Kırşehir Emniyet Müdürlüğü şehrimizde cadde ve sokaklarda broşürler dağıtarak vatandaşları çeşitli dolandırıcılık konularında bilgilendirip uyarırken, dolandırıcıların yine saf ve iyi niyetli vatandaşları dolandırdığı bildirildi.

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlilerince önleyici polislik hizmetleri kapsamında telefon dolandırıcılığı suçunun önüne geçilmesi, toplumsal dinamiklerin harekete geçirilerek toplumda farkındalığın artırılması ve her geçen gün yeni bir yöntemle insanları aldatmaya çalışan dolandırıcılara karşı vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi amacıyla; ilimizde son bir yıl içerisinde, vatandaşların ikametleri, işyerleri, dernekler, resmi ve özel kurumlara yönelik ziyaretler gerçekleştirilerek, meydanlar, parklar, taksi-dolmuş durakları, banka önleri ve vatandaşlarımızın yoğun olarak bulundukları cadde ve sokaklarda açılan stantlarda 20 bin adet bilgilendirme broşürleri dağıtıldığı, ayrıca muhtarlar, mahalle sakinleri, Özel Güvenlik Görevlileri, Camii görevlileri, site-apartman sakinleri, Banka ve PTT çalışanları, özel ve resmi kurumlar ile esnaflarımıza yönelik 218 defa toplantı düzenlendiği ve 27 bin 968 kişiyle yüz yüze görüşme yapılarak bilgilendirme yapıldığı, banka önleri, ATM cihazları ile resmi kurum ve kuruluş binalarında vatandaşların görebileceği şekilde 106 adet afiş, cadde ve bulvarlarda 12 adet pankart asmak sureti ile bilinçlendirme yapıldığı bildirildi.

Kırşehir İl Müftülüğü ile koordine kurulmak suretiyle telefon dolandırıcılığı olaylarına yönelik vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla, hazırlanan metinlerin Cuma namazı vaazı ve hutbelerinde birden çok okunması sağlandığı, ayrıca ilimiz merkezinde bulunan tüm camilerde bilgilendirmelerin devam ettiği, Emniyet Müdürlüğü kurumsal internet sayfası ile sosyal paylaşım hesaplarından bilgilendirmelerin yapıldığı, Telefon dolandırıcılığı olayları ile ilgili olarak daha önceden yaşanmış olayları konu alan TELEVOLE isimli tiyatro oyununun İl Kültür Müdürlüğü salonunda sahnelendiği bildirildi.
Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik ve Asayiş Şube Müdürlüğü görevlilerince uzun süre telefonla görüştüğü, telaşlı olduğu ve telefonla konuşur vaziyette ATM cihazlarından işlem yapmaya çalıştığı görülen 16 vatandaşımızın dolandırılmakta oldukları anlaşılarak müdahale edilmiş ve dolandırılmalarının son anda önlendiğine dikkat çekildi.
Ancak Emniyet Müdürlüğümüz tarafından yapılan tüm bu çalışmalara rağmen ilimizde telefon ile dolandırıcılık olaylarının azımsanmayacak sayıda meydana geldiği, vatandaşlarımızın mağdur olduğuna dikkat çekildi.
Dolandırıcıların özellikle ve sıklıkla kullandığı yöntemler hakkında da bir açıklama yapan Kırşehir Emniyet Müdürlüğü bu konuda vatandaşları uyararak şu görüşlere verdi:

“Kendisini  banka  yada sigorta şirketi görevlisi  olarak tanıtan ayrıca 0850.. numaralı hatları kullanarak genellikle sağlık veya hayat sigortasının yenilenmesi yahut iptal edilmesi için para yatırılması gerektiği, vereceği hesaba paranın yatırılmasını sağlayarak dolandırmaktadırlar. Bu yöntem kullanılmak suretiyle İlimizde 10 kişi dolandırılmıştır.

“Kendisini banka yada sigorta şirketi görevlisi olarak tanıtan şahıslar, Kart aidat ücretlerinin iade  edileceği yada sigorta gününün dolduğu eğer yaptırmazsanız icra gelecek demek suretiyle vatandaşları telaşlandırmak sureti ile kart bilgileri, kimlik bilgileri ve şifresini alarak dolandırmaktadırlar. İlimizde bu yöntemle 5 kişi dolandırılmıştır.

“Vatandaşları telefonla arayan dolandırıcılar, kuyumcuda soygun olayı olduğunu, nüfus cüzdanının olay yerinde bulunduğunu, suçsuz olduğuna inandığını, kendisine yardımcı olacağını, evde aramaya geleceklerini, ne kadar altını ve parası varsa söyleyecekleri yere götürüp bırakmasını, bu olayı kimseye söylememesini aksi taktirde kendisine işlem yapacaklarını söyleyerek baskı kurup, evde altın veya para olup olmadığını öğrenerek belirlemiş oldukları yere altın ve paranın bıraktırılmasını veya elden alınmasını sağlayarak dolandırdıkları. İlimizde bu şekilde 3 kişinin dolandırıldığı.

“Telefonla arayan dolandırıcılar, terör örgütünün kimlik bilgilerini, banka hesaplarını veya telefonunu kullandığını, çok sayıda suça adının karıştığını, gerçekte suçsuz olduğunu bildiklerini, operasyon yapacaklarını, evinde ne kadar altın ve parası varsa evine gönderecekleri polise vermesini, veya verecekleri hesaba yatırmasını operasyon sonrası kendisine iade edeceklerini beyan etmek suretiyle dolandırdıkları, İlimizde 2 kişi bu şekilde dolandırılmıştır.

“Dolandırıcılar, kendisini banka görevlisi olarak tanıtıp, yurt dışından kendisine ait kredi kartıyla oyun satın alınmış olduğunu, paranın korunması için kimlik bilgileri, banka hesap numarası ve EFT şifresini alarak hesabında bulunan parayı başka hesaplara aktarmak suretiyle dolandırdıkları, İlimizde 1 vatandaşımız bu şekilde dolandırılmıştır.“Vatandaşlarımızın telefon numaralarına mesaj göndermek veya sosyal medya hesaplarından telefon numaralarına “hediye kazandınız” ya da “çekiliş kazandınız” gibi SMS’ler atarak, vergi veya kargo ücreti adı altında para talep etmek sureti ile dolandırmaktadırlar. İlimizde 2 kişi bu şekilde dolandırılmıştır.Ayrıca İş bulma vaadi İle Dolandırıcılık, Ürün ve hayvan satışı ile Dolandırıcılık ve KOSGEB tarafından kredi verileceği beyan edilerek dolandırıcılık yöntemleri kullanılmaktadır.

“Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için görevlilerimiz tarafından afiş ve pankart, toplantı ve broşür dağıtımı gibi bilgilendirme faaliyetlerinin toplumun daha geniş kitlelerine yaygınlaştırılması için yapılan bilgilendirme faaliyetlerine katılan ve bilgi sahibi olan toplumun her kesiminden vatandaşlarımızın edindiği bilgileri çevresindeki insanlarla paylaşması ve ayrıca faaliyetlerin görsel ve yazılı basın aracılığı ile gündeme getirilmesi yapılan bilgilendirme faaliyetlerimizin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır.“Vatandaşlarımızın telefon dolandırıcılığı olayı mağduru olmamaları için kendilerini telefonla arayarak; “Savcı, Polis, Asker veya herhangi bir kamu görevlisi olarak kendisini tanıtan, kurguladığı olayla ilişkilendirerek para isteyenlere,

“Cep telefonu hattınızın terör örgütü tarafından kullanılmakta olduğu ve sizi kurtaracağız vereceğimiz hesaba para yatırmalısınız,

“Terör örgütü ve bir suç şebekesi tarafından banka hesabınızın ele geçirildiği, hesabınızdaki paraların çekilerek devlet güvencesi altına alınacağı, banka hesap numaranız ve şifreniz isteniyorsa,

“Vergi borcunuz çıkıyor size vereceğimiz hesaba para yatırmanız gerekiyor,“Farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyalardan ödül ve hediye çeki kazandınız,“Banka görevlisi olarak kendisini tanıtıp şuan terör örgütleri hesabınızı boşaltmakta, bilgilerinizi bize verin bloke edeceğiz,

“Nüfus cüzdanınız bir hırsızlık olayında kullanıldı, sizin suçsuz olduğunuzu ispatlamak istiyoruz,

“Sağlık sigortanızın günü bitmiş yenilemek lazım, yahut iptal edilmesi için hesaba para yatırmanız gerekmekte,“İkamette bulunan altın ve ziynet eşyalarının hırsızlık olayında ele geçen eşyalar arasında olduğundan bahisle bir poşet veya çanta içerisine konularak belirtilen yere bırakılması gerektiği,

“Sizinle yapmış olduğumuz görüşmeler çok gizli telefonunuzu kapatmayın, yapılan görüşmeyi en yakınınıza hatta polise bile bildirmeyin, gibi kurgulanan senaryolarla tehdit, korku ve panik hali oluşturarak vatandaşlarımız dolandırılmaktadırlar. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, yaptığı açıklamada telefon yoluyla dolandırıcılık suçunun mağduru olmamak için dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:-Telefondaki tanımadığınız kişi hangi unvanı kullanırsa kullansın, sizden para, altın vb. şeyler isteyerek yardımcı olmanızı istiyorsa bilin ki dolandırılıyorsunuz.

-Telefondaki şahsın isteklerine başkasına danışmadan cevap veriyorsanız kesin olarak dolandırılıyorsunuz.

-Sözde operasyonda polisinde olduğunu, kimseye bundan bahsedilmemesi telkinine kandığınız an kesinlikle dolandırılıyorsunuz. Dolandırılan kişilerin istisnasız tamamı bu telkine uymalarından dolayı dolandırıldılar. 

-Tanımadığınız numaralardan gelen çağrılara dikkat ediniz. Çünkü dolandırıcı olabilirler.

-Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale-EFT yapılmasını katiyen talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayınız. 

-Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyiniz. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları kesinlikle aramayınız. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayınız. 

-Hiçbir kamu görevlisinin para isteme yetkisi yoktur, isteyenlere itibar etmeyiniz, 

-Konu hakkında hiçbir kimseye bilgi verme” veya “Telefonu kapatma” gibi söylemlere kesinlikle aldanmayın.Unutmayınız! Duyarsız kaldığınızda siz veya bir yakınınız, dolandırıcıların mağduru olabilir. Dolandırılmamak için lütfen hemen 155 POLİS İMDAT hattını arayın ya da en yakın Emniyet Birimine müracaat edin…

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması ve huzurlu bir Kırşehir için önleyici polislik hizmetlerine yönelik çalışmalar aralıksız ve kararlılıkla devam edecektir.” (HABER: GÜLNAZ CEYLAN)