19 copy

AHİLİĞİN Başkenti Kırşehir'de 28. Ahilik Haftası kutlamaları her gün dolu dolu etkinliklerle kutlandı.
11 Mayıs Pazartesi günü başlayan 28. Ahilik Haftası kutlamalarının resmi töreni 16 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirildi.
Ahilik geleneğinde, kalfalıktan ustalığa geçişin sembolize edildiği "Şed Kuşatma" gösterilerinin gerçekleştirildiği tören, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin katılımıyla yapıldı.
Dünya sigortacılığına ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkarların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla "Elini, dilini, belini bağlı; kapını, gönlünü, sofranı açık tut" prensibi temel alınarak 51 yıldır bayram olarak, 28 yıldan bu yana da hafta niteliğinde kutlanan Ahilik Haftası etkinliklerinin resmi kutlama programı, saat 10.00’da Ahi Evran-ı Veli Külliyesi’ne yapılacak kortej yürüyüşü ile başladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bakanlık bürokratları, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kırşehir Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül, AKP Kırşehir Milletvekili adayları Salih Çetinkaya ve Hacı Turan, CHP Kırşehir Milletvekili adayı Yılmaz Zengin, 80 il Esnaf Odaları Başkanları, Kırşehir oda başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen kortej yürüyüşünde, Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı ile Atlı Spor Kulüpleri de yer aldı.
Ahi Evran Külliyesi’nde gerçekleştirilen 28. Ahilik Haftası resmi kutlama töreni, Mehter Takımı’nı gösterisinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

4 copy

Ahi Evran Külliyesi’nde gerçekleştirilen resmi törenin açış konuşmasını yapan Esnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, Ahiliğin temel ilkelerinin hayatımızın her alanına yerleştirilmeye çalışıldığını belirtti.
28. Ahilik Haftası kutlamalarına sponsor olan Halk Bankası’ndan Kırşehir esnafı adına önemli desteklerle birlikte, Ahi Evran Külliyesi’nin de bir an önce bitirilmesine ve kültürel hazine olarak hediye edilmesini beklediklerini belirten Bahamettin Öztürk, “21. yüzyılın Ahileri olarak esnaf ve sanatkarımız alın teriyle ülkesine hizmet eden insanlardır. Esnaf ve sanatkarımız ülkemizin ekonomik ve sosyal yaşantıda hak ettiği yeri alacaktır. Esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarının çözülmesi ve desteklenmesi için katkılarınızı bekliyoruz. Esnaf ve sanatkarımızın desteklenmesi amacıyla özel bankalarda olan sicil affı, işsizlik sigortasından yararlanma hakkının verilmesi, hiçbir kalite ve standardı olmayan milyonlarca milli servetimizin çöpe atılmasına vesile olan ucuz Çin malı sorununa çözüm bulunması, mesleki eğitime katkı olması amacıyla esnaf ve sanatkarlarımızın yanlarında çalışan giderlerinin devletimizce karşılanması, esnaf ve sanatkarımızın kullandığı enerjiden indirim uygulanması, Belediyelerimizce esnaf ve sanatkarımızdan tahsil edilen vergilerde indirime gidilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması, esnaf birliklerine ve odalarımıza kayıtlı üyelerimizin defter tasdikleri yapma yetkisinin verilmesi, camiamıza mensuplarımızın desteklenmesi adına da esnaf teşkilatımızın güçlenmesi noktasında önemli adımlar atılmış olunacaktır” diyerek, esnaf ve sanatkarın beklentilerini sıraladı.
Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, “Binlerce yıl, biz bu topraklarda kardeşçe yaşadık. Ahi Evran ruhu bu toprakları vatan yapan ruhtur. Ahilikte alın teri çok önemlidir. Tembellik yoktur. Ahilik öyle bir müessese ki kendi kuralları içindi işliyor. Ahilik prensiplerini gelecek nesillere aktarmalıyız. Bu prensiplerle dirliğimizi, birliğimizi kimse bozamaz” şeklinde sözlerini tamamladı.
Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu da, Ahiliğin ticaret ahlakını ve işadamlığı felsefesini dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, daha önce Ahilik Haftası kutlamalarında verilen ve Kırşehir’in ekonomik açıdan gelişimini öngören çevre yolu projesinin bir an önce gerçekleştirilmesini istediklerini belirterek, siyasilerden verilen sözlerin tutulmasını istedi.
Ardından söz alan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “Ahilik Haftası’nı 6 yıldır Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın himayesinde yapıyoruz. Ahilik açısından 2009 yılı bir milat sayılabilir. Çünkü bu tarihten sonra Ahilik Kırşehir merkez olmak üzere tüm Türkiye’de kutlanan etkinlik haline geldi. Ahiliğin bir değerler silsilesi olarak ortaya çıkması ve Anadolu topraklarının Türkleşmesi, kalıcı vatan olması noktasında çok önemli bir misyonu var. Ahiliği bugünkü günümüz şartlarına uyarlayıp hem ticaret hayatımıza, hem sosyal alanda, eğitim alanında, kültür alanında, hatta siyaset alanında tekrar hakim kılmak için çok çalışmamız gerekiyor” dedi.
Ahiliğin ikinci aşaması olarak Ahi Evran Külliyesi’ni gördüğünü belirterek, Ahi Evran-ı Külliyesi projesinin Ahiliğin hayat bulması açısından ve nesillere aktarılması açısından çok büyük görev üstleneceğini söyleyen Başkan Bahçeci, “Bu Külliye, Kırşehir’in değil, tüm Türkiye’nin külliyesidir. Yani esnaflarımızın külliyesidir” dedi.
Ahilik açısından üçüncü aşama olarak en önemli olan Ahi Evran Vakfı’nın kurulmasını istediklerini dile getirerek, “Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 2012 yılındaki kutlamalarda Ahi Evran’ın bize bıraktığı vasiyetten bahsetti ve Ahi Evran’ın kendisinin bıraktığı vakfın ve eserlerinin koruması gerektiğini çok güzel izah etmiştir. Bu vakfın işlerini kim hafife alırsa Allah’ın meleklerinin laneti insanların üzerinde olsun diye de vakıf bedduasını koymuştur. Ahi Evran’ın mirasına sahip çıkmak adına bu külliyenin oluşturulması ve o vakfın tekrar Ahilik prensiplerine göre çalışması çok önemli. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Bu kanun taslağı desteği ve onayıyla hızlı bir şekilde hazırlandı. Önümüzdeki yasama yılında TBMM’nin gündemine gelecektir. Bu yasanın çıkmasıyla birlikte Ahi Evran Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanı Gümrük ve Ticaret Bakanımız olacak. TESK; TESKOMB ve TOBB Başkanı ile Kırşehir Valiliği, Belediyesi ve üniversitemiz bunun içerisinde olacak. Vakıf hem eğitim çalışmaları, hem de gençlere yönelik teşkilatları, Bacıyan-ı Rum Teşkilatı, yani kadınlarla ilgili kurulan teşkilatlarla Ahilik prensiplerinin gereğini yerine getirerek, hem ulusal, hem de uluslararası alanlarda Ahilik konusunda çok önemli hizmetler yapacak. Bugün Ahiliği nasıl yaşamamız gerektiğin konusunda çok önemli prensipler ortaya koyacak” dedi.
Kutlamalar sonrasında Ahi Evran Müzesi ile ilgili projeyi de Bakan Nurettin Canikli’nin onayına sunacaklarını açıklayan Başkan Bahçeci, müzenin bitişiyle Zanaatkarlar Çarşısı’nın da inşaatının başlayacağını ve Ahi esnafının günümüzde çalışan zanaatkarlarını icra edeceklerini belirtti.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Başkan Vekili Mustafa Alan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Kırşehir Valisi Necati Şentürk’ün konuşmalarının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli konuşmasını yaptı.

6 copy
Konya 3. Ana Jet Üssü Komutanlığı’ndan hareket eden Türkiye Cumhuriyeti’nin gökyüzündeki Milli Takımı Türk Yıldızları’nın gösterisiyle renk kattığı 28. Ahilik Haftası kutlamaları resmi töreni, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin konuşmasıyla devam etti.
Ahilik Teşkilatı, bu yüce medeniyetin ortaya koyduğu gerçekten mükemmel kurumlardan bir tanesi olduğunu dile getirerek, yüzyıllarca bu topraklarda toplumun, devletin bir arada tutunmasına, kardeşliğin ve barışın devam ettirilmesine çok büyük katkı sağladığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Ahilik ilkelerini mutlaka iyi kavramamız gerekiyor. Gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Çünkü en önemli özelliği bu toprakların bu milletin, bu çocukların atalarının ortaya çıkardığı bir yapıdır, ithal değildir. Orijinaldir. Kendi toplumumuzun öz değerlerini taşımaktadır. Bu nedenle korumalıyız, sahip çıkmalıyız. Çünkü dışarıdan alınarak topluma kabul ettirilmeye, enjekte ettirilmeye çalışılan üst kurumlar, bütün yapılar, kurallar, organizasyonlar toplum tarafından, bu millet tarafından tam olarak benimsenemez ve benimsenmemiştir. Biz ait olanı bulmamız gerekir. Onu yakalamamız gerekir, onu kavramamız gerekir ve onu ileriye taşımamız gerekir. Bunun için de mutlaka çalışmalar yapılması gerekir. Sözle olmaz. İcraat gerekir, adım atmak gerekir, uygulamak gerekir” dedi.
Ahi Evran Vakfı’nın kurulacağı müjdesini veren Bakan Canikli, Kırşehir’in ekonomisini canlandıracak olan çevre yolu ile ilgili müjdeli haberi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun vereceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Osman Nuri Ercan yönetiminde hazırlanan Şed Kuşatma Töreni, yapıldı.
Rıza Sarıyıldız’ın Ahilik Duası’nı yapması sonrasında “Üretimde Dürüstlük ve Kalite” temalı şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Şiir yarışmasında Oğuz Zan birinci, Seher Demirel ikinci, Nurten Keleş üçüncü olurken, ödüllerini Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci verdi. Kompozisyon yarışmasında dereceye giren birinci Yakup Kilitçi, ikinci Neşe Kurtaran, üçüncü Gülistan Özdemir de ödüllerini Vali Necati Şentürk’ün elinden aldı.
28. Ahilik Haftası kapsamında 2015 Yılı Ahilik Hizmet Ödülü, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenoğlu’na Bakan Nurettin Canikli tarafından verildi. Bakan Canikli, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenoğlu’na şed kuşatarak, Ahi Kaftanı giydirdi.
Yılın Ahisi seçilen 72 yıllık lüle taşı ustası Burhan Yücel de 5 Cumhuriyet altını ile ödüllendirilerek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli tarafından şed kuşatıldı ve Ahi Kaftanı giydirildi. Yılın Ahisi Burhan Yücel de, Bakan Canikli’ye lüle taşından baston hediye etti.

17 copy
Kırşehir Valisi Necati Şentürk tarafından “Ahilik Onur Ödülü” ise Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye verilirken, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bakan Canikli’ye şed kuşattı ve Ahi Kaftanı giydirdi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in günün anısına Bakan Canikli’ye hediye vermesi sonrası toplu fotoğraf çekimi ile 28. Ahilik Haftası resmi kutlama töreni sona erdi.

21 copy
11-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ahiliğin Başkenti Kırşehir’de kutlanan 28. Ahilik Haftası kutlamalarında saat 16.00’da Eski Terminal Alanı’nda cirit gösterisi yapıldı.
Kutlamalar, saat 20.00’de Cacabey Meydanı’nda Diyanet işleri Başkanlığı Tasavvuf Musikisi Korosu’nun konseri ile tamamlandı.