KIRŞEHİR merkez olmak üzere her yıl yurt genelinde kutlanan 30. Ahilik Haftası ve 53. Esnaf Bayramı kutlamaları, 18-24 Eylül 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
2014, 2015 ve 2016 yıllarında Mayıs ayında kutlanan ve tekrar Eylül ayında kutlanmaya devam edecek olan Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı için ilk olarak dün Fener Alayı düzenlendi.
13. yüzyılda Kırşehir’de yaşayan Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla değişik etkinliklerin düzenleneceği 30. Ahilik Haftası’nda dün saat 19.00’da Askerlik Şubesi Kavşağı’ndan Cacabey Meydanı’na kadar yapılan Fener Alayı ile Kırşehir Ahilik ışığı ile aydınlandı.
Bu yıl ilk defa kamu kurumları, STK'lar ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşecek olan Fener Alayında bambu meşaleler eşliğinde Kırşehir’i Ahilik ışığı ile aydınlatmak için yürüdü.
Dünya sigortacılığına ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkarların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla, "Elini, dilini, belini bağlı; kapını, gönlünü, sofranı açık tut" prensibi temel alınarak 53 yıldır bayram, 30 yıldan bu yana da hafta niteliğinde Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı olarak kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde panel, çeşitli gösteriler, konserler ve konferanslar gerçekleştirilecek.
NEŞET ERTAŞ KÜLTÜR MERKEZİ DE AÇILIYOR
Etkinliklere tüm Kırşehir halkı ve esnafının katılımının beklendiği 30. Ahilik Haftası kutlamalarında bugün saat 10.00’da Askerlik Şubesi önünden Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar devam edecek kortej yürüyüşü yapılacak.
30. Ahilik Haftası ve 53. Esnaf Bayramı’nın açılışı saat 11.30’da Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nin de açılışının yapılacağı programda Mehteran ve halk oyunları gösterisi ve Dr. Yusuf Ekinci’nin vereceği konferans yer alacak.
Ahilik Haftası boyunca Ahi pilavı, helva ve şerbet ikramı Anıt Meydanı’nda yapılacak.
Kutlamaların açılış günü olan bugün saat 14.00’te Ahi Sokağı’nda Halk Eğitim Merkezi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve paydaşlarının ortak sergisinin açılışı; saat 14.00’te Cacabey Meydanı’nda HOYDEK şenlikleri yer alacak.
Bu yıl ilk defa ilçelerin tanıtımının bir güne yayılan şekilde yapılacağı kutlamalarda, saat 15.00’te Ahi Evran Külliyesi’nde Akpınar Günü gerçekleştirilecek.
Hafta kapsamında düzenlenen sportif etkinliklerde de saat 15.00’te Ahi Stadyumu’nda Esnaf Futbol Turnuvası Final Müsabakası; saat 15.00’te Aşık Paşa Spor Salonu’nda Bilek Güreşi Turnuvası; saat 15.00’te Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Lokali’nde Satranç Turnuvası; saat 16.00’da Ahi Stadyumu’nda Bocce Turnuvası yapılacak.
İlk gün etkinlikleri saat 19.00’da Cacabey Meydanı’nda İdris Altuner ve Kırşehirli hemşehrimiz İsmail Altunsaray’ın konseri ile tamamlanacak.
YARIN ŞİİR GECESİ
19 Eylül 2017 Salı günü saat 10.00’da Ahi Evran Külliyesi Meydanı’nda Kırşehir Belediyesi’nce düzenlenen 2. Kitap Fuarı’nın açılışı yapılacak ve Mehteran gösterisi yer alacak. Saat 11.00’de Cacabey Meydanı’nda Korunmaya Muhtaç Çocuklar Şenliği, saat 12.00’de Anıt Meydanı’nda Ahi pilavı, helva ve şerbet ikramı, saat 12.00’de Ahi Evran Külliyesi’nde Kaman Günü, saat 14.00’te Terme Caddesi, Ankara Caddesi ve Ahi Evran Külliyesi’nde Atletizm müsabakaları, saat 14.00’te Cacabey Meydanı’nda Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu gösterisi yer alacak. 19 Eylül Salı günkü etkinlikler saat 19.00’da Cacabey Meydanı’nda TUMATA Grup Gösterisi, Kırşehirlilerin İbrahim Sadri, Cevat Akkanat, Nurullah Genç ve M. Önal Mengüşoğlu’nun şiirleriyle buluşacağı Şiir Gecesi ile tamamlanacak.
TÜRKÜLER CACABEY MEYDANI’NDA YANKILANACAK

20 Eylül 2017 Çarşamba günü etkinlikleri saat 11.00’de Cacabey Meydanı’nda MEM Şed Kuşatma Töreni ve Çıraklar Tiyatrosu’nun gösterisi ile başlayacak. Saat 12.00’de Anıt Meydanı’nda Ahi pilavı, helva ve şerbet ikramı olacak. Ağalar Konağı’nda saat 12.00’de Yöresel Yemekler Yarışması’nda Kırşehir lezzetleri yarışacak. Ahi Evran Külliyesi’nde Çiçekdağı Günü ve Akçakent Günü düzenlenecek. Saat 14.00’te Ahi Stadyumu’nda davul-zurna ile okçuluk gösterileri olacak. Cacabey Meydanı’nda Kırşehir Ses Yarışmacılarının konserinin ardından Yetim Barış konser verecek. Ahi Evran Üniversitesi’nde Erol Erdoğan ve Mustafa Şen konferans verecek.
Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde Bacıyan-ı Rum Başarılı İş Kadınları Paneli gerçekleştirilecek. Saat 19.00’da Cacabey Meydanı’nda semah gösterisi sonrasında Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu konser verecek.

ŞENLİKLİ BİR HAFTA YAŞANACAK

21 Eylül 2017 Perşembe günü ilk olarak saat 12.00’de Anıt Meydanı’nda Ahi pilavı, helva ve şerbet ikramı yapılacak. Ahi Evran Külliyesi’nde Mucur Günü düzenlenecek. Saat 14.00’te Ahi Stadyumu’nda gösteri sporları tanıtılacak. Cacabey Meydanı’nda Güzel Sanatlar Lisesi Şenlikleri olacak. Saat 16.00’da Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde Ahi Ocaklarının tiyatro oyunu sahnelenecek. Ahi Evran Üniversitesi’nde Ali Mazak tarafından konferans verilecek. Saat 19.00’da Cacabey Meydanı’nda Kırşehirliler, Grup Tillo ve Sufi Mehter ile müzik şöleni yaşayacak. Saat 19.00’da da Kelebek Düğün Salonu’nda yapılacak Esnaf Gecesi’nde TRT sanatçıları konser verecek.

AHİLİK GELENEĞİ, ŞED KUŞATMA

22 Eylül Cuma günkü etkinliklerde Ahi Evran Külliyesi Meydanı’nda saat 10.00’da Mehteran gösterisi sonrasında Kur’an-ı Kerim tilaveti ile dua ve vaazın ardından Ahilik geleneğinde, kalfalıktan ustalığa geçişin sembolize edildiği “Şed Kuşatma” canlandırılacak.
Esnaf ziyaretlerinin gerçekleştirileceği programda saat 10.00’da Ahi Evran Külliyesi’nde Boztepe Günü gerçekleştirilecek. Anıt Meydanı’nda Ahi pilavı, helva ve şerbet ikramı olacak. Saat 14.00’te Aşık Paşa Spor Salonu’nda dart müsabakası yapılacak. Cacabey Meydanı’nda Ahi Evran Üniversitesi İlahi Grubu’nun dinletisi; Aşık Paşa Spor Salonu’nda masa tenisi müsabakası; Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde Ulvi Alacakaptan Tiyatrosu’nun oyunu sahnelenecek. Cacabey Meydanı’nda Osman Öztunç ve Mustafa Yıldızdoğan konseri ile Kırşehirliler güzel bir akşam geçirecek.

DEVLET ERKANI KIRŞEHİR’DE

Başbakan Binali Yıldırım ile çok sayıda Bakan, Milletvekili ve bürokratın katılmasının beklendiği 30. Ahilik Haftası kutlamalarının resmi töreni 23 Eylül 2017 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.
23 Eylül 2017 Cumartesi günü saat 11.00’de Cacabey Meydanı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak törende Mehteran Bölüğü Konseri sonrasında Ahilik geleneğinde, kalfalıktan ustalığa geçişin sembolize edildiği “Şed Kuşatma” töreni gerçekleştirilecek.
Protokol konuşmaları sonrasında “Yılın Ahisi”, “Yılın Kalfası”, “Yılın Çırağı” ödülleri ile “Ahilik Hizmet” ve “Ahilik Onur” ödülü verilecek.
Anıt Meydanı’nda Ahi pilavı, helva ve şerbet ikramı olacak.
30. Ahilik Haftası ve 53. Esnaf Bayramı’nın son günü olan 24 Eylül 2017 Pazar günü saat 14.00’te eski otogar altında bulunan alanda atlı cirit gösterisi yapılacak. Haftanın son etkinliği de saat 19.00’da Kent Park’ta Belediye THM Konseri olacak.
(HABER: GÜLNAZ CEYLAN)