Anadolu Basını’nın 2 yıldır beklediği Resmi İlan zammı Bakanlar Kurulu’nda onaylandı. Sütun santimi 10.40 olan Resmi ilan fiyatı 12.50 TL’ye yükseltildi.

Kırşehir’de yerel basının beklediği zam kararını değerlendiren Gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”in ortaklarından olan Kırşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Adem Akkuş, 1 Nisan’da yürürlüğe girecek resmi ilan fiyatlarının, büyük sıkıntı içine giren basın kuruluşlarına can suyu vereceğini söyledi.

İki yıldır resmi ilan fiyatlarına zam yapılmadığını, ancak kağıt, baskı, işçi maliyetlerinin yüzde 100 arttığına dikkati çeken Adem Akkuş, bu konuda Anadolu Basını’nın zam taleplerinin sonuca bağlanmasının memnuniyet vereceği olduğunu ifade etti.

Akkuş, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Gazete maliyetlerinin her geçen gün arttığı, şartların giderek ağırlaştığı bir dönemde resmi İlan ve reklam fiyatlarına 2 yıldır zam yapılmaması Anadolu Basını olarak bizleri de büyük sıkıntılara itmiştir. Yaklaşık 2 yıl önce yapılan zam da Bakanlar Kurulu’nun onayını bekleyen ve zam oranı yetersiz olmasına rağmen ekonomik açıdan gerçekten çok zor bir süreçten geçen Anadolu gazeteleri için son derece önemliydi.  Bakanlar Kurulu tarafından geç de olsa zam kararının onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi memnuniyet vericidir. Sütun santimi 10.40 olan Resmi İlan fiyatı 12.50 TL’ye yükseltilmiştir. Bu zam bizler için her ne kadar yetersiz olsa da hiç yoktur iyidir.

“Kırşehir’de zor şartlarda gazetecilik yapan yazılı ve görsel basının pek çok sorunları var. Gazetecilik, büyük bir özveri gerektiren, her koşulda, günün her saatinde, haftanın her günü, üstelik tatil veya bayram yapmadan yerine getirilmesi gereken gerçekten zor bir meslektir. Hatta gazetecilik bir meslek olmanın da ötesinde büyük fedakarlıklar gerektiren adeta kendine özgü bir yaşam biçimidir.  Hele ki Anadolu’da gazetecilik, ilişkilerin pamuk ipliğine bağlı olduğu çok daha zor bir meslektir. Bir yanda ayakta durabilmek için maddiyat, diğer yanda ise habercilik ilkeleri doğrultusunda görev yapmak gerçekten çok zordur. Bütün zorluklarla zadece Kırşehir’e ve hemşehrilerine hizmet vermeye çalışan gazetelerimizin büyük sıkıntı içinde olduğu ortadadır. Birkaç yıl önce 12 olan gazete sayısı birleşmeler nedeniyle 3’e inerken, şimdi yeniden gazete sayısı artmaya, dolayısıyla resmi ilan dağıtımında pasta sayısı düşmektedir. Bin yandan resmi ilan sayısında düşüş yaşanırken, diğer yandan gazete maliyetleri giderek artmakta, bu da Anadolu basınını büyük sıkıntıya itmektedir. Bu durum gelecek adına işi sadece gazetecilik olan pek çok kişi ve kuruluşu da olumsuz yönde etkileyecektir.

“Demokrasinin en önemli ve vazgeçilmez unsularından biri olduğuna inanılan Basın için geçici ve sözde değil, çözümü belli ve bilinen, öncelikle ekonomik sıkıntılardan kurtarılarak ve çalışanlarının da bazı haklarının yeniden verilerek hakkettiği yere ve asli görevine dönmesi sağlanmalıdır. İdareciler ile vatandaşlar arasında bir köprü görevini üstlenen, aynı zamanda bir kamu görevi yapan Basınının yerelde de bir takım sorunları vardır. Öncelikle doğru haber noktasında habere ulaşmadaki bazı sıkıntıların yanı sıra, Kamu kuruluşlarının birçoğunun gönderdikleri haberlerinin yapılmasında bizlerden beklentileri karşısında, bir aboneliği bile düşünememeleri, özellikle de bazı yapılacak işlerde sadece gazetecilik yaptığımız düşünerek bazı basım işlerini bırakın bizlerden de teklif almayı Kırşehir dışında yaptırmaları da ayrı bir tezat oluşturmaktadır. Sorunlar el ele vererek birlik ve beraberlik içerisinde çözülür. Bizler Kırşehir Basını olarak birlik ve beraberliğimizi bu zor günlerde bile bozmadan, başta Kırşehirimizin gelişmesi, milletimizin ve memleketimizin bekası ve ülkemizin yükselmesi noktasında her zaman olduğu gibi üzerimize düşen görevi Basın Meslek İlkeleri doğrultusunda yapmaya devam edeceğiz.  

“Anadolu Basını’nı az da olsa rahatlatması yönünde zam kararı veren hükümetimize ve emeği geçen basın kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.”

TGF BAŞKANI YILMAZ KARACA’DAN TEŞEKKÜR

Bu arada 1 Nisan’da yürürlüğe girecek yeni resmi ilan fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Karaca, 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak zammın yerel basına bir nebze de olsa nefes aldıracağını belirterek, “Resmi İlan ve reklam fiyatlarına 2 yıldır zam yapılmıyordu. Yaklaşık 2 yıl önce yapılan zam da Bakanlar Kurulu’nun onayını bekliyordu. Bu zam oranı yetersiz olmasına rağmen ekonomik açıdan gerçekten çok zor bir süreçten geçen Anadolu gazeteleri için son derece önemliydi.  Bakanlar Kurulu tarafından geç de olsa onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi memnuniyet vericidir. Sütun santimi 10.40 olan Resmi İlan fiyatı 12.50 TL’ye yükseltilmiş ve Anadolu Basını bir nebze olsun nefes aldı. 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak olan yeni resmi ilan zammı, adeta can çekişen yerel basına az da olsa umut olmuştur. Bu zammın bundan böyle her yıl aksatılmadan yapılmasını beklemekteyiz. Bu süreçte yakın ilgi ve desteğini gördüğümüz Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu’na, bakanlara, milletvekillerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerine yer verdi. (HABER: BEYHAN BALLI)