KIRŞEHİR’DE Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekiplerinin bilgilendirmesiyle birçok dolandırıcılık olayı önlenirken, halen dolandırıcıların tuzağına düşen vatandaşları SMS ile de uyarılarak, bilgilendiriliyor.
Savcı, polis ya da asker olarak tanıtılarak yapılan ve terör örgütlerinin adını kullanan dolandırıcıların yeni yöntemi FETÖ terör örgütünü kullanmak olurken, bu tür yapılan telefon görüşmelerine itibar edilmemesi ve 155 Polis İmdat hattına ihbarda bulunulması isteniyor.
Kırşehir’de yaptığı stant çalışmasıyla dolandırıcılara karşı vatandaşlar uyarılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı da, gönderdiği SMS’ler ile vatandaşları dolandırıcılara karşı uyarıyor.
“Telefonda kendisini polis, savcı, asker olarak tanıtıp ‘adınız veya banka hesabınız FETÖ/PDY terör örgütüne karıştı’ diyerek para ve altın isteyenlere inanmayın” şeklinde gönderilen SMS’ler ile vatandaşlar uyarılırken, Kırşehir Toplum Destekli Polisler de, “Kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp, hattınızın teröristlerce kullanıldığını terör örgütlerine yardımda bulunduğunuzu söyleyen kişiler dolandırıcıdır, İTİBAR ETMEYİN. Size operasyon yaptıklarını söyleyecek ve bu operasyonda kullanmak için para ve altın isteyeceklerdir, İNANMAYIN. Savcı ya da Polis sizden operasyon için yardım istemez. Kamu görevlileri sizden hesap numarası, para veya altın istemez, ALDANMAYIN” şeklinde Kırşehirlileri uyarıyor.
BU ARADA Asayiş Dairesi Başkanlığı, dolandırıcılığın nitelikleri hallerine ilişkin de vatandaşları bilgilendirerek, suçluların bilgilendirilmesi noktasında dikkatli ve hassas olunmasını istiyor.
Dolandırıcılık, en genel anlamıyla aldatma amacı ile yapılan kasıtlı eylemlerdir. Dolandırıcılık suçu Türk Ceza Kanununda 157 ve 158. maddelerde düzenlenmiştir.
MADDE 157. Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi bu eylemiyle dolandırıcılık suçu işlemiş olur.
MADDE 158. Dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri;
* Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,
* Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,
* Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,
* Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasî parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,
* Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,
* Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
* Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
* Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında,
* Kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,
* Serbest meslek sahibi kişiler tarafından mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,
* Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,
* Sigorta bedelini almak maksadıyla işlenmesi hâlinde,
NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK suçu oluşur.
(HABER: GÜLNAZ CEYLAN)