Türkiye genelinde yaşanan zirai don felaketinin ardından Kırşehir’de Pazar Yerinde sebze-meyve fiyatlarının nasıl olduğunu ve vatandaşların fiyatları nasıl değerlendirdiğini sorduk.
Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava tarımsal üretimi olumsuz etkilemişti. Biz de Kırşehir Çiğdem Gazetesi ve Haber Portalı olarak Pazar yerinin nabzını tuttuk. Bazı vatandaşlar Pazar Yerinde sebze-meyve fiyatlarının çok pahalı olduğunu söylerken bazı vatandaşlara göre fiyatlar çok ucuz. Ancak geçtiğimiz aylarda 70 TL ve 80 TL aralığında satışa sunulan biberin bu hafta 30 TL ile 40 TL arasında satışa sunulduğu görüldü.
Pazarda fiyatların nasıl olduğunu sorduğumuz Fatih Deveci, “Ben genelde marketten alıyorum. Tabii markete göre bazı ürünlerde kalem kalem ucuz. Bazı da yani markete göre bence aynı. Yani bu konuda da ben şey yapıyorum mesela markette seçme imkânım daha çok olduğu için marketten alıyorum. Pazarın şöyle bir avantajı var. Biraz daha yerli talep ediyoruz. Ama mesela ben şu an benim kayınpederim Antalya'da. Ben mesela geçen hafta oradaydım. Yani oradaki lezzet biraz daha buraya göre daha üst düzeyde daha güzel. Mesela oradaki yediğim salatalığın lezzeti daha iyi.” diye konuştu.
“Doğal ürün talep ediyoruz”
Fatih Deveci, “Yani işte esnafımızdan da pazarcımızdan talebimiz odur ki yani biraz daha doğala doğal daha güzel getirmesi bizler için daha iyi olur. Yine pazarcı esnafımıza da teşekkür ederiz. Yani sonuçta esnafımız her Kırşehir esnafımız sahip çıkmakta gerekiyor.” dedi. Zirai don ile ilgili ne düşünüyorsunuz diye sorduğumuz Fatih Deveci, “Bir olay oluyor. Mesela don olayı oluyor. Ama bu tüm Türkiye'yi etkiliyor. Nedense mesela ben az önce erik aldım. Kilosu yüz lira. Ya aynı şey mesela diyelim ki Kayseri'de ya da Bursa'da da pazarcımız şey diyor don olayı oldu. Fiyatlar yüksek oluyor. Evet tabii çiftçimizi de anlıyorum. Gübre fiyatları, işçilik fiyatları fazla. Kendileri kazanmıyor. Üreticiden pazara gelirken o aradaki fiyat artıyor. Bu halkın cebini etkiliyor” diye konuştu.
“Maaş eriyeli yıllar oldu”
Hayri Kölemen, ”Emeklinin geçimi zor. Bugün TÜİK enflasyon açıkladı. Yüzde 3 yüzde 20’den de fazla. Bugünkü fiyat da yarınki fiyat birbirini tutmuyor. Devamlı yükseliyor. Bizim gelirlerimiz de emekliyim ben altı aydır yerinde sayıyor. Enflasyonun götürdüğü de hariç. Yani vereceği zam enflasyonu korumuş oluyor. Dolayısıyla hiç zam almamış oluyor. Bunu da ilgililer duysun. Ona göre tedbir alsınlar.” diye konuştu.
Maaşınız eridi mi diye sorduğumuz Hayri Kölemen, “Maaş eriyeli yıllar oldu. Şimdi bizi oyalanmaya çalışıyor. Erken seçim olursa belki bir yem atarlar biz balığız ya” dedi.
Pazar’da fiyatların nasıl olduğunu sorduğumuz Pazar esnaflarından Ömer Kolukırık, “Çok ucuz olduğunu söyleyeyim” diye konuştu. Bahar ayının gelmesiyle mi alakalı olup olmadığını sorduğumuz Pazar esnaflarından Ömer Kolukırık, satışların süper olduğunu söyledi.
Fettah Ünsal, “Geçen haftaya göre fiyatlar daha pahalı. Sanırım don vurduğundan dolayı bu şekilde” dedi.
Kırşehir Pazar Yerinde bazı sebze ve meyvelerin fiyatları şu şekilde:
Patates: 15-25 TL
Soğan: 15-25 TL
Domates: 15-35 TL
Salatalık: 10-30 TL
Patlıcan: 10-25 TL
Biber: 30-50 TL
Taze Fasulye: 50 TL
Kabak: 15-25 TL
Çilek: 100-120 TL
Muz: 100 TL
Erik: 100-120 TL