13. YÜZYILDA Kırşehir'de yaşayan Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla 17 Mayıs Pazar gününe kadar değişik etkinliklerin düzenleneceği 28. Ahilik Haftası kutlamaları, dolu dolu etkinliklerle devam ediyor.

28. Ahilik Haftası kutlamalarında bu yıl “Kardeşliğin Adıdır Ahilik” teması işlenecek.
Kurduğu Ahilik Teşkilatı ile sosyal hayatı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve onun felsefesini yaşatmak amacıyla düzenlenen Ahilik Haftası etkinleri başladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinesinde, Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi, TOBB, TESK ve TESKOMB tarafından organize edilen 28. Ahilik Haftası kutlamaları, Anıt Meydanı’nda gerçekleştirilen açılış töreni ile başlarken, etkinlikler bugün de düzenlenecek panel ve çeşitli gösterilerle devam edecek.
28. Ahilik Haftası kutlamalarında bugünkü etkinlik programında saat 10.30’da Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda “Farklı Boyutları ile Ahilik” konulu panel düzenlenecek. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Refik Turhan, Prof. Dr. Tayyip Duman, Prof. Dr. Mehmet Karagül ile Dr. Yusuf Ekinci katılacak.
Kırşehir Valiliği önünde saat 10.30’da halk oyunları gösterisinin sergileneceği kutlamalarda, Ağalar Konağı’nda saat 12.00’de Yöresel Yemek Yarışması yapılacak.
Cacabey Meydanı’nda saat 13.30’da Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikramının yapılacağı bugünkü kutlama programında, ilçelerde de etkinlikler düzenlenecek.
Akçakent ve Kaman ilçelerinde saat 13.30’da Ahilik hakkında bilgilendirme yapılarak, Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikram edilecek. Halk oyunları gösterileri sergilenecek.
Kırşehir Belediyesi önünde Bursa Kılıç Kalkan Ekibi’nin saat 14.00’teki gösterisinin ardından saat 15.00’te Gençlik Merkezi’nde çocuklar için atölye çalışması gerçekleştirilecek.
Anıt Meydanı’nda saat 17.30’da mahalli sanatçıların konser vereceği 28. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında saat 19.30’da Esnaf Gecesi düzenlenecek ve TRT Türk Halk Müziği sanatçıları konser verecek.

KVF_2854 copy

 

ÖTE YANDAN 28. Ahilik Haftası kutlamalarının açılış töreni de Pazartesi günü Anıt Meydanı’nda gerçekleştirildi.
Törene Vali Necati Şentürk, Milletvekili Muzaffer Aslan, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, il protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.
Vali Necati Şentürk törenin açılışında yaptığı konuşmada Ahiliğin milletimizin en büyük medeniyet projesi olduğunu söyledi.
Ahiliğin dünyada kendi alanındaki tek sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Vali Necati Şentürk, “Anadolu'nun Türkleşmesinde, İslamlaşmasında ve baştanbaşa bir vatan olmasında Ahiliğin çok büyük katkısı vardır. 622 yıl dünyaya hükmetmiş ve gittiği her yere medeniyet götürmüş olan Osmanlı'yı küçük bir aşiretten büyük bir imparatorluk devleti haline getiren düşünce, felsefe, inanç, aksiyon, eylem Ahiliktir. Bundan dolayı, medeniyetimizin en önemli mayası olan Ahiliği çok iyi anlamalı, bu felsefeyi devam ettirerek gelecek kuşaklara aktarmalıyız” dedi.
Ahiliğin en büyük kardeşlik projesi olduğunu ifade eden Vali Necati Şentürk sözlerine şöyle devam etti:
“Ahilik, kardeşlik hukukunun bütün kodlarını, bütün unsurlarını bünyesinde taşıyor. İnsanlar yüzyıllar boyunca Ahilik prensiplerine uygun olarak barış içerisinde yaşıyor, birlikte üretiyor, yardımlaşıyor ve paylaşıyorlar. Ahilik sadece bizim coğrafyamızda değil, dünyanın her tarafında ihtiyaç duyulan bir projedir. Bu vesileyle, 28. Ahilik Haftasının memleketimize hayırlı olmasını diliyor, her geçen yıl daha kapsamlı ve dopdolu bir şekilde hazırlanan program çerçevesinde ilimizde yapılan tören ve kutlamalara tüm halkımızı ve esnaflarımızı davet ediyorum.”
Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de, “Ahilik hem Kırşehir için, hem de ülkemiz için tartışılmaz bir değerdir. Ahiliği sadece kutlamanın ötesinde o felsefeyi anlamak ayrıca ticaret hayatımızda bunu ilke olarak kabul edip uygulamak gerekir. Ahilik birliği, beraberliği kardeşliği ve dostça bir arada yaşamayı esas alır. İşte bir seçim süreci öncesindeki, ilimizdeki tüm siyasi partilerin demokratik bir olgunluk içerisinde dostane bir ortamda bu süreci geçirdiğini görüyoruz. Bu dostluğun ve hoşgörünün devamını diliyorum. Özellikle siyasi parti il başkanlarımızdan bu hassasiyet bekliyoruz. Çünkü biz Ahi Evran'ın torunlarıyız” şeklinde konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel de yaptığı konuşmada, Ahiliğin milletimizin dürüstlük, sevgi ve kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularını bütünleştirerek oluşturduğu bir yaşama kültürü olduğunu belirterek, “Yüzyıllardır sosyal ve ekonomik hayatımızın temel disiplini oluşturan Ahilik, yaşamak için yaşatmanın yanında iyi ve mutlu insanı, güçlü ve huzurlu bir toplumu hedefler. Ülkemizde ticaret politikalarının belirleyen, ticaretin gözetiminden ve denetiminden görevli Bakanlık olarak Ahiliğin toplum tarafından her geçen yıl daha fazla bilinir hale gelmesinden ve yaşanır hale gelmesinden büyük memnuniyet duymaktayız” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Ahi Evran-ı Veli Türbesi’ni ziyaret ederek dua etti. Ahi Külliyesi’nde düzenlenen “Geçmişten Günümüze Ahi Esnafı Fotoğraf Sergisi”nin de açılışı gerçekleştirildi.
Devlet Tiyatrosu sanatçısı Osman Nuri Ercan’ın temsili Ahi Evran’ı canlandırdığı programda Ahi Çarşısı esnafının Ahilik duası ile işyerlerini açarak işe başlamalarının ardından unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yer aldığı Ahi Sokağı gezildi.
Ankara Caddesi esnafının ziyareti ile devam eden Ahilik etkinlikleri, Cacabey Meydanı’nda Vali Şentürk tarafından halka Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikram edilmesi ile devam etti.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk başkanlığındaki esnaf ve sanatkarların Vali Şentürk’ü ziyaretlerinin ardından Kültür Merkezi’ndeki “Ahilik” konulu tiyatro gösterisi gerçekleştirildi.