Konağı’nın nereye yapılacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.
6 Şubat Cuma günü düzenlenen basın toplantısında Kırşehirlilere müjdeli haberi açıklayan Vali Necati Şentürk, proje bedeli 30 milyon olan yeni Hükümet Konağı için ilk aşamada 3 milyon TL’nin Özel İdare’ye aktarıldığını belirtti.

VALİ ŞENTÜRK copy
Kırşehir merkezde 48 yıldır hizmet veren eski Valilik ek hizmet binası alanına Hükümet Konağı’nın yapılamayacağını, bu alanın Kırşehirlilerin nefes alabileceği bir park olarak değerlendirileceğini belirten Vali Necati Şentürk, şunları söyledi:
“Bilindiği gibi geçen Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımız ilimizde konuk ettik ve geleneksel konukseverliğimizden çok memnun olmuş olmaları gerekiyor ki çeşitli vesilelerle televizyonların önünde Sayın Cumhurbaşkanımız memnuniyetini ishak buyurdular. Bu bizim için büyük bir onurdur. Ama bunun mutlaka yatırımlar açısından ilimizi kalkındırmamız açısından kâra dönüştürmemiz gerekiyordu. Bu yolda da bazı çalışmalarımız oldu.
“Sayın Cumhurbaşkanımıza ilimizin sorunlarını ana hatlarıyla arz etme imkanı buldum. Bunlardan bir tanesi de Hükümet binası. Bilindiği gibi eski Hükümet binasının deprem riski nedeniyle tahliye edilmesi ve boşaltılması sonucunda da çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının kiralık yerlerde dükkan sayılabilecek yerlerde, apartman altlarında olumsuz şartlarda hizmet verdiğini Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Tabi yeni bir Hükümet binasının yapılması zarurettir. Bugün çok güzel bir haber geldi. Türkiye'de 2015 yılı içinde sadece Kırşehir ili Hükümet binası yatırım programına alındı. 2015 yılında İçişleri Bakanlığı'nın yatırım programına aldığı ilçelerin hükümet binaları var, ama sadece bir il, o da Kırşehir Hükümet binası 2015 yılı yatırım programına alınmıştır. Bizim için müjdeli bir haberdir.
“Hükümet binamızın proje bedeli 30 milyondur. Ben ilimize bir prestij bina yapmayı ve girişte ilimizin ihtişamı ve kültürünü, tarihini yansıtacak olan o muhteşem binayı inşa etmeyi planlıyoruz. Bu maksatla proje bedeli 30 milyon ayrılmıştır. Temin ederim ki biz bu 30 milyonun üzerinde de harcamayı, bir tahsisatı inşallah ilimiz envaline celp edeceğiz. İlk aşamada 3 milyon Türk Lirası İl Özel İdaresi'nin kaynaklarına girecektir. Onla da ilk hazırlıklarımızı yapacağız ve yakın bir tarihte de inşallah inşaata başlayacağız.
“Eski Hükümet binasının yıkıldığı yeri görüyorsunuz sadece 6 dönümdür. Bu bina üzerine bahsettiğimiz, ilimizin tarihini ve kültürünü yansıtacak olan o görkemli, o prestijli binayı inşa etmenin imkanı yoktur. Yarısı yıkıldıktan sonra bile görülüyor ki buranın açılmasıyla halkımız bu alanda nefes alacak bir park alanı bulmuş olacaktır. Çok güzel bir yer olacak burası. Eğer çok büyük değişiklikler olmazsa, benim iradem dışında bazı gelişmeler olmazsa park alanı olacak ve adı da Vilayet Park olacak.
“Yeni Hükümet binasının nereye yapılacağı konusunu da Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Bu hususta TEİAŞ'a ait olan 14 dönümlük alanın en uygun alan olduğunu arz ettim ve kendileri de uygun gördüler. Enerji Bakanlığı'nın da hazır bulunduğu anda Sayın Cumhurbaşkanımız bu arsanın Hükümet binası yapılmak üzere Valiliğimize tahsis edilmesi konusunda Enerji Bakanlığı'na talimat verdiler. Aynı anda Enerji Bakanı da TEİAŞ Genel Müdürünü aradı ve bu arazinin derhal boşaltılması talimatını verdiler. Akabinde TEİAŞ Genel Müdürü ile bu konuyu gelişmelerden sonra mütalaa ettik. Muhtemelen önümüzdeki haftalarda Kırşehir'e gelecekler ve Kırşehir'de bu konuyu artık bitireceğiz inşallah. Ama onlara da takas yoluyla başka arsalar tahsis edeceğiz. Onları da mağdur etmeyeceğiz. Onların da hizmet vermelerine imkan hazırlayacak bir ortamı temin edeceğiz. Hem arsa konusunu hallettik, hem de yatırım programına alındı. Bu ilimiz açısından önemli bir haberdir. Kamu hizmetleri açısından da önemlidir.
“İnşallah 2015 yılı içerisinde hep birlikte kazmayı vurmak suretiyle ilimize yakışır bir Hükümet binasının temelini atacağız. Bir hizmeti yaparken bir hizmeti engellememek gerekiyor. TEİAŞ'ın trafo binasını nakletmesi için kendi yaptıkları henüz tamamlanmamış bir bina var. Yakın bir tarihte yeni bir trafo binasının yapımını tamamlayacaklar. Ancak şehrin elektriksiz kalmaması bakımından TEİAŞ'daki mevcut trafonun yeni yapılan yere nakledilmesi halinde bu mümkün olacak. Aksi takdirde şehre elektrik sağlamakta zorlanırız. Onları kendimizden ayrı olarak düşünemeyiz onlar da kamu hizmeti yapıyor. Onlarla yaptığımız görüşmelerde muhtemelen Haziran ayı içerisinde yeni binalarına taşınacaklarını ve arsayı da boşaltacaklarını ifade ettiler. 2015 yılının ikinci döneminde inşallah kazmayı vurmayı düşünüyoruz. Yeni Hükümet binasının ne zaman bitirileceğine ilişkin İçişleri Bakanlığı'nın planlanmasında bu periyot 2015-2019 görülüyor. Fakat bu bir ödenek meselesi, ödeneği bir yılda sağlarsanız ertesi bir yılda biter. Ben ümit ediyorum ki 3 yıla kalmayacak, 2 yılda inşallah yeni Hükümet binamıza taşınmış olacağız.
“Geldiğimiz günden beri kültür diyoruz, tarih diyoruz ve esas itibariyle Kırşehir kültürel ve tarihi varlıklarıyla temayül etmiş, öne çıkmış olan bir şehir. Ama hiçbir ilde bulunmayacak kadar çok sayıda soyut ya da somut tarihi ve kültürel varlıklarımız var. Hiç şüphesiz ki bu kültürün, bu tarihin, bu imajın yapılacak olan yeni Hükümet binasına da yansıması gerekiyor. Bu itibarla sıradan projelerle intifa etmeyeceğiz. Yani hazır konfeksiyon projeleri kullanmayacağız. Memleketimizin tarihini ve kültürünü, o güzel siluetini, o güzel geçmişini yansıtacak bir prestij binayı inşallah inşa edeceğiz. Selçuklu kültüründen bahsederler, ama ben onun yanında kültürel varlıklarımızın da özelliklerini yansıtan, yani çevre dizaynıyla, peyzajıyla diğer özelliklerimizi de yansıtan bir Hükümet binasının inşa edilmesini planlıyorum. Mesela Edebali'yi anımsatmayan bir Hükümet binası zannımca eksik kalır. Yunus Emre'yi ve Daptuk Emre'yi anımsatmayan bir mimari eksik bir mimaridir. Yine Cacabey, Aşık Paşa, Ahi Evran imajını hatırlatmayan bir mimari eksik bir mimaridir diye düşünüyorum. İlimiz açısından eksik bir mimaridir. Peyzajıyla birlikte kültürel, soyut ya da somut ihlaslarımızı yansıtacak bir Hükümet binasını inşallah inşa edeceğiz.”
MEVCUT VALİLİK BİNASI EMNİYETE TAHSİS EDİLECEK
Kırşehir Emniyet Müdürlüğü birimleri için yapılması öngörülen yeni hizmet binasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Vali Necati Şentürk, şu anda kullanılan mevcut Kırşehir Valiliği binasının Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edilebileceğini söyledi.
Vali Necati Şentürk, “Emniyet Müdürlüğü'nün bütün birimlerini yeni yapılacak olan binaya taşımayı doğrusu düşünmüyorum. Muhtemelen bir müdürlük binasını inşa edeceğiz. Ve geri kalan kısımları da bu bölgede ve başka bölgelerde halkımıza hizmet ettireceğiz. Mesela bu Hükümet binasını Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edeceğiz veya içinde bir bölümünü. Yine bir Valilik ofisimiz burada kalacak. Bir Valilik biriminden sonra geriye kalan kısmı Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edeceğiz. Hizmet burada yapılacak, yan binada da verilecek. Yine şehrin muhtelif yerlerinde de muhtelif birimlerimiz olacak. Ama belli bir aşamaya gelinmiş, proje ihalesi yapılmış binada sembolik bir fildişi tarzında Emniyet Müdürlüğü'nü de yapılacak” dedi.