Özel Musa Gül Hastanesi Diyetisyen Deniz Güzey:

 “FERMENTE BESİNLER İLE MUTLU KAL”

Mutluluğunuzda, stres yönetiminizde, hatta iştah problemlerinizde bağırsak bakterilerimizin söz sahibi olduğunu biliyor muydunuz?

Bağırsaklarımızdaki iyi bakteriler ürettikleri mutluluk hormonuyla kötü bakterilerin üremesini önlediğini bildiren Özel Musa Gül Hastanesi Diyetisyen Deniz Güzey, bağırsak sağlığının giderek genişleyen, dünyası hâlâ tam olarak çözülememiş olsa da yapılan çalışmalar günden güne arttığını ifade etti.

PSİKOBİYOTİKLER NEDİR VE HANGİ BESİNLER BAĞIRSAK SAĞLIĞIMIZI OLUMLU ETKİLER?

Fermente besinler

Fermente besinler probiyotik yönden güçlü bağışıklık sistemimizi destekleyen bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin sayısını arttıran yiyeceklerin olduğunu ifade eden Diyetisyen Deniz Güzey Fermentasyon yönteminin yiyecekleri daha uzun süre koruma yöntemi olduğunu bildirdi.

Diyetisyen Deniz Güzey, şu bilgileri verdi:

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

“Fermente ürünler bağırsak bakterilerimize destek sağlayan canlı bakteri veya bakteriye ait protein içeren besinler olarak tanımlanabilir. En önemli özellikleri bağırsak bariyerini desteklemeleridir. Yapılan bir çalışmada günlük 20 gram fermente besin tüketiminin,  bağırsaktaki yararlı bakteri çeşitliliğini artırdığı görülmüştür. Bu nedenle beslenme planımıza her gün fermente gıdaları eklemeye özen göstermeliyiz. Çünkü fermente besinler, bağırsak bariyerini kuvvetlendirme, bağışıklık sistemine destek olma, kilo kontrolü, mutluluk hormonu salınımı gibi pek çok noktada rol oynuyor. Fermente gıdaların büyük bir çoğunluğunun bağırsak ve beyin sağlığını iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu gösterilmektedir. Halk dilinde mayalanma olarak da bilinen fermente besinler fermente besinlere, peynir, yoğurt, kefir, turşu, sirke, kimchi, çay, kombucha, ekşi maya örnek verilebilir.”

FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ

Diyetisyen Güzey,  ayrıca fiziksel aktivitenin mikrobiyotayı (vücudumuzda yaşayan yararlı bakterilerin tamamı) etkilediğini belirterek son yıllarda, beslenme ve egzersizin mikrobiyota çeşitliliğine ve etkilerine dair pek çok çalışma yapıldığını bildirdi.

Güzey, yetersiz fiziksel aktivitenin bağırsaklarda yavaşlamaya neden olabileceğini ve bu nedenle beslenmede fermente gıdalara yer vermek, fiziksel olarak aktif bir hayat tarzını benimsemek mutluluk hormonu üretimini de arttığından hem sizi hem de bağırsaklarınızı iyi hissettireceğini sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)