KIRŞEHİR merkez olarak kutlanan ve bu yıl 28’incisi gerçekleştirilecek Ahilik Kültürü Haftası, kutlama programı için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Dünya sigortacılığına ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkarların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran’ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla “Elini, dilini, belini bağlı; kapını, gönlünü, sofranı açık tut” prensibi temel alınarak değişik etkinliklerin düzenlendiği 28. Ahilik Haftası ve 51. Esnaf Bayramı, 11-17 Mayıs 2015 tarihlerinde kutlanacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Ahilik Haftası Merkez Yürütme Kurulu, bu yıl 11-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında kutlanacak olan 28. Ahilik Haftası programını görüşmek üzere ilimizde toplanmıştı.
22 Nisan 2015 Çarşamba günü Vali Necati Şentürk başkanlığında bir araya gelerek 28. Ahilik Haftası kutlamaları için tüm hazırlıklar değerlendirilerek, kutlama programı netleşirken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk de, oda başkanları ile bir araya gelerek kutlamalara ilişkin yapılan hazırlıklarla ilgili bilgilendirme yaptı.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Kahveciler, Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Davut Kaya, Bakkallar ve Bayiiler Odası Başkanı Murat Zobu, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Tekin, Kuaförler Odası Başkanı Oğuz Maraş, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Sekreteri Fatih Tokmak da hazır bulundu.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, kutlamaların Mayıs ayında yapılmasındaki tek üzüntülerinin başta Kaman Cevizi olmak üzere birçok ürününün konuklara tanıtılamayacağı olduğunu belirtti.

ESNAF ODALARI.avi_snapshot_03.05_[2015.04.29_12.48.05] copy
Birlik Başkanı Öztürk, şöyle konuştu:
“Bilindiği gibi Ahilik daha önce Ekim ayının ikinci haftasında kutlanıyordu. Ekim ayının ikinci haftasından çok büyük uğraşlar vererek Eylül ayının üçüncü haftasına aldırmıştık. Fakat hükümet ve devlet Mayıs ayının 11-17 tarihleri arasına alınmasında Neşet Ertaş’ın ölüm yıldönümüne denk gelmesi nedeniyle ayrışma yapılmasını uygun buldu. Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı olarak başta Genel Sekreterimiz, oda başkanlarımız ve bütün çalışanlarımızla hazırız. Genel Başkanımızla da 81 birlik başkanı ile 13 federasyon başkanı ile bir araya geldik. Bütün illerde Ahilik kutlanacak. 16 Mayıs Cumartesi günü de Kırşehir’imize birlik ve federasyon başkanları gelecek.
“Ahiliği çıtayı yükselterek iyi bir şekilde kutlayacağımıza inanıyorum. Dolu dolu bir program olacak. Bizim tek üzüntümüz Kırşehir’de Ağustos ayından sonra olan meyvelerimiz, ürünlerimiz gelen misafirlere verilemeyecek. Konuklar, Kırşehir ürünlerini alıp gidiyorlardı. Her gelene Kaman Cevizi’ni tanıtmak için küçük paketlerle hediye veriyorduk, ama bunu yapamayacağız. Biraz mahrum kalacağız Mayıs ayının içinde, hiçbir ürünümüz olmayacağı, hiçbir yetiştiricinin sunacağı bir şey yok.
“Göreve geldiğimiz günden bu tarafa, 3’üncü dönemimiz 12 yıldır aynı heyecanla Ahiliği ön plana çıkartmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bütün Türkiye sahip çıkıyordu, ama Ahiliğin beşiğinin, Ahiliğin başkentinin Kırşehir olduğunu başta Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın ağzından ve 81 ilin birlik başkanı, 13 federasyon başkanları ile birebir yazışmalarla Ahilik bütün dünyada kutlanabilir, ama merkezinin Kırşehir olduğu belirtildi. Ahiliğin merkezi Kırşehir’de bir hafta, bir gün de her ilde kutlanır. Bakanlık da böyle bir karar aldı. Biz en iyi şekilde Ahiliği tanıtmaya çalışıyoruz. Birlik ve beraberlik içinde başta Sayın Valimiz olmak üzere Belediyemiz ve tüm sivil toplum kuruluşlarımız üzerlerine düşen görevi yapıyorlar. Kırşehir’de 19 odamızla birlikte Ahiliği en güzel şekilde kutlayacağız. Çıtamızı yükselterek, kutlamaların en güzel şekilde olacağına inanıyoruz. Memleketimize, milletimize hayırlı olsun.”