KIRŞEHİR’DE kamuoyunun karşı çıkmasına rağmen bu yıl 28’incisi kutlanacak olan Ahilik Haftası etkinlikleri, Mayıs ayında gerçekleştirilecek.

Ahilik Haftası kutlamalarının Mayıs ayına alınmasını öngören yönetmelik de Resmi Gazete’de yayınlanırken, Kırşehir kamuoyunda kutlamaların 7 Haziran seçimleri için öne alındığı görüşü hakim.
Ahi Baba Mustafa Karagüllü de, kutlamaların Ekim ayında yapılması taraftarı olduklarını dile getirerek, Ahiliğin siyasete alet edilemeyeceğini söyledi.
Ahiliğin partiler bir üstü manası olduğunu dile getirerek, ahilik Haftası kutlamalarının Mayıs ayında yapılacak olmasına ilişkin alınan ve Resmi Gazete’de yayınlanan kararı haber ekibimize değerlendiren Ahi Baba Mustafa Karagüllü, kutlamaların seçim dolayısıyla öne alındığı görüşlerine ilişkin, bugüne kadar verilen emeklerin heba olacağı yorumunda bulunarak, “Yazık olur” dedi.
Ahi Baba Mustafa Karagüllü, şöyle konuştu:

MUSTAFA KARAGÜLLÜ AHİLİK.avi_snapshot_02.06_[2015.03.19_11.55.16] copy
“Benim Ahilik konusundaki hassasiyetim farklıdır. Her arkadaşımız aynı perspektiften bakamaz tabi Ahilik meselelerine. Vali Fikret Güven zamanında, 20 yıl evvelleri Ahilik kutlamaları yapıyoruz. Vali Bey bana, 'Mustafa Bey, milletvekilleri biz de konuşacağız diyorlar' dedi. Ben de, 'Vali Bey, ben Ahilik mikrofonumu milletvekillerini n siyasi emelinde kirletmek istemiyorum. Konuşturmuyorum' dedim. Bende Ahilik kutlamalarının İcra Kurulu Başkanıyım. Vali, eksik olmasın, 'Siz yapın, siz götürün. Biz her türlü yardıma hazırız' dediler. Binaaleyh siyaset çok önemlidir. Devlet işleri siyasi konjonktürle yürütülüyor. Ama Ahiliğin mikrofonu çok farklıdır. Ahilik, sür-i katiyette siyasete alet edilmemelidir, partiler üstü bir yeri ve manası vardır.
“Hep söylüyorum, diğer vilayetlerde konferanslarımda da anlatıyorum. Pir Ahi Evran'ın 800 yıl evvel, Anadolu, Moğol mezalimi ile inim inim inler, yakılıp yıkılırken Ahi Evran ve kurduğu Ahi birlikleri, kerem sahibi eşi Fatma Bacı ve kurduğu Bacı Teşkilatı'yla Anadolu'yu, Türklere yurt ve vatan etmiş. Türk dili ve edebiyatını egemen etmiş. Ahi Evran ve kurduğu Ahi birlikleri, karısı mürşide ve kerem sahibi hanımın yaptığı hizmetler ve kurduğu Bacı Teşkilatı marifetiyle Anadolu'yu Türklere yurt ve vatan etti deniliyor. Rahmetli Hilmi Ziya Ülger diyor ki, hazreti Ahi Evran'ı ve karısı Fatma Bacı'nın yaptığı yüce hizmetler, ulvi hizmetler, hatta inkılapları 800 sene sonra bugün insan muhaylesi almaz.
“Ben deniz 27 yıl evvel Ahiliğin engin ve evrensel kültürünü devletimize götürdüm, Meclis'te grup odasında rahmetli Turgut Özal Bey'in zamanında orada bazı bakanlar ve milletvekilleri olduğu halde orada 23 yıl, şimdi 26 yıl o zaman 23 yıl evvel Kırşehir'de Ahilik ile alakalı kültürel faaliyetlerimiz, etkinliklerimiz var dedim. Ahilik sadece Anadolu'nun Türkleşmesi, İslamlaşması değil, Anadolu Selçuklu inkılas halinde, çökme durumundayken Ahi Evran müdahil oluyor. Hünkar Hacı Bektaş, Kırşehir'deki diğer alp-erenler biz bir devlet kuralım diyorlar. Adına Osmanlı diyelim, filaka Kırşehir'de yapılan bu strateji, bu müstakbel devletin kuruluş çalışmaları Ahiliğin merkezi Kırşehir'de oluyor. Kırşehir'de bu stratejiler yapılıyor, ediliyor ve Osmanlı Devleti kuruluyor. Osmanlı Devleti, Ahi Evran'ın iktisadi, içtimai, siyasi, kültürel, hatta askeri dehası üzerine ikame ediyor. Onun için öyle bir temel üzerine ikame edilen Osmanlı, cihan devleti olmuştur diyorlar. Bu devletin temelinde de tek faktör esnaf ve sanatkarlar olmuştur.
“Biz ilk defa Mayıs ayında başladık. Mayıs ayında gökgürültüsünden bizar olursunuz, hep yağış olur. Biz Sayın Valimizin başkanlığındaki toplantıda bunları arz ettim. Ekim aylarında hava ne kadar soğuk da olsa, kısa gün de olsa, ama Mayıs gibi tehlikeli olmuyor. Serin havada dahi durup törenleri izleyebiliyorsunuz. Ama rahmet olduğu zaman katiyen duramıyorsunuz. Öyle sanıyorum ki Ekim ayında ya da Eylül ayında yapıla gelen bu kutlamaların Mayıs ayında yapılma arzusuna inanmak istemiyorum. Anti parantez söylüyorum, hükümetimizin Ahilikle alakalı hassasiyetini biliyorum. Hükümetimizin Ahiliğe atfettiği önemi biliyorum ve bundan dolayı da müteşekkirim. Ahilik bugün devletimizin her kademesinde Ahilik konuşulur oldu. Ahiliğin engin, evrensel kültürünü devlete götüren ben denizim. Hiç inanmak istemiyorum ki Ekim ya da Eylül ayında yapıla gelen kutlamaların Mayıs ayına çekilmiş olması, o gün kutlanma arzusu inşallah indi ve hissi mulazaalarla değildir. Katiyen yapılamaz, olmaz yani. Yazık olur. Bütün emekler gider. Ahiliğin belirlenen tarihlerde yapılması lazım diye düşünüyorum.”