UÇAN SÜPÜRGE.avi_snapshot_02.03_[2015.07.03_14.52.09] copy

KIRŞEHİR’DE demokrasinin bir gereği olarak yerel siyasete kadın katılımına güç vermek üzere “Gölge Meclis” projesini başlatan Uçan Süpürge, kadınları özellikle yerelde siyasette yer edinmelerini sağlayacak.
Kırşehir’de geçtiğimiz yılsonunda başlatılan çalışmayla Gölgeni İzle adlı çalışma yürütülüyor.
Proje kapsamında, Kırşehir'de en az 30 kadınla yerel siyasi mekanizmaları tanıtıcı ve bu mekanizmalarını nasıl kullanacaklarına yönelik bilgilendirici ve interaktif bir eğitim gerçekleştirip ardından bir gölge meclis oluşturuldu. Gölge meclis, çalışmalarını Şubat - Eylül 2015 döneminde gerçekleştirecek.
"Gölgeni İzle: Yerel Siyasete Kadın Katılımı için Gölge Meclisler" projesi sayesinde kadınların kendilerine sunulacak hizmetleri beklemek yerine, ihtiyaçlarını ön planda tutarak hizmet talep etmeleri; gündemi belirlemeye katılmaları ve istedikleri sonucu elde etmek için aktif olmaları bekleniyor. Proje ayrıca kadın katılımı konusunda siyasi reformların hayata geçirilmesi için yerel yönetimlerin (belediyelerin) kapasitelerinin artırılmasına da katkıda bulunulacak.
Belediye meclislerinin çalışma mekanizmasını kendisine örnek alarak çalışan ve ortalama 10 gönüllü kadın üyeden oluşan bir izleme mekanizması olan Gölge Meclisi, kadının özellikle yerelde siyasette yer alması noktasında önemli bir yapı olan Belediye Meclisi toplantısına katıldı.

Uçan Süpürge Derneği Başkanı Özlem Başdoğan, yürüttükleri proje ve hedeflerinin yanı sıra Belediye Meclisi toplantısında edindikleri izlenimleri haber ekibimizle paylaştı.
Özlem Başdoğan, “Biz geçtiğimiz sonbahardan itibaren Kırşehir’de Gölgeni İzle adında bir proje yürütüyoruz. Kırşehir’de kadınlardan oluşan bir Gölge Meclis çalışması bu. Gölge Meclis denilen oluşumla aslında biz Kırşehir’de kadınlarda yerelde, siyasette temsil ve özellikle katılım ilgi ve merak uyandırmayı hedefliyoruz. Bizim ilham aldığımız model ve kadınların da uzun vadede olmalarını arzu ettiğimiz yer Belediye Meclisleri olduğu için gerçek Belediye Meclisi toplantısı nasıl oluyor, nedir bu yapı, bu mekanizma? Bunu gelip burada deneyimleyip görmek istedik. Gölge Meclisi’nden bir grup kadın toplantıya katıldık. Bizim için çok öğretici bir deneyim oldu. Kısa ve orta vadede Göle Meclis denilen oluşumlarla yerelde siyasete katılmanın alıştırmasını yapabiliriz. Ama esas yer, zaten hali hazırda mevcut yapı olan Belediye Meclisimiz, dolayısıyla bunu gözlemleyebilmek önemlidir” dedi.
Şubat ayından beri uçan Süpürge ile çalışan ve ziyaretçi gurubunda yer alan Ahi Baba Mustafa Karagüllü’nün eşi Kırşehir Yardım Sevenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Karagüllü, “Kırşehir’de kadının yeri, kadına yönelik şiddet ve aile içi konularla, kadınla ilgili aile içi buna benzer konularda bilgilendirmek için ziyaretler yapıyoruz. Benim bütün arzum Kırşehir’de ve Türkiye genelinde, hatta dünyada kadınların mağdur olmaması” diyerek görüşlerini paylaştı.
Gölge Meclis nedir?
Gölge Meclis, belediye meclislerinin çalışma mekanizmasını kendisine örnek alarak çalışan ve ortalama 10 gönüllü kadın üyeden oluşan bir izleme mekanizması. Bazı ülkelerde başarıyla uygulanan Gölge Meclis, Uçan Süpürge’nin projesiyle ilk kez Ankara’ya taşınıyor. Gölge Meclisler, bulundukları il veya ilçenin belediye meclislerinin gündemini takip edip, bu gündeme kadınların talepleri ve ihtiyaçlarını dahil etmek üzere çalışıyor. Kadınlar bölgelerindeki kadın örgütleri, kanaat önderleri, kamu kurum temsilcileri ve diğer ilgili paydaşlarla yakın temas halinde oluyor, bu sayede bölgelerindeki kadınları etkilemeye ve siyasete katılımlarını teşvik etmeye çalışıyor.
“Gölge Meclis” projesinde üç il ve ilçede yerel siyasi mekanizmaları tanıtan ve bunları kullanmaya yönelik eğitimler yapılacak. Eğitimler tamamlandığında kadınların katılımıyla üç Gölge Meclis oluşturulacak.
“Gölge Meclis” projesi sayesinde kadınlar kendileri için uygun görülen hizmetlere uymak zorunda kalmayacaklar; gündemi belirlemek ve istedikleri sonucu elde etmek için aktif olacaklar. Bu çalışma ayrıca, kadın konusunda siyasi reformların geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesi konusunda belediyelerin kapasitelerinin artırılmasına da katkıda bulunacak.
Kadınlar neden yerel siyasete katılmalı?
Uzun yıllardır Türkiye’nin bütün illerinde kadın örgütleri ve yerel yönetimlerle çalışmalar yürüten Uçan Süpürge, “Gölge Meclis” modelini Türkiye’ye taşıma gerekçesini şöyle anlatıyor:
“Siyaset sadece başkentle, siyasi partilerle, liderlerle yapılmaz; siyaset hayatın her alanında her bireyin yaşantısını şekillendirir. Bireylerin ihtiyaçları, öncelikleri, talepleri ve sorunlarının kent yaşamında görünür olabilmesi için kent yönetimine aktif katılmamız gerekir. Siyaset sadece erkeklerin işi de değildir. Kadınların bu ülkenin özgür ve eşit birer yurttaşı olduğu gerçeği, neden siyasette var olmaları gerektiğinin yanıtıdır. Kadınlar nüfusun yarısını oluşturur. Dolayısıyla, karar verici pozisyonlarda her iki kişiden birinin kadın olması, kadın-erkek eşitliğinin hayatın her alanında sağlanması için ilk adımdır.”
Uçan Süpürge kadınlara şöyle sesleniyor: “Çevrenizdeki siyasi mekanizmaları tanımaya, bunlar hakkında eğitim almaya ve buralarda yer alarak hayatınızı şekillendiren konularda aktif söz söyleyen, talep eden, katılımcı kadınlar olmaya var mısınız? Hadi o zaman Gölge Meclis’e!”
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği kadınların hak arayışlarına kadınların yerel siyasete katılımı bağlantısını kuran Gölge Meclis Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyalogu III Siyasi Kriterler Hibe Programı kapsamında finanse ediliyor.