Fırıncıların daha düzgün, daha kaliteli ekmek çıkarmak için rekabet etmeleri gerektiğini belirten Bahamettin Öztürk, “Kırşehir halkına yazık oluyor demektir. Kendilerine çeki düzen versinler, bu sevdadan vazgeçsinler” dedi…
KIRŞEHİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, fırıncıların rekabetinden dolayı ekmekte yaşanan fiyat karmaşası ve kalitesiz ekmek üretimi yapılmasına tepki gösterdi.
Fırıncılara uyararak, “Kırşehir halkına yazık oluyor demektir. Kendilerine çeki düzen versinler, bu sevdadan vazgeçsinler” diyen Birlik Başkanı Öztürk, Ahiliğe yakışır bir esnaflık yapılması çağrısında bulunarak, şöyle konuştu:
“Bu hafta Pazartesi günü duyumlarımıza göre ekmekte yine bir rekabet olduğu gündeme geldi. Zam talepleri olacağı yere rekabete girdiler. Çünkü unun torbası 58 ile 68 lira arasında oldu. Bir torba kaliteli undan 200 ile 226 arası ekmek çıkar mayasına ve özüne göre ve çarptığımızda kafa kafaya gelen, yani bir torba unda belki 10 lira, belki 15 lira para kalıyordu. Fakat Pazartesi’den itibaren fırıncıların yine birbirine düşüp rekabete girdiğini öğrendim. Teşkilat olarak çok üzüldüm.
Ahiliğin başkenti olan Kırşehir’de halkın kaliteli ekmek yemesi lazım. Tabi ki rekabet yapılır, ama kaliteli olarak üretim yapılır. Şu ya da bu fırının ekmeği güzel deneceği yerde 250 gram ekmek 39 kuruşa kadar düştü. Ne kadar üzücü bir durumdur bu. Bence bu yanlıştır ve fırıncıların bir an evvel kendine gelip bu rekabetten vazgeçmesini istiyoruz. Eğer bu rekabet devam ederse 58 ile 68 lira arasında aldığı un yerine ucuz yollu un kullanmayı tercih edecekler. Kepeği yüzde 70 fazla olan bir un kullanacaklar.
“Kırşehir halkı ucuz ekmek yiyorum diye kalitesiz ekmek yiyecek. Bunu Kırşehir halkı hak etmiyor. 15-20 tane fırıncı kardeşim kendine çeki düzen versin, bu rekabetten bir an evvel vazgeçsin. Unun torbası 58 ile 68 lira arasında olurken, torbadan 200 ile 220 ürettiği ekmekte neredeyse ucu ucuna denk getirdiği fiyatı bugün 35 kuruşa kadar indirmesi intihar etmesi demektir. Ayrıca kalitesiz, pişmemiş ekmek sunması demektir. Bu da Kırşehir halkına yazık oluyor demektir. Kendilerine çeki düzen versinler, bu sevdadan vazgeçsinler. Bu rekabet bırakın Ahiliği, hiçbir ticari ahlaka yakışmaz. Kırşehir halkı tabi ki ucuz ekmek yesin, ama daha kaliteli, pişkin ekmek yesin.
“Marketlerde bende gördüm, kimi yerde 50 kuruş, kimi yerde 60 kuruş, kimi yerde 90 kuruşa satılıyor. Neden diye sorduğumuzda bu daha pişkin, bu daha hamur gibi söylemlerle karşılaştım. Bu olmaz. Kırşehir halkına böyle ekmek yedirmek yakışmaz. Ben buradan fırıncı kardeşlerime birbirine saygı duyup, bu sevdadan vazgeçmelerini, bir an evvel anlaşıp yollarına devam etmelerini istiyoruz. Kırşehir halkı ucuz ekmek yesin, ama böyle yarı fiyatına ekmek yemesin. Yarı fiyatına satılan ekmekte kalite olmaz. Kalite olmadığı gibi ucuz un kullanılır ve Kırşehir halkı kalitesiz ekmek yemek zorunda kalır. Kırşehir fırıncıları bu sevdadan bir an evvel vazgeçsin. Daha düzgün, daha kaliteli ekmek çıkarsınlar. Kendi gramajlarına dönsünler diyoruz. Birlik olalım, birbirimizin kuyusun kazmayalım diyorum. Ahiye yakışır bir esnaf olsunlar diliyorum.”