b (6) copy

28. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Ahi Stadı’nda düzenlenen Ata sporu okçuluk gösterisi gerçekleştirildi.

Türk esnaf ve sanatkârının piri Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl Ekim ayında düzenlenen ve bu yıl 11-17 Mayıs tarihleri arasında Ahiliğin başkenti Kırşehir başta olmak üzere 81 ilde düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları dün sona ererken, kutlamalar kapsamında geçtiğimiz Cuma günü Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Derneği’nin gösterilerini izleyen Vali Necati Şentürk, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut ve İl Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül oklarla atış da yaptı.

13. yüzyılda Kırşehir'de yaşayan, dünya sigortacılığına ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkarların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla "Elini, dilini, belini bağlı; kapını, gönlünü, sofranı açık tut" prensibi temel alınarak düzenlenen 28. Ahilik Haftası ve 51. Esnaf Bayramı kutlamaları kapsamında Ahi Stadyumu’nda düzenlenen okçuluk gösterisinde Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Derneği Başkanı Kemal Cebecik'ten okçulukla ilgili genel bilgiler alan Vali Necati Şentürk, Ahilik ile okçuluk arasında güçlü bir bağın olduğunu söyledi.

Ahilerin okçuluğu gelenek haline getirdiklerini belirten Vali Necati Şentürk, "Ahiler savunma için okçu yetiştirirlerdi. Bir Ahi yiğidi okçuluğu savunma için kullanırdı. Yayı ellerine aldıklarında besmele çeker ‘Ya Hak’ diyerek oku bırakırlardı. Okçuluk sporu günümüzde de devam etmeli. Bizde bu kültürü yaşatmak için bu programı düzenledik" şeklinde konuştu.

Program, Vali Necati Şentürk'e, üzerinde ismi yazılı ok hediye edilmesinin ardından dallarından ok yapılacak Akça fidanlarının dikilmesi ile sona erdi.