cumhur er

Bu yıl 29.'su kutlanan Ahilik Haftası Devlet Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Kortej yürüyüşüyle başlayan ve Ahilik Külliyesinde devam eden 29. Ahilik Töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli'yi ve yüzlerce yıldır bu topraklarda Ahilik geleneğini yaşatan tüm esnaf ve sanatkarlarımızı rahmetle yad ettiğini söyledi.
Selçuklu ve Osmanlı Devletinde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti'nde de esnaf ve sanatkarlarımızın toplumun ana omurgası, taşıyıcı kolonları olmayı sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yaşadığımız bütün sıkıntıları aşmamızda, köklü dayanışma geleneğini yaşatan esnaf ve sanatkarlarımızın çok büyük katkıları vardır. Bu tür yapıları ne kadar güçlü tutarsak ve bu anlayışı yeni nesillere ne kadar güçlü aktarabilirsek geleceğimize de o derece güvenle bakarız. Tarihlerinden, değerlerinden ve geleneklerinden kopan milletler, rüzgarın önünde savrulan kuru yapraklar gibi sürüklenirler. Ecdadımızdan aldığımız bu kutsal emaneti daha da zenginleştirerek, sonraki nesillere aktarmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygularla, Ahilik geleneğini yaşatan ve yaşatılması için gayret gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum. Kırşehirli şehitlerimizi ve vatan uğruna can veren bütün şehitlerimizi de rahmetle anıyorum" dedi.
Ahi Evran-ı Veli'nin "Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir; akıl, ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir" sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

9 copy
"Ahilik Haftası Kutlamalarını bu çerçevede önemli ve değerli bir etkinlik olarak görüyorum. Ecdadımızın Anadolu'yu yurt yapmasına yardımcı olmak için tarihteki en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Ahiliğe sıkı sıkıya bağlı olan Kırşehirliler başta olmak üzere bütün Ahilere, şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Kırşehir'in gelişmesi, kalkınması, büyümesi, güçlenmesi için çalışıyoruz. Sevgili gençler, her zaman büyük düşünün. Büyük projeler, büyük düşünenlerindir. Çok çalışarak, bu vatanı hep birlikte daha iyi yerlere getireceğiz. Rahmetli Neşet Ertaş'ın da dediği gibi, Bir yaratmış Allah tüm insanları, Ayrılık insanın sözünde olur, Ayrı görme gel şu insanoğlunu, her niyet kişinin özünden olur."
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da törende yaptığı konuşmasında, "Kırşehir, Ahi Evran-ı Veli’siyle, Aşık Paşa’sıyla ve yetiştirdiği pek çok ilim ve irfan insanıyla, esnafıyla, sanatkarıyla Türkiye'nin ve Anadolu'nun Türkleşmesinde, İslamlaşmasında mihenk taşı olmuştur" şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi de, "Ahiliğin başkenti olan Kırşehir, kadınıyla erkeğiyle yüzyıllardır Ahiliği yaşatmış bir ilimizdir. Ahilik; bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır. Ahilikte hamd vardır, şükür vardır, kanaat vardır" dedi.
Vali Necati Şentürk yaptığı konuşmada, Türk Kültürüne vurulmuş ebedi bir mühür olan Kırşehir'de, bir medeniyet projesi olan Ahiliğin en iyi şekilde yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Konuşmaların ardından, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Şed kuşatılarak Ahilik kaftanı giydirildi.
Ahi Külliyesi’nde düzenlenen 29. Ahilik Haftası Devlet Töreni, Yılın Ahileri seçilen Gaziantepli bakırcı Celal Açık'a, Malatyalı ayakkabıcı Abuzer Salik'e, Rizeli demirci İmdat Gündoğan'a ve Trabzonlu terzi Emine Coşkuner'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.
Daha sonra, Ahi Evran Üniversitesi'nde düzenlenen törende Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Fahri Doktora Tevcih edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Neşet Ertaş'ın mezarını ziyaret ettikten sonra ilimizden ayrıldı.
Yapılan törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Sayıştay Başkanı Recai Akyel gibi yüksek yargı başkanları ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, Vali Necati Şentürk, Milletvekilleri Mikail Arslan ve Salih Çetinkaya, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken gibi çok sayıda üst düzey bürokrat ve 81 ilden gelen esnaf teşkilatı mensupları ile binlerce vatandaşlar katıldı.