Türk siyasetinin duayeni, Anadolu’nun Yeleli Aslanı, büyük Türk Milliyetçisi, Millet Partisi’nin kurucu efsane genel başkanı, Osman Bölükbaşı’yı 16 yıl önce 6 Şubat 2002 tarihinde kaybetmiştik.
Politikaya Demokrat Parti'de başlayan, milliyetçi muhafazakar bir çizgide 27 yıl aktif siyaset yapan Osman Bölükbaşı’nın dün de aramızdan ayrılışının 15. Yıldönümüydü…
Oğlu Ankara eski milletvekili Deniz Bölükbaşı ve ailesi başta olmak üzere sevenleri dün Osman Bölükbaşı’nın Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret ederek, dualar okuyarak andılar.
Bölükbaşı, 1946'da Demokrat Parti'ye (DP) girerek, siyasete atıldı ve Parti Genel Müfettişliği'ne getirildi. 1947'de DP'den ayrılan Bölükbaşı, 1 yıl sonra Millet Partisi'nin (MP) kurucuları arasında yer aldı.
İsmet İnönü ve Celal Bayar'a komplo düzenlemek iddiasıyla 1949'da tutuklanan Bölükbaşı, bir süre sonra serbest bırakıldı. Bölükbaşı, 1950 Genel Seçimleri'nde Kırşehir'den MP'nin tek milletvekili olarak Meclis'e girdi. Ancak MP'nin, laikliğe aykırı davrandığı gerekçesiyle 1953'de kapatılması üzerine bir grup eski MP'liyle Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni (CMP) kurdu ve genel başkanlığa getirildi.
1954'de yeniden Kırşehir'den milletvekili seçilince DP hükümeti, Kırşehir'i ilçe durumuna getirdi. Bu dönemde hükümete sert eleştiriler yönelten Bölükbaşı, Temmuz 1957'de TBMM'ye hakaretten tutuklandı. Kırşehir'in Haziran 1957'de il statüsüne kavuşmasının ardından Ekim'deki seçimlerde Bölükbaşı ve CMP'li arkadaşları yine milletvekili seçildiler.
1958'de DP'ye karşı güç birliği oluşturmak amacıyla CMP'nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP) Genel Başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1959'da 10 ay hapis cezasına mahkum edildi.
Bölükbaşı, 27 Mayıs'tan sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçildi. 1961 genel seçimlerinin ertesinde koalisyon hükümetlerine katılmayı reddeden Bölükbaşı, 1962 yılının Haziran ayında CKMP, İsmet İnönü'nün kurduğu 2. koalisyon hükümetine katılınca 28 milletvekiliyle birlikte partiden ayrılarak 2. kez Millet Partisi'ni kurdu ve partinin genel başkanlığına getirildi. Millet Partisi, 1965 Şubat ayında kurulan Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükümetine katıldı ama Bölükbaşı kabinede görev almadı.
Bölükbaşı 1972 yılında genel başkanlıktan ayrılarak yerini eski Genelkurmay Başkanı Cemal Tural'a bıraktı. Bölükbaşı, 9 Eylül 1973'de de milletvekilliğinden istifa ederek, aktif politikadan çekildi.
Bölükbaşı vefatından kısa bir süre önce Kırşehir’e gelerek hemşehrileriyle, doğduğu topraklarıyla helalleştikten sonra 6 Şubat 2002 tarihinde aramızdan ayrılmıştı.
Rahat uyu koca çınar, Osman Bölükbaşı…
Ruhu şad, mekânı cennet olsun.
(HABER: SALİH GÜNER)