KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir'deki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, 10 yıl aradan sonra yeniden çeltikçi kuşlarına ev sahipliği yapmaya başladı.

Güneş ışınlarının açısına göre tüylerinde siyah ve yeşilin değişik tonlarını yansıtan çeltikçi kuşları, Ramsar Sözleşmesi ve 1. Derece Doğal Sit Alanı kararıyla korunan Kuş Cenneti'ne ayrı bir güzellik katıyor.
Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, yemyeşil, sakin ve sadece kuş seslerinin olduğu bir ortamda, gölün misafirlerinin giderek arttığını söyledi.
Flamingolar, martılar, balıkçıl, mahmuzlu kız kuşları, uzun bacak, ördek ve angutlardan sonra çeltikçi kuşlarının da yaklaşık 10 yıl aradan sonra Seyfe Gölü'ne döndüğünü ifade eden Çetiner, "Su seviyesi istediğimiz seviye de olmasa da gölü bizden daha çok seven kuşlarımız buraya akın ediyor. Her ortamda olmayı sevmeyen çeltikçi kuşlarını da burada 10 yıllık aranın ardından tekrar görebiliyoruz. Martılar, flamingolar ve diğer kuşlarla birlikte çeltikçi kuşları da Seyfe Gölü'ne ayrı bir güzellik katıyor" diye konuştu.
Çetiner, çeltikçi kuşlarının, uzun ince tırpana benzeyen gagaları, yeşil ve kestane renkli tüyleriyle "harika" bir görünüme sahip olduğunu dile getirdi.
- Su seviyesinin korunması için alınacak önlemler
Göldeki su seviyesinin daha da yükseltilerek korunması halinde kuş türlerinin ve sayısının artacağını ifade eden Çetiner, belirlenen önlemlerin titizlikle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Seyfe havzasından alınan içme suyu konusunda, alternatif kaynaklar bulunarak bölgeden su alımının durdurulması gerektiğini vurgulayan Çetiner, "Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı kapsamında göle yakın yerlerde teşvik oranı artırılmalı. Derin kuyulardan alınan su miktarı kontrol altında tutularak, göldeki su seviyesine göre sulama suyu verilmeli. Kabala-Seyfe Pompaj Sulama Projesi ikinci etabı hızlandırılarak Seyfe Gölü'ne takviye yapılmalı" diyerek sözlerini tamamladı.